Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η «εσωτερική» συζήτηση για το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών και την στάση που θα κρατήσουν υπουργοί της ΝΔ.
Η κατάσταση αυτή, αλλά και οι γενικότερες αντιδράσεις που υπάρχουν έβαλαν σε δεύτερες σκέψεις το «επιτελείο Μητσοτάκη» με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να προβληματίζεται τόσο για τη στάση συγκεκριμένων βουλευτών, όσο και για τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν εντός κόμματος. Ο ίδιος άλλωστε, έριξε το «χαρτί» του ανασχηματισμού και πλέον «επενδύει» μόνο στην κομματική πειθαρχία.
Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτηματικά εντός κόμματος παραμένουν και βλέποντας «διαθέσεις» και «προθέσεις», ο ίδιος αποφάσισε να βάλει στον «πάγο» το επίμαχο νομοσχέδιο μέχρι νεοτέρας…
Αυτό «αποκαλύφθηκε» από την απάντηση του πρωθυπουργού σε δημοσιογράφους αμέσως μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς αν υπάρχει ορατότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια, απάντησε: «Μην βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα».
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η κυβέρνηση παγώνει τη ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια σε χρόνο που ακόμη δεν ανακοινώνεται αλλά σε κάθε περίπτωση δεν φαίνεται να τοποθετείται στο άμεσο μέλλον!
Ποιοι βουλευτές «φρέναραν» τον Μητσοτάκη
Το… φρένο στον Μητσοτάκη, πάτησαν βουλευτές με «γαλόνια» στο κόμμα, κάποιοι εκ των οποίων μάλιστα τάσσονται είτε στην Καραμανλική, είτε στη Σαμαρική πτέρυγα (σ.σ. με τον Μεσσήνιο πρώην πρωθυπουργό -που είναι στο απυρόβλητο- να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο).
«Πρώτος και καλύτερος» ο Μ. Βορίδης, ο οποίος επιμένει ότι «ισχύουν οι θέσεις μου» και μάλιστα έθεσε και θέμα παραίτησης αν επιβληθεί ξεκάθαρα κομματική πειθαρχία.
Ένας ακόμη από τους βουλευτές που εκφράζει σθεναρά την αντίθεσή του είναι και ο Θάνος Πλεύρης, o oποίος δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και πως με το σύμφωνο συμβίωσης έχουν λυθεί τα ζητήματα των ομόφυλων ζευγαριών.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά και υφυπουργός την περίοδο διακυβέρνησης, Κώστας Καραγκούνης απέφυγε να απαντήσει στο τι θα πράξει στο εν λόγω νομοσχέδιο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Kontra». «Δεν υπάρχει στο τραπέζι το ζήτημα της τεκνοθεσίας. Αν υπάρξει τότε θα τοποθετηθώ. Ο γάμος συνεπάγεται με την τεκνοθεσία που εγώ είμαι αντίθετος», υποστήριξε.
Και ο βουλευτής Δημήτρης Μαρκόπουλος, μιλώντας στον Ράδιο Ένα, εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο. «Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δεν είναι θετική σε ένα τέτοιο νομοθέτημα και αυτό με προβληματίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μαρκόπουλος.
Από την πλευρά του ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, τοποθετήθηκε με ευθύτητα πάνω στο ζήτημα σε δηλώσεις του στο Attica. «Από τη στιγμή που ένα νομοσχέδιο περνάει από το υπουργικό συμβούλιο και το οποίο στηρίζει ο πρωθυπουργός που διορίζει τους υπουργούς, δεν μπορούν να μην το ψηφίσουν. Όποιος υπουργός δεν θέλει να το ψηφίσει, γιατί θα είναι ελεύθερη η ψήφος, παραιτείται», δήλωσε χαρακτηριστικά o κ. Κακλαμάνης.
Επίσης, ο (σαμαρικός) εισηγητής του κόμματος, Μπάμπης Αθανασίου, επιφυλάχθηκε για το νομοσχέδιο, εγείροντας το ζήτημα της τεκνοθεσίας.
Χαρακτηριστική όμως είναι και η στάση του βουλευτή Λαρίσης Μάξιμου Χαρακόπουλου (πτέρυγα Καραμανλή), ο οποίος συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Λαρίσης και ομονόησαν αρνητικά για το νομοθέτημα. Ο μητροπολίτης Λαρίσης μάλιστα, συνεχάρη τον κ. Χαρακόπουλο για το σθένος του να ξεκαθαρίσει εξ αρχής και δημοσίως την θέση του, η οποία –όπως είπε -εδράζεται σε στέρεη επιχειρηματολογία.
Οι επόμενες κινήσεις
Σε κάθε περίπτωση το ν/σ για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών φαίνεται πως δεν θα έρθει πριν τις ευρωεκλογές, λόγω αυτών -και πολλών άλλων- αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΝΔ.
Στο Μαξίμου σκέφτονται να μην φτάσουν στα όριά τους διαφωνούντες και να μην θέσουν ανοιχτά (ξανά) ζήτημα κομματικής πειθαρχίας αλλά να εξαντλήσουν διαβαθμισμένα, όλα τα μέσα «πειθούς». Και γι’ αυτό απαιτείται χρόνος, τον οποίο διεμήνυσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ότι θα χρειαστεί.
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είχε κάνει μια αναφορά στον ΑΝΤ1 που εξελήφθη ως προτροπή για πειθαρχία τουλάχιστον στους υπουργούς, λέγοντας ότι ««δεν θα μπορούσα να είμαι σε μία κυβέρνηση και να μην στηρίζω τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της».
Aftodioikisi.gr