5.3 C
Aigio
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

ΕΠΙΣΗΜΟ: Ξεκίνησαν ήδη οι καταγγελίες για τις παραλίες στην Αχαϊα


Η εφαρμογή mycoast έχει μεγάλη πέραση και στην Αχαϊα και ήδη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αρκετοί έχουν κάνει καταχωρήσεις. Ήδη περισσότερες από 6.500 παραλίες είναι καταχωρισμένες, ενώ 1.200 είναι υπό παραχώρηση μέχρι και τις 31 Μαΐου. Η παραχώρηση κάποιων παραλιών ενδέχεται να καθυστερήσει έως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, σε περιπτώσεις που η Κτηματική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών κρίνει ότι επιθυμεί να διεκδικήσει μεγαλύτερο αντίτιμο. Σε κάθε περίπτωση, οι παραλίες που θα ελέγχονται μέσω της εφαρμογής θα ξεπεράσουν τις 7.700 σε όλη τη χώρα. Η εφαρμογή MyCoast είναι διαθέσιμη δωρεάν για κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ μέσω του App Store και μέσω του Play Store και είναι ιδιαίτερα απλή στη χρήση. Όμως και οι καταγγελίες έχουν μεγάλη πέραση. Επιχειρήσεις στην Αχαϊα έχουν ήδη καταγγελθεί για «καταπατήσεις»! Σε όλη την Ελλάδα οι Κυκλάδες παραμένουν στην κορυφή της λίστας των αυθαιρεσιών και ιδιαίτερα η Πάρος και η Νάξος, όπου πέρυσι το πρόβλημα ήταν τεράστιο, οδηγώντας στην εμφάνιση των πρώτων κινημάτων για ελεύθερες παραλίες.

Οι περιοχές στις οποίες, όπως έχουν καταγγείλει στην εφαρμογή οι πολίτες, διαπιστώνονται παράνομες πρακτικές στις παραλίες όσον αφορά ομπρέλες και ξαπλώστρες είναι οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, η ανατολική Αττική, η Χαλκιδική, η Κέρκυρα, ο Πειραιάς, η Κορινθία, τα Χανιά, το Ηράκλειο, η Μεσσηνία, η Ζάκυνθος, η Αργολίδα, η Πρέβεζα, η Εύβοια, η Καβάλα, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Κεφαλονιά, η Αιτωλοακαρνανία, το Λασίθι, η Αρκαδία, το Ρέθυμνο, η Σάμος, η Φθιώτιδα, η Λευκάδα, η Μαγνησία, η Άρτα, η Δράμα, η δυτική Αττική και η Καστοριά.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή εντάσσεται στη συνολικότερη στρατηγική του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και αφορά τη θέσπιση διαφανούς ηλεκτρονικής διαδικασίας για τη δημοπράτηση των παραλιών. Υπενθυμίζεται πως ήδη έχουν καθιερωθεί οι «απάτητες παραλίες», όπου δεν θα γίνουν παραχωρήσεις σε επιχειρήσεις. Παράλληλα, έχουν θεσπιστεί αυστηρότεροι κανόνες στη διαχείριση των παραλιών, ώστε να διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες (drones, δορυφόροι) για αποτελεσματικότερους ελέγχους από την πολιτεία, ενώ έχουν προβλεφθεί αυστηρότερες ποινές για όσους αυθαιρετούν και παραβιάζουν τους κανόνες διαχείρισης των παραλιών.

Καθοριστικό ρόλο για τον έλεγχο των παραλιών θα έχει η τεχνητή νοημοσύνη, λειτουργώντας ως εργαλείο για τη νομιμότητα. Συγκεκριμένα, τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεργάζονται και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο έχει δημιουργήσει σχετικό μηχανισμό.

Οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται μετά από τις καταγγελίες από τους «επίλεκτους» του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν θα περιλαμβάνουν μόνο αυθαιρεσίες που γίνονται σε παραλίες και ακτές από τα beach bars, αλλά και παραβάσεις δόμησης από ξενοδοχειακά συγκροτήματα και ιδιωτικές κατοικίες που έχουν προχωρήσει σε παράνομες κατασκευές και σε αυτοσχέδιες εξέδρες στη θάλασσα.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα