Μπαρούτι μυρίζει στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του ανώτατου αξιωματούχου της Χαμάς, Σαλάχ αλ Αρούρι, από drone του Ισραήλ.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας και προετοιμάζονται για οποιοδήποτε σενάριο.
Ο Χαγκάρι απάντησε ότι ο στρατός έχει εστιάσει στην ήττα της Χαμάς, όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο σε σχέση με τις αναφορές για τη δολοφονία του Αλ Αρούρι.
Μέχρι στιγμής το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη για το χτύπημα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Ωστόσο, ένας βουλευτής έσπευσε να δώσει συγχαρητήρια στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Σύμβουλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι όποιος κι αν το έκανε αυτό, πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται για επίθεση εναντίον του Λιβάνου αλλά πλήγμα κατά της ηγεσίας της Χαμάς.
Ποιος ήταν ο Σαλάχ αλ Αρούρι
Σημειώνεται ότι ο Σαλάχ αλ Αρούρι, δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς, σκοτώθηκε την Τρίτη (2/1) από ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού.
Όπως επιβεβαίωσαν το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και δύο αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου, ο 57χρονος ήταν μεταξύ των έξι νεκρών από το drone που έπληξε θέση στο προάστιο Νταχίγιε της Βηρυτού, που είναι προπύργιο της Χεζμπολάχ. Το προσκείμενο στη Χεζμπολάχ τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen μετέδωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή ανέρχεται σε έξι, ανάμεσά τους δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς. Όπως αναφέρει το επίσημο κανάλι της Χαμάς, Al-Aqsa TV, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram, τα δύο μέλη των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ Κάσαμ που σκοτώθηκαν, ήταν ο Σαμίρ Φίντι Άμπου Αμέρ και ο Αζάμ αλ Άκρα Άμπου Αμάρ.
Γεννηθείς το 1966 στην Άρουρα, ήταν επίσης ο ηγέτης της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και είχε κατηγορηθεί από το Ισραήλ ως «εγκέφαλος» πολλών επιθέσεων.
Είχε περάσει συνολικά περισσότερα από 20 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές και το 2010 απελάθηκε στη Συρία, όπου έμεινε για τρία χρόνια, προτού ταξιδέψει στην Τουρκία και τα τελευταία χρόνια εγκατασταθεί στον Λίβανο.
Ο Αλ Αρούρι ήταν υπεύθυνος για τις τρομοκρατικές ενέργειες στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των δεσμών της Χαμάς με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τον καταζητούσε από το 2018, ενώ είχε ηγετικό ρόλο στη Χαμάς. Ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης από το 2010 και δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος, μετά τον Ισμαΐλ Χανίγια, από το 2017.
Διαμένοντας στο προπύργιο της Χεζμπολάχ, διατηρούσε σημαντικές σχέσεις με τη σιιτική ισλαμική παραστρατιωτική/πολιτική οργάνωση του Λιβάνου και τους Ιρανούς αξιωματούχους. Συμμετείχε σε στρατηγικές συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούσαν το «χτύπημα» της 7ης Οκτωβρίου σε ισραηλινές κοινότητες.