9 C
Aigio
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

ΓΣΕΕ: Η ανισότητα οδηγεί σε απόγνωση, θέλουμε πραγματικές αυξήσεις και συλλογικές συμβάσεις


“Πραγματικές αυξήσεις” και “τις συλλογικές συμβάσεις μας πίσω, τώρα” ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Παναγόπουλος, παρουσιάζοντας το διεκδικητικό πλαίσιο της επικείμενης πανελλαδικής απεργίας της 17ης Απριλίου, σε συνέντευξη τύπου, το μεσημέρι, στο ΕΚΘ.

“Εδώ κρίνονται πολλά. Κρίνεται η κοινωνική συνοχή και κρίνεται και η δημοκρατία. Μην κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν για ποιο λόγο τα ακροδεξιά ρεύματα και οι ψεκασμένες απόψεις τείνουν να αποκτήσουν ισχυρό μέγεθος και στη χώρα μας, όταν οι ανισότητες έχουν φτάσει στο έπακρο” είπε ο κ. Παναγόπουλος και συνέχισε: “Η ανισότητα οδηγεί τους ανθρώπους στην απόγνωση, τους οδηγεί στην οργή και τους οδηγεί και στο μίσος. Για αυτό, λοιπόν, εμείς βάζουμε το αίτημα των συλλογικών συμβάσεων”.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην ΕΕ σε ακρίβεια μετά την Μάλτα, η πρώτη σε συμμετοχή κερδών των επιχειρήσεων στο ΑΕΠ αλλά η προελευταία σε συμμετοχή της εργασίας στο ΑΕΠ, καθώς και η τελευταία χώρα στην ΕΕ σε ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με 24%, όταν η ευρωπαϊκή οδηγία ορίζει το 80%. Ζήτησε, επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, διευκρινίζοντας ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δεν επιβαρύνουν ” ούτε με ένα ευρώ” τον κρατικό προϋπολογισμό.

“Και μη μου πείτε ότι ξέρει καλύτερα η κυβέρνηση τι συμβαίνει σε μία επιχείρηση. Το ξέρουνε οι εργαζόμενοι της επιχείρησης και ο επιχειρηματίας” είπε ο κ. Παναγόπουλος και συνέχισε: “Αυτοί πρέπει μεταξύ τους να υπογράψουν συλλογική σύμβαση, δεν θα έρχεται κανένας πατερούλης να μας επιβάλει τι πρέπει να δίνουν άλλοι, ούτε καν αυτός”.

Ο κ. Παναγόπουλος υπογράμμισε ότι “με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Eurostat θα έπρεπε να είναι 908 euro ο κατώτερος μισθός και όχι 830 και πάλι θα ήταν στα όρια της φτώχειας”.

Ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε και στην προηγούμενη απεργία της 28ης Φεβρουαρίου, που διοργανώθηκε με αφορμή την επέτειο του δυστυχήματος των Τεμπών και εξηγώντας τη διαφοροποίηση της ΓΣΕΕ, επέκρινε το σκεπτικό να σχετίζονται μισθολογικά αιτήματα με μια ανθρώπινη τραγωδία.

“Δεν ήταν σωστό να εμπλέκονται τα συνδικάτα σε ένα ζήτημα, που αφορά ένα έγκλημα, μία εθνική τραγωδία, που πάνω της θα μπορούσαμε να χτίσουμε καριέρα συνδικαλιστική και να λέμε για το έγκλημα των Τεμπών, ζητώντας αυξήσεις 10%” είπε ο κ. Παναγόπουλος. Υπογράμμισε, ότι η τραγωδία των Τεμπών θα έπρεπε να αναδειχθεί ως ένα ένα “αυτοτελές” ζήτημα, που αφορά όλη την κοινωνία και που και η ΓΣΕΕ από την πλευρά της το ανέδειξε συμμετέχοντας σε άλλες δράσεις και πρόσθεσε:

“Πάνω σε νεκρούς δε θεμελιώνονται αυξήσεις”. Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανιδης, ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Φωτόπουλος και άλλα στελέχη της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ, που κάλεσαν τους εργαζόμενους σε συμμετοχή στην απεργία της 17ης Απριλίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα