15.6 C
Aigio
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: Όχι απ’ όλους στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μελισσοβούνι Ερυμάνθου

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Άμεση αναστολή της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Μελισσοβούνι Ερυμάνθου λόγω επικινδυνότητας για την υγεία και την ασφάλεια της ζωής των κατοίκων και υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της περιοχής» κατέθεσε ο Βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος με τη συνυπογραφή του αρμόδιου τομεάρχη και Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μίλτου Ζαμπάρα.

Στο περιεχόμενο της ερώτησης περιγράφεται αναλυτικά το σχέδιο για την εγκατάσταση των επτά ανεμογεννητριών στο Μελισσοβούνι Ερυμάνθου Αχαΐας και το μέγεθος της επιβάρυνσης για την υγεία των κατοίκων της περιοχής και για το περιβάλλον. Τονίζεται επίσης και ο λόγος που οι γνωμοδοτήσεις είναι αρνητικές, καθώς η κατασκευή του εν λόγω αιολικού σταθμού είναι απολύτως επικίνδυνη και ακατάλληλη για τους κοντινούς οικισμούς Καλούσι, Χρυσαυγή, Κατσολαίικα και Δαφνούλα.

Γίνεται επίσης αναφορά σε έγγραφο του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για αρνητική επίσης έκθεση, ενώ παρατίθενται σε αδρές γραμμές και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την ορνιθοπανίδα. Τέλος, η ερώτηση αναδεικνύει την πάνδημη άρνηση των κατοίκων της περιοχής και των τοπικών κοινωνιών που θέλουν να προστατεύσουν την υγεία τους και τον τόπο τους.

Επισυνάπτεται η ερώτηση.

προς τον  κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: «Άμεση αναστολή της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Μελισσοβούνι Ερυμάνθου λόγω επικινδυνότητας για την υγεία και την ασφάλεια της ζωής των κατοίκων και υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της περιοχής»

Το  Δασαρχείο Πατρών, η Διεύθυνση Δασών Αχαΐας και η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου εξέδωσαν αρνητικές γνωμοδοτήσεις για την υλοποίηση του αιολικού σταθμού στο Μελισσοβούνι Ερυμάνθου στη βόρεια Πελοπόννησο.

Πρόκειται για την εγκατάσταση επτά ανεμογεννητριών από την εταιρεία «VOLTERA» με διάμετρο ρότορα 115,71 μέτρα και ύψος πυλώνα 92 μέτρα, καθώς και τα συνοδά έργα που περιλαμβάνουν τη δημιουργία πλατωμάτων και εκσκαφές των θεμελίων των ανεμογεννητριών, δρόμους πρόσβασης συνολικού μήκους 16,24 χιλιομέτρων, την εσωτερική οδοποιία, το δίκτυο μέσης τάσης και την ανέγερση και σύνδεση νέου υποσταθμού. Οι ανεμογεννήτριες σχεδιάζεται να αναπτυχθούν επί της κορυφογραμμής «Μελισσοβούνι» μήκους 2,4 χιλιομέτρων περίπου και σε υψόμετρα που κυμαίνονται από 1.300 έως 1.815 μ.

Ο βασικός λόγος των αρνητικών γνωμοδοτήσεων είναι η απολύτως επικίνδυνη και ακατάλληλη για τους κοντινούς οικισμούς κατασκευή αιολικού σταθμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι  ο οικισμός Καλούσι απέχει μόλις 885 μέτρα από τη μία εκ των ανεμογεννητριών, ενώ εντός της έκτασης του έργου βρίσκονται οι οικισμοί Χρυσαυγή, Κατσολαίικα και Δαφνούλα.

Για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας, λήφθηκε υπόψη έγγραφο του Πανεπιστημίου Πατρών – Τμήμα Γεωλογίας με θέμα: «Γεωλογική έκθεση κατά της κατασκευής ΑΣΠΗΕ στην περιοχή Μελισσοβούνι Ερυμάνθου». Σύμφωνα με αυτό, οι έντονες επεμβάσεις σε πολύ μεγάλες κατά θέση κλίσεις της περιοχής θα αποτελέσουν την αφετηρία διαβρώσεων, κατολισθήσεων με επικινδυνότητα για τους κοντινούς οικισμούς. Την κατάσταση δυσχεραίνει επίσης το γεγονός ότι στην περιοχή του έργου, επικρατεί έντονη τεκτονική δραστηριότητα.

Επιπλέον, οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις αναφέρονται και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου. Τονίζουν το γεγονός της επίδρασης του έργου στους υδάτινους πόρους, καθώς η συμβολή του ορεινού όγκου στην υδατική ισορροπία των υδρολογικών λεκανών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Επιπρόσθετα, θα προκαλέσουν την αλλοίωση του τοπίου και του ευρύτερου δασικού οικοσυστήματος και των προστατευόμενων οικοτόπων οι οποίοι ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 και συγκεκριμένα σε έκταση που έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας, Ειδική Ζώνη Διατήρησης και Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά. Επιπλέον, δύο Καταφύγια Άγριας Ζωής βρίσκονται σε απόσταση 6,3 και 8,3 χιλιομέτρων από τη μία ανεμογεννήτρια, με το δεύτερο να απέχει περίπου 1,7 χιλιόμετρο από τον υποσταθμό του έργου.

Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι ένα μεγάλο μέρος της τοπικής  κοινωνίας αντιδρά στο συγκεκριμένο έργο. Έχουν ήδη κινητοποιηθεί το Δίκτυο φορέων και πολιτών Πελοποννήσου S.O.S. και η Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενώ οι δήμοι ετοιμάζονται για αποφάσεις στα δημοτικά τους συμβούλια ενάντια στο Αιολικό πάρκο.

Η χωρίς προϋποθέσεις και όρους χορήγηση βεβαιώσεων παραγωγής ΑΠΕ στο σύνολο της χώρας, που η κυβέρνηση συντηρεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για την υποστήριξη των «πράσινων επιχειρήσεων» δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την προστασία του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος αλλά ούτε και την  προστασία της περιβάλλοντος παραβιάζοντας με αυτό το τρόπο την  Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. 

Επειδή, η ασφάλεια της υγείας και της ζωής των κατοίκων τίθεται σε κίνδυνο.

Επειδή, απειλείται η πανίδα και η χλωρίδα σε περιοχή Natura.

Επειδή, γεωμορφολογία και η σεισμικότητα της περιοχής θα επηρεαστεί σοβαρά και μη αναστρέψιμα από το σταθμό ΑΠΕ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο αρμόδιος Υπουργός, 

1.Θα λάβει υπόψη του την επιστημονική έκθεση του Πανεπιστημίου Πατρών,  τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των δασικών υπηρεσιών, καθώς και τα αιτήματα των φορέων της κοινωνίας των πολιτών που ζητούν να μην τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στο Μελισσοβούνι Ερυμάνθου;

2. Ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσει ότι η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια της ζωής των κατοίκων των γύρω από τον Σταθμό οικισμών, στον υδροφόρο ορίζοντα και στις προστατευόμενες περιοχές Natura;

3.  Θα προχωρήσει στην αναστολή της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών  μέχρι να ολοκληρωθούν ειδικές μελέτες επιπτώσεων σχετικά με την αλληλεπίδραση των εγκαταστάσεων με το σεισμικό πεδίο και το ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής;

Ο ερωτών Βουλευτής

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα