'
18.5 C
Aigio
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
spot_img

Πάτρα: Φρεσκοβάφτηκε το Δημαρχείο

Αποκαλύφθηκε σήμερα στο σύνολό του το Δημαρχιακό Μέγαρο της Πάτρας, στην εξωτερική όψη του οποίου, βρίσκονταν σε εξέλιξη, εργασίες επισκευής και συντήρησης. Σήμερα έφυγαν και οι τελευταίοι μουσαμάδες.

Από τις 9 Αυγούστου, όπως ανακοινώθηκε, βρίσκεται σε εξέλιξη η επισκευή – συντήρηση της εξωτερικής όψης του δημοτικού μεγάρου της Πάτρας. Το έργο περιλαμβάνει «επισκευή των ξύλινων εξωτερικών θυρών του , αφαίρεση των γκράφιτι και επαναχρωματισμό όλης της εξωτερικής επιφάνειας του κτηρίου και από τις τρεις πλευρές (Παντανάσσης, Μαιζώνος (πρόσοψη) ) και Βότση) με τα ίδια αλλά αντιγκράφιτι χρώματα.

Έργο του αρχιτέκτονα Γ. Θάλη από την Αλεξάνδρεια, το εντυπωσιακό κτίριο χτίστηκε πριν το 1880., αρχικά ως οικία του σταφιδέμπορου Ιωάννη Μακρυγιάννη και το 1886 πέρασε στα χέρια του αδερφού του Ράλλη Μακρυγιάννη. Ο παππούς του Πανάγος Μακρυγιάννης ήταν πρωτοπαλίκαρο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, είχε πάρει μέρος στην Επανάσταση του 1821 και είχε τραυματιστεί στη μάχη του Γηροκομείου. Το 1897 ο Δήμος το ενοικίασε για να το μετατρέψει σε Δημοτικό Μέγαρο. Το κτήριο πέρασε στην κυριότητα του Δήμου το 1911, όταν η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στον πλειστηριασμό του ακινήτου. Ο δήμαρχος Δημήτριος Βότσης κατέβαλε για λογαριασμό του Δήμου το ποσό των 120.000 δραχμών και το κτίριο έγινε δημοτικό Επί Ιωάννη Βλάχου, το 1929, αποφασίστηκε η διακόσμησή του με έργα τέχνης. Ο γνωστός Πατρινός ζωγράφος, καθηγητής Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και Ακαδημαϊκός Επαμεινώνδας Θωμόπουλος, φιλοτέχνησε 16 ελαιογραφίες που τοποθετήθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και στο γραφείο του Δημάρχου. Οι πέντε από αυτές ήταν εμπνευσμένες από το ποίημα του Γ. Δροσίνη “Το ονειροπόλημα”, που ήταν βασισμένο σε μια παλαιά Καλαβρυτινή παράδοση και κόσμησαν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου μαζί με τις προσωπογραφίες του ιδρυτή της πόλης Πατρέα, του προστάτη της Αποστόλου Ανδρέα και του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Στο γραφείο του Δημάρχου τοποθετήθηκαν οχτώ μικρότερα έργα που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά σημεία της πόλης όπως η πλατεία Υψηλών Αλωνίων, το καρνάγιο κ.α.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα