Σήμερα, ταχύτερα όσο ποτέ άλλοτε, η Ευρώπη καθορίζει ως βασική της προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών αλλά και την ενεργειακή αλλά και παραγωγική της αυτονομία, υποστήριξε μιλώντας σήμερα Παρασκευή το πρωί στο Αigiovoice ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, νομικός, πρώην Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ.
Ο κ. Αγγελόπουλος με βάση την εμπειρία του στα αυτοδιοικητικά αλλά και τη γνώση του πάνω σε διεθνή θέματα, επιλέχθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το Ευρω-ψηφοδέλτιο των εκλογών της 9ης Ιουνίου. Στα πλαίσια της καταγραφής και παρουσίασης των θέσεων των κομμάτων, ο κ. Αγγελόπουλος κλήθηκε από τη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ να δώσει το ‘στίγμα’ αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο μέσος πολίτης στην περιοχή μας, αλλά και όπου φτάνει ψηφιακά η ‘φωνή’ του Αigiovoice, για μια κάλπη η οποία κρίνει την κοινή πορεία των λαών της Ε.Ε., μετά τον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας αλλά και στην έξοδο από μια μεγάλη οικονομική κρίση.
«Η κοινωνία έχει πολλά ανοικτά μέτωπα και η κυβέρνηση αυτή είναι που κάνει ότι μπορεί για να τα καλύψει και θα κριθεί από την συνέπεια και την πίστη στο πρόγραμμά της, για την εξισορρόπηση των εισοδημάτων και της αγοράς» ανέφερε στην εκπομπή των Νίκου Λυριντζή και Βαγγέλη Κουτρουμπέλη, αποδεχόμενος βέβαια το σχόλιο των δύο παρουσιαστών, ότι το «μήνυμα» της κάλπης στις 9-6-2024 θα αφορά κατά βάση την πορεία της οικονομίας και το θέμα του ελέγχου των τιμών.
Στα αμιγώς ευρωπαϊκά ζητήματα, ο κ Αγγελόπουλος σχολίασε την αντίδραση της Ε.Ε., μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την υιοθέτηση, μετά από αγώνες, της “νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής” στην ασφάλεια. Η οποία αφορά τόσο το πλαίσιο της νέας Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας στην Ε.Ε. αλλά και την θεσμοθέτηση, με απόφαση των Ηγετών, της θέσης του μόνιμου Επιτρόπου στην Άμυνα και την Ασφαλεία, που λειτουργεί σαν ‘υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε’.
«Το πλαίσιο αυτό θα ωριμάσει σιγά-σιγά ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει μια αξιόπιστη πολιτική σε όλα τα εθνικά θέματα! Η Ε.Ε. που είχε βυθιστεί νωρίτερα στην αδράνεια και στη λογική των ισορροπιών, πέρασε στην επιτάχυνση διαδικασιών, λόγω του πολέμου και της ανάγκης της Ε.Ε. να απεξαρτηθεί και ενεργειακά από τη Ρωσία που έφεραν την πολιτική στην πρώτη ταχύτητα, μπροστά – μπροστά, για τη δημιουργία νέων θεσμών» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε μάλιστα ότι θα πρέπει να υπάρξει στην κάλπη ένα μήνυμα ισχυροποίησης της Κυβέρνησης και της διαπραγματευτικής ισχύος που ήδη έχει επιτύχει αυτά τα χρόνια με τις παρεμβάσεις του ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
«Αν υιοθετηθεί και η πρόταση του Πρωθυπουργού με το Ευρωομόλογο για την Άμυνα, ανοίγει το περιθώριο και το πλαίσιο και για άλλα Ευρωομόλογα, σε άλλους κρίσιμους τομείς της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Στοχεύουμε σε μια νέα, ενιαία, Αγορά Άμυνας που, τα 200 αμυντικά προϊόντα που παράγει η Ευρώπη, θα μπορεί να είναι συμβατά μεταξύ τους και θα να γίνουν και αντικείμενο εξαγωγών ώστε να μην εισάγει μόνο (όπλα και αμυντικά συστήματα) η Ε.Ε. από άλλες χώρες» συμπλήρωσε.
Επισημαίνοντας τέλος και τις νέες συνθήκες στο εμπόριο, την απεξάρτηση των εισαγωγών από την Κίνα, με μια μεγαλύτερη εσωτερική αυτάρκεια στην Ε.Ε., μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία.