του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφ. Πολιτεία)
Τα πάρτι ανηλίκων συνεχίζουν να πονοκεφαλιάζουν γονείς και να αποτελούν αφορμή καυγάδων σε πατρινά σπίτια, ενώ, πολλοί υποστηρίζουν ότι αποτελούν τον προπομπό για την εξοικείωση των παιδιών με το… ξενύχτι, με το αλκοόλ, και τέλος, και το κάπνισμα.
Είναι ένα θέμα, που απασχολεί πλέον και την σχολική κοινότητα και τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι γνωρίζουν το πρόβλημα, δεν ξέρουν όμως πώς πρέπει να το αντιμετωπίσουν. Μιλάμε, πρακτικά, για τα σχολικά πάρτι που πλέον έχουν γίνει της μόδας! Σχολικά πάρτι που απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων και που πραγματοποιούνται όχι σε κάποιο θεατράκι ή κάποιον πολυχώρο αλλά σε νυχτερινά κλαμπ τα οποία προσφέρουν τον χώρο σε συγκεκριμένες ώρες, συνήθως από τις 7 ή 8 μέχρι τις 11 το βράδυ και με απαραίτητη προϋπόθεση ότι δεν προσφέρονται αλκοολούχα ποτά.
Και στα πάρτι αυτά προσκαλούνται όλοι οι μαθητές των γυμνασίων της Πάτρας, κάτι που λειτουργεί ως εμπόδιο στο να αρνηθούν οι γονείς να στείλουν τα παιδιά τους. Και αυτό, διότι όταν πηγαίνουν όλα τα παιδιά, πώς να μην αφήσεις και το δικό σου… Κι αν το επιχειρήσεις, σίγουρα θα προκύψει «μάχη» στο σπίτι, από αυτές που όντως γίνονται συχνά πυκνά, αφού τα παιδιά αδυνατούν να αποδεχτούν την όποια άρνηση για την εκεί παρουσία τους.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
«ΓΕΝΝΑΤΑΙ»… ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ!
Βέβαια μέχρι εκεί, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα αρχίζει να εμφανίζεται, όπως δηλώνουν πολλοί γονείς, από τότε που παιδιά πρώτης και δευτέρας γυμνασίου, αλλά πολύ περισσότερο αυτά της τρίτης τάξης, εξοικειώνονται τόσο πολύ με την διασκέδαση και το ξενύχτι, που σιγά σιγά αρχίζουν να μένουν στο μαγαζί και μετά τις 11 μμ.
Έτσι, οδεύοντας στο λύκειο έχουν ήδη εγκλιματιστεί στην μεταμεσονύκτια διασκέδαση. Γονείς τρέχουν νυχτιάτικα να παραλαμβάνουν παιδιά, ακόμα και με βάρδιες εάν πρόκειται για φίλους της ίδιας παρέας. Πότε ο γονιός του ενός παιδιού, πότε ο γονιός του άλλου και πάει λέγοντας… Μέχρι που κάποια στιγμή σταματά και αυτό, δίνοντας τη θέση του στην απαίτηση των παιδιών (πρώτης λυκείου) να επιστρέφουν μόνοι στο σπίτι (με ένα ταξί ή με τα πόδια). «Γυρίζοντας στις δύο, αρχικά, κι έπειτα στις 3 ή κι αργότερα…», λέει στην «Πολιτεία» ένας πατέρας. Και κάπου μέσα σε όλη αυτή την μεταβατική περίοδο, αρχίζει και η κατανάλωση αλκοόλ! Άλλωστε είναι γνωστό ότι ανήλικοι πίνουν σε νυχτερινά μαγαζιά. Και το κάνουν γνωστό οι ίδιοι, με δηλώσεις τους ή και δημόσιες αναρτήσεις στο TikTok.
ΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ…;
Τι κι αν απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ σε ανηλίκους; Ποιος ελέγχει; Βέβαια από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ., η απάντηση είναι πως δεν έχει φτάσει αρμοδίως, με τη μορφή κάποιας επίσημης καταγγελίας, σχετική πληροφορία. Αν και όλα συμβαίνουν σε κοινή θέα και δεν είναι ούτε καν «κρυφό μυστικό». «Αν μπω κι εγώ ο ίδιος μέσα σε ένα τέτοιο μαγαζί, θα με θεωρήσουν… υπερήλικα», μας λέει ένας 21χρονος! Τονίζοντας ότι σε ορισμένα κλαμπάκια της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο αλλά η πλειονότητα των θαμώνων είναι ηλικίας από 15 με 16 έως το πολύ 17 με 18 (μόλις κλεισμένα) έτη! Και ομολογεί ότι το αλκοόλ… ρέει άφθονο!
ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ
Το φαινόμενο ξεκίνησε μετά την πανδημία. Η ανάγκη για… ζωή, των μικρών παιδιών που στα πιο ευαίσθητά τους χρόνια γνώρισαν τον εγκλεισμό, έφερε τα πάρτι που περιγράφουμε στην αρχή. Και αυτά, με τη σειρά τους, έφεραν την εξοικείωση με τις νυχτερινές διασκεδάσεις. Μόνο που παραβλέψαμε τον έλεγχο της κατάστασης η οποία βαίνει στον «αυτόματο πιλότο» με απρόβλεπτες συνέπειες στο άμεσο και στο απώτερο μέλλον. Όπως και να ‘χει, είναι ένα θέμα που χρήζει προσοχής. Συζήτησης, σίγουρα. Και όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Πολιτεία», σίγουρα στην επόμενη περίοδο θα το δούμε να αποτελεί βαρυσήμαντη πτυχή ενασχόλησης ακόμα και σε επίπεδο εκπαιδευτικών, από πλευράς ΕΛΜΕ Αχαΐας.