7.4 C
Aigio
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Η Γενική Γραμματέας της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας στο Aigio Voice.gr


Η Γενική Γραμματέας της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας κ.   Λίτσα Γιαννοπούλου, μίλησε στο aigio Voice και στην δημοσιογράφο  Ιωάννα Δημουλά για το ρόλο της στο Πανελλήνιο Διοικητικό Συμβούλιο, για το παράρτημα του Αιγίου, τις δράσεις που σκοπό έχουν να διαφυλάξουν τη γυναίκα και τα δικαιώματά της και φυσικά  αναφέρθηκε στη ΒΙΑ κατά των γυναικών, σε οποιαδήποτε μορφή της. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα αυξημένα περιστατικά  ενδοοικογενειακής βίας που σημειώθηκαν την περίοδο της πανδημίας.
-Η  Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.)  είναι μια μαζική γυναικεία Μη Κυβερνητική Οργάνωση εθνικής εμβέλειας. Ιδρύθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1976  και έκτοτε αγωνίζεται για την κατάργηση των  κοινωνικών  ανισοτήτων  και την εξάλειψη  κάθε μορφής διάκρισης κατά των γυναικών.  Η ιδρυτική διακήρυξη έδινε έμφαση στην επαφή με τη βάση και καθόριζε την ιδεολογική της φυσιογνωμία ως φεμινιστική, ανεξάρτητη, σοσιαλιστική γυναικεία μη κυβερνητική οργάνωση που έχει ως στόχο τη νομική κατοχύρωση και την εφαρμογή της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της ζωής, καθιερώνοντας ως κεντρικό της σύνθημα την θέση ότι : «Δεν υπάρχει κοινωνική απελευθέρωση χωρίς γυναικεία απελευθέρωση και δεν υπάρχει γυναικεία απελευθέρωση χωρίς κοινωνική απελευθέρωση».

 Η Ε.Γ.Ε. στοχεύει στην κατοχύρωση των κεκτημένων δικαιωμάτων των γυναικών, αλλά και στη διεύρυνσή τους, στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας  και στην εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής  ζωής τους, με την υιοθέτηση  συγκεκριμένων μέτρων και τη δημιουργία  υποδομών από την πολιτεία.

Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας, αποτελείται από το Πανελλαδικό Διοικητικό Συμβούλιο και τα κατά τόπους παραρτήματα , όπως το παράρτημα Αιγίου.

Διοικείται, από Πανελλαδικό Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από 13 μέλη, το οποίο εκλέγεται από το Συνέδριο, με τριετή θητεία, όπως ορίζεται στο Καταστατικό της.

Στις 13/2/22 ημέρα Κυριακή στην έδρα της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας στην πόλη της Αθήνας πραγματοποιήθηκαν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Νέου Πανελλαδικού Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο έχει τριετή διάρκεια. Εκλέχτηκαν 13 μέλη .

Την Κυριακή 20/2/2022 έγινε η συγκρότηση σε σώμα  από την οποία προέκυψε η εξής σύνθεση: Πρόεδρος ως πλειονοψηφήσασα εκλέχθηκε η Λογιάδου Ντένα [Αθήνα]. Αντιπρόεδρος η Χρύσα Προύσαλη (Θεσσαλονίκη), Γενική Γραμματέας η Ευαγγελία (

Λίτσα) Γιαννοπούλου (Αίγιο), Ταμίας η  Ρέλα Ελένη (Αθήνα).   

– Ποιός ο  ρόλος σας  στο Πανελλαδικό Διοικητικό Συμβούλιο (Π.Δ.Σ.) της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.)

-Η  Γενική Γραμματέας της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας έχει συγκεκριμένα καθήκοντα που καθορίζονται στο καταστατικό της οργάνωσης. Γενικά θα λέγαμε ότι έχει την αρμοδιότητα σύνταξης των πρακτικών των συνεδριάσεων του Π.Δ.Σ. και υπογράφει όλα τα εξερχόμενα έγγραφα, συντάσσει ανακοινώσεις, ψηφίσματα κ.λ.π, έχει τη γενική εποπτεία των θεμάτων της Γραμματείας, την επιμέλεια της οργάνωσης του Γραφείου, την αρχειοθέτηση των εγγράφων και άλλα θέματα διοικητικής φύσης. Παράλληλα θα είμαι «σύνδεσμος» ανάμεσα στα παραρτήματα της Δυτικής Ελλάδας με το Π.Δ.Σ.,  έχοντας καθοδηγητικό, συμβουλευτικό, επικοινωνιακό ρόλο ανάμεσα στο κεντρικό Δ.Σ. και στις Διοικούσες Επιτροπές των Παραρτημάτων της Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας.

-Ποιες οι Δράσεις της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας  (Ε.Γ.Ε.)

-Οι δράσεις της Ε.Γ.Ε. καθορίζονται από τους σκοπούς της. Εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε: την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην παραγωγική διαδικασία και την πρόσβαση σε όλα τα επαγγέλματα με ίσους όρους αμοιβής και εξέλιξης με τον άνδρα, τη δημιουργία από την πολιτεία των απαραίτητων κοινωνικών υποδομών (βρεφονηπιακοί σταθμοί, ολοήμερα σχολεία, Κ.Η.Φ.Η. κ.ά.) ώστε να μπορεί η γυναίκα να εργάζεται, να συμμετέχει στα κοινά και να έχει ελεύθερο χρόνο, την εξασφάλιση του δικαιώματος της γυναίκας να αποφασίζει η ίδια αν, πότε και πόσα παιδιά θα κάνει, την ανάπτυξη της γυναικείας δημιουργικότητας και αξιοποίηση της γυναικείας δημιουργίας σε όλες της τις μορφές και εκφράσεις, τη ριζική αλλαγή της νοοτροπίας και των κοινωνικών αντιλήψεων για το ρόλο και τη θέση της γυναίκας και του άνδρα στην οικογένεια και στην κοινωνία, την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα Κέντρα λήψης Αποφάσεων, την εξάλειψη της έμφυλης βίας.  

Φέτος,  λόγω των αυξημένων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας εντός της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, των γυναικοκτονιών, του κινήματος metoo ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση και γενικότερα στην έντονη βία και ανασφάλεια της καθημερινότητας, αποφασίσαμε στην τελευταία Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ε.Γ.Ε., που έγινε τον Οκτώβριο 2021 στη Θεσσαλονίκη, να δώσουμε προτεραιότητα το 2022 στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, της ενδοοικογενειακής βίας, της σεξουαλικής παρενόχλησης και γενικά όλων των μορφών βίας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει σταλεί σε όλα τα παραρτήματα της Ελλάδας το θέμα «Σύγχρονες μορφές βίας: σωματική-σεξουαλική-λεκτική-ψυχολογική: η απειλή είναι δίπλα μας», το οποίο θα επεξεργαστούν και θα παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους στα Περιφερειακά Συμβούλια τον Ιούνιο και στη συνέχεια θα βγούν συμπεράσματα και προτάσεις για διεκδικήσεις στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη τον Οκτώβριο. Με το ίδιο ίδιο θέμα θα εκδοθεί και το Ημερολόγιο της Ε.Γ.Ε. για το 2023. Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμού ή πλούτου. Όσο συνεχίζει δε μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη, τη ειρήνη.

Επίσης το 2022 θα διοργανωθούν εκδηλώσεις στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή για τις Αλησμόνητες Πατρίδες σε συνεργασία με φορείς που δραστηριοποιούνται σχετικά. Στο πρόγραμμά μας ακόμη είναι   να βρούμε χορηγούς για να εκδώσουμε έντυπο με το υλικό που συγκεντρώσαμε το 2021 για την ανάδειξη και συνεισφορά των Ελληνίδων στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821,  με έρευνες που έκαναν τα παραρτήματα μας σε όλη την Ελλάδα.  Παράλληλα συμμετέχουμε μαζί με άλλες γυναικείες οργανώσεις, δημοτικές και περιφερειακές επιτροπές ισότητας και κοινωνικούς φορείς σε δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την ουσιαστική ισότητα των φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με ψηφίσματα υπερ της ειρήνης, με καταγγελίες στο ΕΣΡ για εκπομπές που μειώνουν τη γυναίκα, όπως το bachelor ή για σεξιστικές διαφημίσεις που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια της γυναίκας, συμμετέχουμε στην Επιτροπή για την τροποποίηση του νόμου για τη συνεπιμέλεια των παιδιών και γενικά ασχολούμαστε με τρέχοντα θέματα που άπτονται της ίσης μεταχείρισης στην εργασία, της ισότητας ευκαιριών και της ισότητας των φύλων .

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα