23.5 C
Aigio
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Γιώργος Ντίνος: Μελέτη αναβάθμισης του αρδευτικού δικτύου στην Αιγιάλεια

Προετοιμασμένος να απαντήσει σε συναφή θέματα που είχαν καταθέσει, στα πλαίσια της λογοδοσίας, οι σύμβουλοι από τη μείζονα και την ελάσσονα αντιπολίτευση, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος αναφέρθηκε -στα πλαίσια της λογοδοσίας της Δημοτικής αρχής την Τετάρτη 22 του μηνός- στο θέμα της άρδευσης.

Εξηγώντας ζητήματα όπως η αποκατάσταση καταστροφών και αναβάθμιση αρδευτικών και η προετοιμασία για το άνυδρο καλοκαίρι και τη μόνιμη αντιμετώπιση προβλημάτων της Κλιματικής Αλλαγής, όπως η ξηρασία.    

Φέτος η έναρξη της αρδευτικής περιόδου από τη ΔΕΥΑΑ έγινε από την 1η Μαΐου, 15 νωρίτερα από την επίσημη περίοδο (15/5 – 15/10/2024).

«Κληθήκαμε ως ΔΕΥΑ, πέραν τον υφισταμένων δικτύων, να διαχειριστούμε επιπλέον και τις σοβαρές επιπτώσεις της καταστροφική φωτιάς σε Διακοπτό, Ζαχλωρίτικα, Ελαιώνα Ροδιά και Τράπεζα. Μια πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς το δίκτυο σε πολλά σημεία από τις καταπτώσεις που έγιναν» ενημέρωσε ο κ. Ντίνος.

Η ΔΕΥΑΑ κλήθηκε να επισκευάσει και να κατασκευάσει εκ νέου δίκτυο 3 χλμ. αλλά και μια τεράστια βλάβη στις υδρομαστεύσεις Διακοπτου και Ζαχλωριτίκων που καταπλακώθηκαν από χιλιάδες κυβικά φερτών υλικών. Ο κ. Ντίνος ανακοίνωσε ότι ήδη από φέτος ξεκινά και νέα εποχή ορθολογικής διαχείρισης του νερού με έμφαση στην κλιματική αλλαγή και τις αυξημένες ανάγκες στην άρδευση.   «Με μια πέτρα στο ανοικτό αυλάκι χώριζαν μέχρι πρόσφατα το νερό Ζαχλωρίτικα και Διακοπτό» εξήγησε, αναφερόμενος στις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης, τις διαρροές πάνω στο ανοικτό δίκτυο με το νερό που έρχονταν από το ποτάμι.

«Ήρθε η ΔΕΥΑΑ φέτος και ολοκλήρωσε το έργο το οποίο θα μείνει για τα επόμενα πολλά χρόνια. Με θύρες που σφραγίζουν από πάνω και σύγχρονο δίκτυο κλειστού τύπου φρεατίων, να κάνει πλέον τη διανομή ώστε, ο καθένας, να μπορεί να αρδεύει χωρίς να υπάρχει απώλεια ύδατος ούτε να τσακώνονται πάνω στην… πέτρα ποιος θα πάρει το νερό» εξήγησε ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου.

«Η υπηρεσία άρδευσης της ΔΕΥΑΑ είναι καθημερινά από την 1η Μαΐου στις περιοχές για να δίνει λύσεις και να συνεργάζεται με κατοίκους και ΤΟΕΒ» εξήγησε ο κ. Ντίνος. Στη συνέχεια ανέφερε ότι «πολιτική μας επιλογή παραμένει το χαμηλό τιμολόγιο για τους αρδευόμενους» εκτιμώντας ότι η ΔΕΥΑΑ διαθέτει, ίσως, το πιο ανταγωνιστικό τιμολόγιο στην Ελλάδα…

Εν συνεχεία ανακοίνωσε και τη σύνταξη μελέτης χρηματοδότησης για αναβάθμιση συνολικά του δικτύου άρδευσης της Αιγιαλείας. 

«Είναι γνωστή η επιταγή του νόμου ότι μέσα στο 2024, πρέπει όλοι να δουλεύουν με κλειστά δίκτυα άρδευσης. Η ευρωπαϊκή οδηγία για τη σωστή και έγκαιρη διαχείριση του δικτύου, είναι ρητή και σαφέστατη. Θέλουμε να μάθουμε άμεσα σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι μελέτες των κλειστών δικτύων άρδευσης στην Αιγιάλεια» ενημέρωσε νωρίτερα η Βάσω Ψυχράμη από την μείζονα αντιπολίτευση.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα