ρεπορτάζ: Του Αχιλλέα Ροδίτη
Δύο μητέρες με τα συνολικά τέσσερα παιδιά τους, ηλικιών 8 ετών τρία εξ αυτών και 5 χρόνων ο μικρότερος, έφθασαν σήμερα το μεσημέρι στην Πάτρα. Είναι οι πρώτοι πρόσφυγες που ήρθαν από την Ουκρανία, κατατρεγμένοι από τον βάρβαρο πόλεμο.
Ήρθαν στην Πάτρα επειδή η αδελφή της μιας μητέρας ζει και εργάζεται μόνιμα στην πόλη επί 25 χρόνια.
Μέσα στο βλέμμα τους διέκρινες τον θρήνο, τον τρόμο και την αγωνία για το αύριο. Στα ματάκια των παιδιών, πολύ περισσότερο; Διέκρινες το αναπάντητο “γιατί” ζουν όλα αυτά. Τις βόμβες, τον θάνατο δίπλα τους, τον ξεριζωμό! Διέκρινες μια απορία για το πώς και γιατί κατέληξαν εδώ και τι ήρθαν να κάνουν…
Οι δύο μητέρες; Χαμογελούν στα παιδιά τους πνίγοντας τον πόνο τους για τα σπίτια και τη ζωή που άφησαν πίσω. Αλλά και για τους άνδρες τους που παρέμειναν στον πόλεμο. Σε ακόμα χειρότερη μοίρα η μία από τις δύο γυναίκες που εκτός από τον σύζυγο άφησε και τον μεγαλύτερο γιο της, 21 ετών, που δεν του επέτρεψαν να περάσει τα σύνορα αφού είναι σε ηλικία που μπορεί να πολεμήσει!
…Σκεφτείτε, λοιπόν, τον όλεθρο που αυτοί οι άνθρωποι ζουν. Όταν μάλιστα, οι δύο μητέρες και με τα τέσσερα παιδιά των φωτογραφιών, περπάτησαν… 25 ολόκληρα χιλιόμετρα για να φθάσουν στα σύνορα, από την πόλη Μικολάιβ. Και στη συνέχεια ταξίδεψαν με λεωφορείο στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Για να καταλύσουν εδώ, στην Πάτρα, δίχως να ξέρουν πότε – και κυρίως… αν ποτέ – ξαναγυρίσουν!
Δείτε φωτό της άφιξης:
Ο Σύνδεσμος Ελληνο-Ουκρανικής Φιλίας συγκεντρώνει ανθρωπιστικό υλικό καθημερινά στην οδό Αγίου Νικολάου 62 στην Πάτρα. Τηλ. επικ.: 6934040928
Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Όσοι επιλέγουν την Αχαΐα και την Πάτρα για το ταξίδι της… σωτηρίας, δεν το κάνουν τυχαία. Είναι αποτέλεσμα των ισχυρών δεσμών που έχει αναπτύξει με τις δράσεις του, χρόνια τώρα, ο Σύνδεσμος Ελληνο-Ουκρανικής Φιλίας που εδρεύει στην Πάτρα. Οι εκπρόσωποι του, Νίκος Καρακίτσος και Μιχάλης Ροδόπουλος, μίλησαν για τις προσπάθειες παροχής βοήθειας στους Ουκρανούς – θύματα του βάρβαρου πολέμου.
ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Οι αφίξεις προσφύγων από την Ουκρανία στην Πάτρα δεν θα σταματήσουν εδώ. Αναμένονται δεκάδες ίσως και εκατοντάδες τις επόμενες ημέρες. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότερα από 80 άτομα από το βομβαρδισμένο Χάρκοβο, άλλοι τόσοι από την Οδησσό και πολύ περισσότερο προερχόμενοι από την Μαριούπολη που έχουν στενούς δεσμούς με την περιοχή.
ΚΙΝΗΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΑΤΡΙΝΟΥΣ
Το επίσης αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι πλήθος Πατρινών έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους και την προθυμία ώστε να φιλοξενήσουν μητέρες με παιδιά, ακόμα και ολόκληρες οικογένειες στα σπίτια τους! Με άλλα λόγια, οι πατρινοί “ανοίγουν” τις καρδιές τους στα θύματα του πολέμου. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει στέγη περισσότεροι από 120 Πατρινοί συμπολίτες.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ: “Θέλουμε ρούχα για τα παιδιά”
Ο κ. Καρακίτσος απηύθυνε μήνυμα προς κάθε συμπολίτη ώστε να συνδράμει στις προσπάθειες εξασφάλισης βασικών απαραίτητων ειδών για τους πρόσφυγες που θα καταφθάσουν τις επόμενες μέρες στην Πάτρα αλλά και όσους βρίσκονται ακόμα στη χώρα τους και στους οποίους θα σταλούν αλλεπάλληλες ανθρωπιστικές αποστολές.
“Όλοι τους, όπως βλέπετε, έφυγαν με μια μικρή τσάντα. Δεν έχουν τίποτα μαζί τους. Να σκεφτούμε κυρίως τα παιδιά. Χρειαζόμαστε ρούχα για τα παιδιά. Και γάλατα και τρόφιμα και οτιδήποτε χρήσιμο. Είναι παιδιά μας…”, τόνισε.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ: “Συγκινητική η ανταπόκριση των Πατρινών”
Από την πλευρά του, ο κ. Ροδόπουλος υπογράμμισε την εντυπωσιακή και συγκινητική ανταπόκριση που ήδη έχουν επιδείξει οι Πατρινοί και συνεχίζουν να το πράττουν καθημερινά.
“Με το πρώτο κάλεσμα συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και φάρμακα και εστάλη την περασμένη εβδομάδα η πρώτη μας ανθρωπιστική αποστολή στην Ουκρανία. Και συνεχίζουν να προσέρχονται ακόμα και σήμερα στα γραφεία μας, δίνοντας μας ρούχα, τρόφιμα και φάρμακα, ακόμα και παιχνίδια για τα παιδιά”.
Ο Σύνδεσμος Ελληνο-Ουκρανικής Φιλίας συγκεντρώνει ανθρωπιστικό υλικό καθημερινά στην οδό Αγίου Νικολάου 62 στην Πάτρα. Τηλ. επικ.: 6934040928