Το 2023 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια πολιτική χρονιά. Εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές διαμόρφωσαν τον πολιτικό χάρτη της κεντρικής πολιτικής σκηνής, των περιφερειών και των τοπικών κοινωνιών με συνέχειες και αλλαγές.
Οι εξελίξεις, όπως είναι φυσικό, επηρέασαν και τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που διατήρησε με μεγάλες όμως απώλειες τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ οι εσωκομματικές διαδικασίες που ακολούθησαν, η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος και η διάσπαση με την αποχώρηση των ηττημένων στις εσωκομματικές εκλογές, σκιαγραφούν μια νέα κατάσταση.
Για όλα αυτά και για άλλα επίσης ενδιαφέροντα, λίγο πριν μπει το 2024, μιλήσαμε με τον βουλευτή Αχαΐας και τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Παναγιωτόπουλο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ που παραχώρησε ο Βουλευτής στο Aigiovoice.gr:
- Κύριε Παναγιωτόπουλε, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην 3η θέση. Σας ανησυχεί, σας προβληματίζει; Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταφέρει να αντιστρέψει το κλίμα;
Εκκινώντας από την πανθομολογούμενη παραδοχή ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν το κλίμα και τις τάσεις της συγκεκριμένης συγκυρίας, σίγουρα δεν εκλείπει ο προβληματισμός. Ωστόσο, χωρίς εξωραϊσμούς, καλό θα είναι να έχουμε υπόψη μας τρία βασικά στοιχεία: πρώτον, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν δείχνει να καρπώνεται αυτή την καταγεγραμμένη δημοσκοπική πτώση μας· δεύτερον τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέκαθεν, ακόμη και όταν πορευόταν προς τη διακυβέρνηση της χώρας, καταγράφονταν πάντα χαμηλότερα από αυτά που λάμβανε στις εκλογές· τρίτον, μόλις έχουμε βγει από μια επώδυνη διάσπαση, που όπως είναι φυσικό μετά την επίσης επώδυνη ήττα στις βουλευτικές εκλογές είναι φυσικό να έχει επηρεάσει τη γνώμη των ψηφοφόρων.
Οφείλουμε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να καταλάβουμε ότι ο λαός μας γύρισε την πλάτη λόγω των δικών μας λαθών και παραλείψεων, σε συνδυασμό βέβαια και με την ορμπανικού τύπου δημοκρατία που έχει επιβάλλει ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, και ότι η επανάληψή τους τόσο σε κομματικό όσο και κοινωνικό επίπεδο θα αποτελέσει ολέθριο σφάλμα για την προοδευτική παράταξη και τον τόπο. Ο κόσμος έδειξε ότι δεν επιθυμεί διευθυντήρια και κλειστές πόρτες, αλλά όπως πολύ ορθά διακηρύσσει ο Στέφανος Κασσελάκης, μια αδιαμεσολάβητη σχέση με τους πολίτες, πάνω πάντα σε στιβαρές πολιτικές αρχές. Κοινώς να ξαναβρεθούμε με την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα, προτείνοντας λύσεις στα προβλήματα και ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους Έλληνες.
- Θεωρείτε πως ο κ. Κασσελάκης θα έπρεπε με έναν τρόπο να είναι μέσα στη Βουλή;
Κοιτάξτε, κατά τη γνώμη μου αυτό είναι ένα τεχνικό ζήτημα που ουδόλως σχετίζεται με την παραγωγή πολιτικής. Προφανώς και θα ήταν καλύτερο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απευθύνεται απευθείας στον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής, ωστόσο, η συγκεκριμένη συνθήκη ήταν γνωστή εκ των προτέρων. Εξάλλου, δεν θεωρώ ότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αυτό. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αποδείξει ότι στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε μπορεί να παρεμβαίνει δυναμικά και ουσιαστικά οποιαδήποτε στιγμή κρίνει σωστό, ενώ όπως όλοι έχουμε δει είναι αεικίνητος και βρίσκεται παντού, κοντά στους πολίτες. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα ζήτημα κοινοβουλευτικής στρατηγικής του κόμματος. Επ’ ευκαιρία θα ήθελα με αφορμή αυτή την ερώτησή σας να εξάρω την παρουσία και το πολιτεύεσθαι του προέδρου της κοινοβουλευτικής μας ομάδας Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος έχει αρθεί και με το παραπάνω στο ύψος των περιστάσεων.
- Ποιος είναι ο πήχης για το κόμμα στον δρόμο προς τις Ευρωεκλογές;
Οι συνάδελφοί σας συνηθίζουν να λένε ότι αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση για όλους εμάς που εκπροσωπούμε δημόσια τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το ζητούμενο όμως για εμάς είναι χτίσουμε μια αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης στο βάθος της τετραετίας, που θα εκφράζει τα αιτήματα της ευρείας κοινωνίας και θα ανασυγκροτεί την δημοκρατική παράταξη. Ένας δρόμος που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι μοναχικός. Σε αυτό το πλαίσιο οι ευρωεκλογές αποτελούν έναν σημαντικό κάβο, που μπορεί να αποτελέσει και ορόσημο. Ζητούμενο, λοιπόν, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι σίγουρα στη δεύτερη θέση ούτως ώστε να αποτελέσει τον κυρίαρχο πόλο της προοδευτικής παράταξης για την επόμενη μέρα. Πρόταγμά μας οφείλει να είναι η επανασυσπείρωση όλων των προοδευτικών και αριστερών πολιτών, και αυτών που έχουν φύγει και αυτών που περιμένουν στην «αίθουσα αναμονής», για να μπει τέλος στον κατακερματισμό των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.
- Σε προσωπικό επίπεδο, όντας πια βουλευτής, ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα και οι πρώτες εντυπώσεις από την πρώτη επαφή σας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο;
Σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή την ερώτηση, γιατί έχουμε φτάσει στο σημείο να ξεχνάμε, λόγω του πρωθυπουργοκεντρικού συστήματος διακυβέρνησης της χώρας τη σημασία της ορθής λειτουργίας της νομοθετικής εξουσίας. Για ανθρώπους σαν και μένα που έστω και στην παιδική μας ηλικία έχουμε βιώσει τι σημαίνει να ζεις σε αυταρχικό καθεστώς, όπως η χούντα των συνταγματαρχών, ή -χωρίς βέβαια να συγκρίνω τις καταστάσεις μεταξύ τους-, η Βουλή να νομοθετεί υπό την μέγγενη των μνημονίων, το Κοινοβούλιο είναι και θα είναι ο ναός της Δημοκρατίας. Ένας λόγος παραπάνω αν οι πολίτες σου έδωσαν την ύψιστη τιμή να τους εκπροσωπήσεις. Ωστόσο, μένουν πολλά να γίνουν για την εμβάθυνση της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας.
Αυτό που από την πρώτη στιγμή μου έκανε την χειρότερη εντύπωση και το στηλιτεύω σε κάθε ομιλία ή εισήγησή μου είναι η εισαγωγή την τελευταία στιγμή σχετικών ή άσχετων με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο τροπολογιών. Αν είναι για κάτι διαδικαστικό ή κοινωφελές να συμφωνήσουμε. Αλλά τις περισσότερες φορές πρόκειται για διευθετήσεις που αφορούν «ημετέρους», ακυρώνοντας επί της ουσίας την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στις επιτροπές της Βουλής.
Από την άλλη πλευρά η Βουλή αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας μας, αφού οι 300 είμαστε οι αντιπρόσωποί της. Μάλιστα, σε πολλά ζητήματα εκφράζονται στις επιτροπές συγκλίνουσες απόψεις βουλευτών από διαφορετικά κόμματα, κάτι που μπορεί να αξιοποιηθεί θετικά προς όφελος των πολιτών. Τέλος, όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η κατάσταση στη λειτουργία της Κ.Ο.έχει άρδην βελτιωθεί από το καλοκαίρι και μετά, και τα ζητήματα αναδεικνύονται οργανωμένα, έχοντας φυσικά περιθώριο για συνεχή βελτίωση.
- Η κατάσταση στην τοπική αγορά και σε επίπεδο Αχαΐας, πόσο σας προβληματίζει αλλά και πώς θεωρείτε ότι μπορεί να αλλάξει;
Η κατάσταση στην αγορά τόσο στην Αχαΐα όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι πολύ άσχημη. Χωρίς μιζέρια και καταστροφολογική διάθεση, η ακρίβεια έχει πλήξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πόσο μάλλον σε ένα νομό που δεκαετίες τώρα βρίσκεται αναπτυξιακά καθηλωμένος. Βασικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ έχουν καταστεί είδη πολυτελείας. Και η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία, στην Παλαιστίνη κοκ. Όλα αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις γιατί είναι πια επιβεβαιωμένο ότι αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια μπροστά στα φαινόμενα αισχροκέρδειας των «ημετέρων» της επιχειρηματιών. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην αγροτική παραγωγή έχουν φέρει σε απόγνωση τους Αχαιούς και όλους τους Έλληνες πολίτες. Ακόμη και το λάδι, που η περιοχή μας δεν είχε ποτέ πρόβλημα, αποτελεί είδος σε έλλειψη στα νοικοκυριά λόγω της μικρής παραγωγής και των υψηλών τιμών. Τέλος, με τη φορολόγηση στους ελεύθερους επαγγελματίες δίνει τη χαριστική βολή σε ό,τι είχε απομείνει από τη μεσαία τάξη.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ στους αναγνώστες σας και σε όλους τους Αχαιούς, Καλή Χρονιά με Υγεία, Αγάπη και Ευημερία, καθώς και να σταματήσεις άμεσα η αιματοχυσία του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα.