Σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας έχουν τεθεί οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ως προς την αντιπλημμυρική θωράκιση κατοικημένων περιοχών της Αχαΐας, με τεχνικά συνεργεία να βρίσκονται εδώ και καιρό στις κοίτες χειμάρρων και ποταμών.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπο Μπονάνο, τα τελευταία τρία χρόνια έχει γίνει σημαντικό έργο σε όλα τα ποτάμια που διέρχονται μέσα ή δίπλα σε αστικό ιστό και ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας, γίνονται παρεμβάσεις των τεχνικών υπηρεσιών, ενώ όπου κρίνεται ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη, την κατάσταση αναλαμβάνει η Πολιτική Προστασία.
Στην περιοχή της Πάτρας, αυτή την περίοδο γίνεται κοιτόστρωση στον χείμαρρο Σουλίου και επίσης τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μπουν στην κοίτη του ποταμού Γλαύκου συνεργεία για τον καθαρισμό της και για την διεξαγωγή τεχνικών έργων.
Ακόμα, σε εξέλιξη βρίσκονται όπως είπε ο κ. Μπονάνος, εργασίες καθαρισμού στη Σερδινή, που είναι παραπόταμος του Πείρου στην Δυτική Αχαΐα, και στον Βολιναίο ποταμό στις περιοχές Σελλών και Αργυρών, όπου γίνονται καθαρισμοί γεφυρών από φερτά υλικά.
Στην Αιγιάλεια, εργασίες καθαρισμού διεξάγονται στους ποταμούς Μεγανίτη, Κράθι και Κρυό, ενώ στα Καλάβρυτα βρίσκονται ήδη συνεργεία στον Βουραϊκό ποταμό και εργάζονται.
«Επειδή τα προηγούμενα χρόνια είχαμε κάνει πολύ καλή δουλειά, σήμερα θα έλεγα πως βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή κατάσταση και σε υψηλό βαθμό ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε με τις υπηρεσίες της ΠΔΕ, πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα» τόνισε ο Χαράλαμπος Μπονάνος.
Σημείωσε ότι μέσα στην εβδομάδα θα γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης, έπειτα από επιθεώρηση των τεχνικών υπηρεσιών και όπου κριθεί ανάγκη θα υπάρχουν επιπλέον παρεμβάσεις.
«Θέλω όμως να τονίσω για μια ακόμα φορά, ότι μερικές φορές, τα καιρικά φαινόμενα μπορεί να είναι μεγάλης σφοδρότητας, γι΄αυτό σε εξαιρετικές περιπτώσεις η σφοδρότητα ενός καιρικού φαινομένου, μπορεί να ξεπερνά τον βαθμό προετοιμασίας του μηχανισμού και τα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί. Ομως και σε αυτές τις εξαιρετικές περιπτώσεις, έχουν ανάλογα σχέδια παρέμβασης και γι΄αυτό είμαστε πάντα σε ετοιμότητα» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας
Σημαντικές τεχνικές παρεμβάσεις σε αντιπλημμυρικά έργα στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας ξεκινά η Περιφέρεια, καθώς την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης προχώρησε στην υπογραφή συμβάσεων με τον ανάδοχο των έργων.
Τα σημεία που είναι αναγκαίο να γίνουν οι αποκαταστάσεις είναι στις εξής θέσεις:
> Στον ποταμό Γλαύκο θα γίνει αποκατάσταση και επισκευή υφισταμένου σαρζανέτ για την προστασία της γεώτρησης μήκους 100μ και την προστασία του παρόχθιου δρόμου, ως και αποκατάσταση υφιστάμενων κατεστραμμένου τεχνικού μήκους 80 μέτρων. Επίσης θα γίνουν αποκαταστάσεις των υφισταμένων σαρζανέτ και τοιχίων.
> Στην εκβολή του παραποτάμου Κεπενού στον κυρίως ποταμό θα γίνει απομάκρυνση των συσσωρευμένων υλικών για την ομαλή ροή του παραποτάμου και το υλικό αυτό θα ενισχύσει το εκεί διαβρωμένο ανάχωμα, κ.ά.
> Στον παραπόταμο Ελεκίστρας είναι άμεση ανάγκη να αποκατασταθούν τα κατεστραμμένα αναχώματα για την αποφυγή μεγάλων πλημμυρών και αποκατάσταση των λεκανών ηρεμίας προς τον δρόμο Ελεκίστρας και των εκεί τοιχίων αποκατάσταση θα γίνει από οπλισμένο σκυρόδεμα στις θέσεις παρά το γήπεδο Ρωμανού και ανάντη της περιοχής από τον δρόμο Ρωμανού Ελεκίστρας, θα γίνει αποκατάσταση της κατεστραμμένης κοιτόστρωσης λεκάνης ηρεμίας, με οπλισμένο σκυρόδεμα αφού προηγηθεί η απομάκρυνση των κατεστραμμένων σκυροδεμάτων.
> Στα όμορα του Ανατολικού διαμερίσματος που καταλήγουν στον ποταμό Γλαύκο και στους όμορους παραπόταμους θα γίνει αποκατάσταση των κατεστραμμένων λεκανών ηρεμίας και αναβαθμών ως και ενίσχυση των κατεστραμμένων αναχωμάτων και όπου κριθεί απαραίτητο θα αποκατασταθούν τα σαρζανέτ που έχουν υποστεί βλάβες.
Επίσης, εργασίες συντήρησης – αποκατάστασης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων προϋπολογισμού ύψους, 1 εκατ. ευρώ, ξεκινούν και στον ποταμό Κράθη Αιγιάλειας και κλάδων ή όμορων χειμάρρων αυτου για την προστασία των παρόχθιων ιδιοκτησιών, οδών, προσβάσεων, του ζωικού κεφαλαίου της αγροτικής παραγωγής κ.λπ.