Τεράστιας σημασίας αρχαιολογικός θησαυρός κάτω από τον δρόμο του Ρωμαϊκού Ωδείου. Σκέψη ακόμα και για ενοποίηση του χώρου. Συνάντηση με Αρχαιολόγους ζήτησε ο Δήμαρχος Κ. Πελετίδης!
του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημερίδα “Πολιτεία”)
Τι γίνεται με τα αρχαία στην Άνω Πόλη; Είναι γνωστό ότι σε τμήματα του υπό εξέλιξη έργου ανάπλασης έχουν δει το φως της ημέρας πολλά ευρήματα, σε αρκετά διαφορετικά σημεία και ως εκ τούτου τη σκυτάλη παίρνει η αρχαιολογική σκαπάνη. Δεν ήταν βέβαια κάτι μη αναμενόμενο αφού «όπου κι αν σκάψεις στην παλιά Πάτρα σίγουρα θα συναντήσεις κάποιο αρχαίο εύρημα». Και αυτό, είναι κάτι που επισημαίνεται με την επισημότητα που του αρμόζει, ακόμα και από αρμόδια χείλη, όπως της δημοτικής αρχής που έχει και την ευθύνη του έργου αλλαγής εικόνα στην Άνω Πόλη.
Όμως το μείζον ζητούμενο φαίνεται να επικεντρώνεται γύρω από την οδό Σωτηριάδου. Στον δρόμο, δηλαδή, που περνά μπροστά από την κεντρική είσοδο του Ρωμαϊκού Ωδείου, όπου τα μηχανήματα των συνεργείων, τον Ιανουάριο του 2023, «έπεσαν» πάνω σε αρχαία, με αποτέλεσμα το τμήμα του δρόμου από την οδό Γερμανού ως την οδό Παντοκράτορος, αποκλείστηκε έτσι ώστε να ξεκινήσουν τα έργα αποκάλυψης των ευρημάτων οι ειδικοί της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Πατρών.
Όμως ο αποκλεισμός παραμένει, έναν χρόνο και τρεις μήνες μετά, και το έργο ανάπλασης δεν προχωρά σε αυτό τουλάχιστον το σημείο. Φαίνεται όμως ότι η αργοπορία είναι αναλογική συνέπεια της μεγάλης σημασίας που φαίνεται πως έχουν τα συγκεκριμένα ευρήματα.
Όπως πληροφορείται η «Πολιτεία», η ύπαρξή τους έχει προκαλέσει ενδιαφέρον και σε κεντρικό επίπεδο, στην Κεντρική Αρχαιολογική Υπηρεσία της Αθήνας, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πυκνώσει οι επισκέψεις ειδικών αρχαιολόγων στην περιοχή (φωτογραφία). Αν και ακόμα δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν αποκλείεται κάτω από τον συγκεκριμένο δρόμο να κρύβεται ένας ολόκληρος αρχαιολογικός χώρος τεράστιας σημασίας.
Φημολογείται έντονα, επίσης, ότι αν κάτι τέτοιο συμβαίνει δεν θα αποκλειστεί ακόμα και το ενδεχόμενο να… πέσει στο τραπέζι μέχρι και η σκέψη για πιθανή ενοποίηση όλης της έκτασης, δηλαδή, του Ρωμαϊκού Ωδείου και της οδού, με προϋπόθεση φυσικά την πλήρη αποκάλυψη των αρχαιολογικών ευρημάτων.
Η «Πολιτεία» επικοινώνησε με την Αρχαιολογική Υπηρεσία Πατρών η οποία ωστόσο τηρεί σιγή ιχθύος προς το παρόν. Θεωρείται πάντως δεδομένο ότι ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης έχει ήδη ζητήσει την πραγματοποίηση συνάντησης με την διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας κα Κουμούση, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαφώτιση αναφορικά με το τι μέλει γενέσθαι και εξ αυτού να καθοριστεί και η περαιτέρω πορεία των εργασιών ανάπλασης της Άνω Πόλης.
Και μάλιστα, η «Πολιτεία» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι το ραντεβού του Δημάρχου με τους Αρχαιολόγους πιθανόν να πραγματοποιηθεί ακόμα και μέσα στις προσεχείς ημέρες, την τρέχουσα εβδομάδα.
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΡΧΑΙΑ
Όπως προαναφέραμε, τα αρχαία άρχισαν να εντοπίζονται στο ξεκίνημα των εργασιών, απ’ τις αρχές του 2023. Κατά την εκτέλεση του έργου, διαδοχικά αποκλείστηκαν διάφορα σημεία. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η οδός Σωτηριάδου, αλλά αρχαία βρέθηκαν και στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου, στον Ιερό Ναό των Εισοδίων, έπειτα στην πάνω πλευρά του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, και αλλού.
Μάλιστα, το πρόβλημα για την Αρχαιολογική Υπηρεσία της πόλης ήταν ότι… δεν είχε τον απαιτούμενο αριθμό προσωπικού για τις αναγκαίες ταυτόχρονες ανασκαφές κι έτσι ο Δήμος Πατρέων, «ακούγοντας» το δικαιολογημένο αίτημα, ανταποκρίθηκε άμεσα εξασφαλίζοντας κονδύλι 24.000 ευρώ για προσλήψεις. Κι όταν εκ μέρους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας επισημάνθηκε πως δεν επαρκεί, η χρηματοδότηση υπερ-διπλασιάστηκε χωρίς χρονοτριβές, φθάνοντας συνολικά τις 120.000 ευρώ.
Προφανώς διότι ο Δήμος αντελήφθη την αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι ανασκαφές, για να ελευθερωθεί ο χώρος και να συνεχιστούν ανεμπόδιστα οι εργασίας ανάπλασης σε όλη την Άνω Πόλη, αλλά και επειδή η εύρεση και αποκάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων υψίστης σημασίας θα αναδείξει ακόμα περισσότερο την ευρύτερη περιοχή αλλά και την πόλη συνολικά.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί, ότι όπου αλλού βρέθηκαν αρχαία, αποκαλύφθηκαν κι έγινε η περισυλλογή τους, αλλά τα έργα προχώρησαν μετά. Ενώ η περίπτωση της οδού Σωτηριάδου, μπροστά από το Ρωμαϊκό Ωδείο, είναι προφανές πως είναι ιδιάζουσα…