15.6 C
Aigio
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Αυτή είναι η φτωχότερη Περιφέρεια της Ελλάδας – Που βρίσκεται η Δυτική Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat

Τα στοιχεία αυτή την φορά έρχονται από την Eurostat και αποτυπώνουν το μεγάλο αναπτυξιακό έλλειμμα της περιοχής.

Το δεύτερο χαμηλότερο ΑΕΠ καταγράφει η Ήπειρος μεταξύ των 13 Περιφερειών της Ελλάδας και ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην τελευταία θέση μεταξύ των ελληνικών περιφερειών βρίσκεται το Βόρειο Αιγαίο και την προτελευταία μοιράζονται η Ήπειρος με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Τα στοιχεία αυτή την φορά έρχονται από την Eurostat και αποτυπώνουν το μεγάλο αναπτυξιακό έλλειμμα της περιοχής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε την Τρίτη, κάτω του 75% του μέσου όρου της ΕΕ, ήταν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις περιφέρειες της Ελλάδας, πλην της Αττικής, το 2022 με το Βόρειο Αιγαίο να καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, το 2022 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκπεφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS) στις περιφέρειες της ΕΕ κυμάνθηκε από 40% του μέσου όρου της ΕΕ στο Σεβεροζαπάντεν της Βουλγαρίας, έως 286% στη Νότια Ιρλανδία.

Μετά τη Νότια Ιρλανδία, οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν το Λουξεμβούργο (257% του μέσου όρου της ΕΕ), η Ανατολική και η Κεντρική Ιρλανδία (247%), η Πράγα της Τσεχίας (207%) και η περιφέρεια της πρωτεύουσας των Βρυξελλών (196%).

Το υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε αυτές τις περιφέρειες, σύμφωνα με τη Eurostat, μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από την υψηλή εισροή εργαζομένων που μετακινούνται και από τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις που εδρεύουν εκεί.

Οι ελληνικές περιφέρειες
Αντίθετα, στη χαμηλότερη κατάταξη του περιφερειακού κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2022 ήταν το Σεβεροζαπάντεν στη Βουλγαρία (40% του μέσου όρου της ΕΕ), το Βόρειο Αιγαίο (41%) και το Severen Tsentralen στη Βουλγαρία (42%).

Ειδικότερα για τις ελληνικές περιφέρειες, μετά το Βόρειο Αιγαίο η Eurostat καταγράφει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στην Ήπειρο (και οι δύο με 47% του μέσου όρου της ΕΕ) και στη Δυτική Ελλάδα (49%).

Ακολουθούν η Θεσσαλία (52%), η Κεντρική Μακεδονία (53%), η Κρήτη (56%), τα Ιόνια Νησιά (57%), η Πελοπόννησος (59%), η Δυτική Μακεδονία (60%), το Νότιο Αιγαίο (67%), η Στερεά Ελλάδα (72%) και η Αττική (90%).

Στην ΕΕ το 2022, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε σε 231 από τις 242 περιφέρειες, ενώ μειώσεις σημειώθηκαν σε 11 περιφέρειες.

Οι δύο περιφέρειες με τη μεγαλύτερη αύξηση του όγκου του ΑΕΠ ήταν στην Πορτογαλία: το Αλγκάρβε με +17% και η Região Autónoma da Madeira (+14,2%). Ακολουθούν η νότια περιφέρεια της Ιρλανδίας (+13,5%), το Illes Balears στην Ισπανία (+12,5%) και το Brabant Wallon στο Βέλγιο (+10,9%) .

Η πιο σημαντική πτώση καταγράφηκε σε δύο περιφέρειες της Βουλγαρίας: στο Yugoiztochen (-3,1%) και στο Σεβεροτζαπάντεν (-1,7%), ακολουθούμενη από την Κορσική στη Γαλλία και το Észak Magyarország στην Ουγγαρία (και οι δύο -1,2%).

Σημειώνεται ότι χαμηλά στην κατάταξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι και δύο υπερπόντιες περιφέρειες της Γαλλίας: το Μαγιότ (30%) και η Γουιάνη (40%).

Πηγή: epiruspost.gr

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα