Η επαναφορά στο προσκήνιο του Εθνικού Ψηφιακού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς, το οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει εξαρχής με αποκλειστική ευθύνη των Κτηνιάτρων αλλά και το «βουνό γραφειοκρατίας» με τον οποίο είναι αντιμέτωπος ο κλάδος από τα τέλη του περασμένου έτους, προκάλεσε την αντίδραση του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου που εξήγγειλε, σε μια πρώτη κίνηση διαμαρτυρίας, 24ωρη απεργία για αύριο Τετάρτη 17 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Αλεξανδρόπουλο, πρόεδρο του Παραρτήματος Δυτικής Ελλάδας του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, το νέο Μητρώο δημιουργείται εκ θεμελίων με την Κυβέρνηση να αγνοεί τις συστάσεις των ειδικών επιστημόνων αναφορικά με το νομοθετικό πλαίσιο για τις στειρώσεις στα κατοικίδια και την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων είναι υποχρεωμένοι να αποστείλουν δείγμα γενετικού υλικού στην ειδική βάση δεδομένων προκειμένου να μην υποχρεωθούν, από τις αρχές του έτους να στειρώσουν τα κατοικίδια.
«Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώσει παράβολο για κάθε ζώο, να καταβάλει στον κτηνίατρο χρήματα για τη λήψη DNA και επιπλέον τα έξοδα αποστολής, ένα σύνολο 160 ευρώ. Την ίδια στιγμή οι κάτοχοι ζώων συντροφιάς εξαιτίας της ακρίβειας και του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ και στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, εμβολιάζουν όλο και λιγότερο τα ζώα τους, συχνά καταφεύγουν σε αμφιβόλου ποιότητας φάρμακα προκαλώντας προβλήματα υγείας στα ζώα, θέτοντας σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία» αναφέρει ο κ. Αλεξόπουλος, επισημαίνοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η καταγραφή στα κατοικίδια και προωθείται η στείρωση και ο εμβολιασμός, δεν είναι ο ενδεικνυόμενος.
Το κόστος που έχει η πρόληψη των ασθενειών των ζώων, με την τακτική διενέργεια των αναγκαίων εμβολιασμών και την εφαρμογή των κατάλληλων φαρμάκων τα οποία δύναται να μεταδώσουν σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο, αν και συνιστούν μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας, βαρύνουν μόνο τους Κτηνιάτρους και Εθελοντές – Φιλόζωους, με την Πολιτεία να φορτώνει τα βάρη σε τρίτους καθώς έχει αποδειχθεί ασυνεπής σε όλα τα επίπεδα, καταγγέλλει ο Κτηνιατρικός.
«Υπάρχουν άνθρωποι που φροντίζουν από ένα έως και πέντε αδέσποτα, δεν μπορούμε να τους στερήσουμε την αγάπη ούτε να τους επιβαρύνουμε υπέρμετρα για ζητήματα που δεν είναι στα δικά τους καθήκοντα. Όσον αφορά τα δεσποζόμενα, η γραφειοκρατία είναι ασήκωτη, υποχρεούμαστε να είμαστε με τις ώρες στον υπολογιστή, άλλες φορές άσκοπα καθώς το σύστημα μπορεί να πέσει» συμπληρώνει κ. Αλεξανδρόπουλος.
Συμφωνούν στο πρόβλημα διαφωνούν στη… θεραπεία
Αποδέχεται το Υπουργείο ότι, τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, ένα μεγάλο ποσοστό των κατόχων των ζώων αποφεύγουν τη διενέργεια των υποχρεωτικών εμβολιασμών.
«Έχει διαπιστωθεί αύξηση των κρουσμάτων παράνομης εισαγωγής φθηνών κτηνιατρικών φαρμάκων από Αλβανία, Τουρκία, Κίνα. Η παροχή χαμηλότερου κόστους κτηνιατρικών υπηρεσιών και η χρήση φτηνότερων κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων είναι πρωταρχικής σημασίας για την προστασία της υγείας των ζώων και της Δημόσιας Υγείας, καθώς και για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, θα πρέπει να επανεξεταστεί ο ΦΠΑ 24% στην παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών» υποστηρίζει ο Κτηνιατρικός Σύλλογος.
«Καλούμαστε πλέον υλοποιήσουμε το Μητρώο Ζώων Συντροφιάς εφαρμόζοντας έναν νέο νόμο με πλήθος αντιεπιστημονικών άρθρων και διατάξεων, που μόνο αναστάτωση έχουν φέρει. Έναν νόμο, ο οποίος συντάχθηκε από τους πλέον αναρμόδιους, στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών, άσχετους με την κτηνιατρική επιστήμη, οι οποίοι αγνόησαν τις περισσότερες προτάσεις του Συλλόγου» καταλήγει ο κ. Αλεξανδρόπουλος.
Ζητούν ακύρωση του νόμου
Οι Κτηνίατροι έχουν ήδη καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι ο νόμος:
– Δεν πρόκειται να συμβάλει στη μείωση των αδέσποτων ζώων, ενώ η καθολική στείρωση είναι ένα μέτρο που αντιτίθεται στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και μπορεί σαν πρακτική να είναι έως και επικίνδυνη για κάποιον αριθμό ζώων και να προκαλέσει την υποβάθμιση της ευζωίας τους.
– Η γκρίζα ζώνη που προκύπτει με την περίθαλψη των μη σημασμένων ζώων από κτηνιάτρους είναι απαράδεκτη τόσο για την υγεία και ευζωία των ζώων όσο και για τις συνθήκες εργασίας στα κτηνιατρεία με τον «μπαμπούλα» της ερμηνείας του νόμου κατά το δοκούν και της επιβολής προστίμων.
-Ο κατακερματισμός της εποπτείας ζητημάτων που σχετίζονται με ζωοανθρωπονόσους και ο αποκλεισμός των κτηνιάτρων του δημοσίου τομέα από αυτήν είναι επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία και θα οδηγήσει πολλούς ιδιώτες να επωμίζονται ευθύνες και αρμοδιότητες που δεν τους αντιστοιχούν και θα έπρεπε να ανήκουν αυστηρά στις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής.
-Η βάση τήρησης γενετικού υλικού είναι μέτρο πρακτικά ανεφάρμοστο και χωρίς καμία ουσιαστική χρησιμότητα στη λύση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων. Στόχος του είναι αφενός η «φωτογραφική» διάθεση δημόσιου χρήματος και η φοροεισπρακτική αντιμετώπιση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.
– Το νέο μητρώο ζώων συντροφιάς με το ηλεκτρονικό βιβλιάριο, όπως προτείνεται να εφαρμοστεί, προσθέτει ανούσια γραφειοκρατία και ξοδεύει τον χρόνο εξέτασης, καθιστώντας τον κτηνίατρο γραμματέα του κράτους.
Οι κτηνίατροι διεκδικούν
-την ίδρυση, στελέχωση και χρηματοδότηση δημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων,
-τη μη επιβολή προστίμων σε κτηνιάτρους στην άσκηση του επαγγέλματός τους κατά την εξέταση, εμβολιασμό και περίθαλψη μη σημασμένων ζώων,
-να μην ισχύσει το ηλεκτρονικό βιβλιάριο, να διατηρηθεί έγγραφο βιβλιάριο με έκδοση αριθμημένων βιβλιαρίων από τον ΠΚΣ που θα διατίθενται αποκλειστικά σε κτηνιάτρους,
-να αποσυρθεί άμεσα το μέτρο της αποστολής και τήρησης γενετικού υλικού και οποιουδήποτε άλλου φοροεισπρακτικού μέτρου,
-να αναιρεθεί η υποχρεωτικότητα της στείρωσης για όλα τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς και
-πρόσβαση στο ΕΜΖΣ να έχουν αποκλειστικά οι κτηνίατροι που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα στη χώρα και οι δημόσιες αρχές.
Ειδικά για τις στειρώσεις των ζώων προτρέπουν τα μέλη τους «να πράττουν κατά περίπτωση και σύμφωνα με την επιστημονική τους κρίση και να απέχουν από τη λήψη και αποστολή δειγμάτων DNA, μέχρις ότου το αρμόδιο Υπουργείο αποφασίσει να συζητήσει με τον καθ ύλην αρμόδιο επιστημονικό φορέα, τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, τα συνολικά ζητήματα και προβλήματα που προκύπτουν με την εφαρμογή του νέου νόμου».