19.6 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

ΠΑΤΡΑ: ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ για την κλιματική κρίση

 Η κλιματική κρίση έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και απειλεί ευθέως τις ισορροπίες στον πλανήτη και την ίδια την ζωή, λόγω της υπερεκμετάλευσης της Φύσης με σκοπό τα υπερκέρδη. Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η Ανθρωπότητα βρίσκεται «στο παρά 5» και πρέπει να ληφθούν τώρα δραστικά μέτρα κατά της ρύπανσης, υπάρχουν βέβαια και οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Συνέπεια αυτού του παραγωγικού μοντέλου, το οποίο είναι πόλεμος κατά της Φύσης, είναι πως όλα τα οικοσυστήματα αντιμετωπίζονται ως  εργοστάσια διαρκούς κερδοφορίας ανεξαρτήτως των τρομακτικών συνεπειών.

 Ο πολιτισμικός φορέας <<ΣυμπόσιoΠολιτισμού>>, ευαισθητοποιημένος πάνω σε αυτό το καίριο πολιτισμικό φαινόμενο διοργανώνει την Τετάρτη 27 Μαρτίου στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου και ώρα 7 επίκαιρη εκδήλωση με θέμα: « Κλιματική κρίση: Από τον Ειρηνικό ως την Μεσόγειο, μια αλυσίδα ο δρόμος. Κλιματικές αλλαγές και φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα». Ομιλητές θα είναι ο Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μανώλης Πλειώνης, ο Καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης  Αναστάσιος Τσελεπίδης, τον συντονισμό της  εκδήλωσης, – η οποία γίνεται με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης- , θα έχει ο υποψήφιος διδάκτορας Φιλοσοφίας στο  Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ( Ι.Τ.Ε.) , Ιάκωβος Γεωργουδής-Πιταροκοίλης

Οι ομιλητές θα αναφερθούν  σε όλο το πολύπλοκο φάσμα της  οικολογικής κρίσης στον πλανήτη ενώ θα πραγματοποιήσουν προτάσεις για την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο.  Ειδικότερα ο Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μανώλης Πλειώνης, θα παρουσιάσει τα τελευταία δεδομένα για την ρύπανση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, θα αναλύσει τις αιτίες της Κλιματικής Αλλαγής, με συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία αφορούν  την ανθρώπινη παρέμβαση και δραστηριότητα ενώ θα επικεντρωθεί στην περιοχή μας, πραγματοποιώντας προβλέψεις για το μέλλον και κάποιες απαραίτητες πολιτικές μετριασμού και προσαρμογής των κοινωνιών μας στις νέες συνθήκες. Μετά την καταστροφή στην Θεσσαλία, στα δάση της Εύβοιας και αλλού τα  ακραία πλημμυρικά φαινόμενα καθώς και ξηρασίας στην Κρήτη , στην υπόλοιπη Ελλάδα, στην Ευρώπη, κ.λ.π. οι προτάσεις αυτές είναι εκρηκτικά επίκαιρες. Ο Αναστάσιος Τσελεπίδης εκτός από την πολύχρονη έρευνα στην Μεσόγειο , μετείχε στο μεγαλύτερο πολυετές διεθνές επιστημονικό οικολογικό πείραμα που έγινε στον βυθό του Ειρηνικού ωκεανού με μηχανήματα της ΝΑΣΑ και αποδείχτηκε πως η θαλάσσια ρύπανση εκείκαι η αλλαγή θερμοκρασίας με την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, επηρεάζει τον Ατλαντικό και Ινδικό ωκεανό τους μουσώνες, την Μεσόγειο θάλασσα και φυσικά τα οικοσυστήματά τους και την ατμόσφαιρα. Όλα είναι ένα κύκλος. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι οι αλλαγές στην σύνθεση της πανίδας αφού πλέον παρατηρείται ανικανότητα των ειδών να προσαρμοστούν στα νέα περιβάλλοντα, στην μεταβολή που συντελείται στην κατανομή τους στον χώρο, καθώς και στις αλληλεπιδράσεις που προκαλεί η εισβολή νέων ειδών. Οι διαδικασίες αυτές προκαλούν μεταβολές στην βιοκοινοτική δομή και στην ποικιλότητα με αποτέλεσμα την ανάδυση νέων οικοσυστημάτων. Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις ήδη φαίνονται στους πόλους και στις τροπικές περιοχές, οι οποίες είναι πολύ ευαίσθητες και γι’ αυτό υπάρχει η δραματική υποχώρηση και το λιώσιμο των πάγων, ο αποχρωματισμός τον κοραλλιογενών υφάλων κ.λ.π. Ταυτόχρονα επέρχονται μεγάλες μεταβολές στην ροή ενέργειας και στους βιογεωχημικούς κύκλους, διαταράσσοντας την όλη λειτουργία των οικοσυστημάτων και των υπηρεσιών που αυτά προσφέρουν στον άνθρωπο. Ο Ιάκωβος Γεωργουδής- Πιταροκοίλης θα αναφερθεί με όρους Φιλοσοφίας στην οριοθέτηση των εννοιών.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα