Το ενδεχόμενο επέκτασης της ασφαλιστικής ικανότητας πέραν του Φεβρουαρίου για όσους έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία απέκλεισε η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, αναφέροντας χαρακτηριστικά στη διάρκεια συνάντησής της με δημοσιογράφους: «Επιστρέφουμε στην κανονικότητα μετά την covid εποχή όπου λόγω της κλειστής οικονομίας παρείχαμε διευκολύνσεις στους οφειλέτες και παρατάσεις της ισχύος της ασφαλιστικής ικανότητας»
Η ισχύς της ασφαλιστικής ικανότητας εκπνέει στις 29 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Μαρτίου περίπου 733.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ μη μισθωτοί ( ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες) θα μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αν δεν σπεύσουν να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα.
Συγκεκριμένα οι οφειλέτες μη μισθωτοί θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας αλλά δε θα δικαιούνται δωρεάν συμμετοχή στις εξετάσεις και στα φάρμακα όταν επισκέπτονται ιδιώτη γιατρό.
Η δωρεάν συμμετοχή θα εξακολουθήσει να παρέχεται κατ΄εξαίρεση στα προστατευόμενα μέλη, τα ανήλικα τέκνα των ασφαλισμένων καθώς και στα άτομα με αναπηρία.
Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι, προς διευκόλυνση των οφειλετών, υπήρχε η δυνατότητα της μερικής καταβολής εισφορών, προκειμένου να υπάρξει κάλυψη για παροχές υγείας σε είδος. Συγκεκριμένα μπορούσαν να πληρώσουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2022, μόνο του κλάδου υγείας, της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024.
Δηλαδή ένας μη μισθωτός μπορούσε να καταβάλει το ποσό των 723,6 ευρώ που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά υγείας για την πρώτη κατηγορία, ή το ποσό των 844,44 ευρώ που αντιστοιχεί στην δεύτερη κατηγορία – σωρευτικά για το έτος 2022- και να ανανεωθεί η ασφαλιστική του ικανότητα έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024, έστω και αν έχει άλλες ασφαλιστικές οφειλές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ 400.000 από 733.000 οφειλέτες επέλεξαν να καταβάλλουν την ετήσια εισφορά υπέρ υγείας .
Από τους 1,6 εκατ. μη μισθωτούς υπολογίζεται πως σήμερα περίπου 733.000 δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για ασφαλιστική ικανότητα (έχουν οφειλές):
Από τους 733.000:
- – 0-500 ευρώ: χρωστούν πάνω από 165.000
- – 1.000 -3.000 ευρώ: Χρωστούν 95.000
- – Μέχρι 3.000 ευρώ οφειλή: 320.000
- – Από 15.000 ευρώ και πάνω: 130.000
- – Από 3.000 ευρώ και πάνω : 400.000
Παράλληλα εντός του Φεβρουαρίου θα εκδοθούν δύο υπουργικές αποφάσεις και θα τεθούν σε λειτουργία αντίστοιχες ηλεκτρονικές πλατφόρμες για :
α) τους συνταξιούχους που εργάζονται. Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα δηλώνουν τα στοιχεία τους και το είδος της εργασίας τους ( μισθωτοί , ελεύθεροι επαγγελματίες) Υπενθυμίζουμε ότι από 01.01.2024 οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι λαμβάνουν στο ακέραιο τη σύνταξή του. Αντί του πέναλτι 30% που ίσχυε μέχρι σήμερα θα καταβάλλουν πέραν των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία ασφαλιστικών εισφορών επιπλέον πόρο 10% επί των αποδοχών τους, μη ανταποδοτικού χαρακτήρα, υπέρ e – Ε.Φ.Κ.Α. για κάθε ασφαλιστέα απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των επιδομάτων εορτών (Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων) και αδείας.
β) για τις μητέρες αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες που δικαιούνται επίδομα μητρότητας . Οι μητέρες υποβάλλοντας την ψηφιακή αίτηση θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν για εννέα μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού επίδομα που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό. Το υπουργείο εργασίας επισημαίνει ότι όσες μητέρες υπέβαλαν ήδη αίτηση στους φορείς μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου δε χάνουν τη σειρά τους αλλά οι αιτήσεις τους θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα μόλις τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα. Το δικαίωμα είναι μερικώς μεταβιβάσιμο και στον πατέρα για 7 μήνες.