ΙΣΩΣ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
– Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια. Ίσως το πιο σημαντικό της Δυτικής Ελλάδας, λόγω των μοναδικών Ιερών Κειμηλίων που φυλάσσονται εκεί. Χωρίς όμως τυμπανοκρουσίες, αλλά ταπεινά και με κατάνυξη…
του Αχιλλέα Ροδίτη (από την εφημερίδα “ΠΟΛΙΤΕΙΑ”)
Ίσως πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά Μοναστήρια αφού εκεί φυλάσσονται ιερά κειμήλια από τα Πάθη του Χριστού, όπως τεμάχια τίμιου ξύλου και ακάνθινου στεφάνου, που όμως περιβάλλονται από την πρέπουσα ταπεινότητα και μια ατμόσφαιρα κατάνυξης που δεν διαταράσσεται από λατρευτικές εκδηλώσεις με τυμπανοκρουσίες και πολυκοσμία.
Επίσης είναι στενά συνδεδεμένο με την Πάτρα αφού οι μοναχοί του στρατεύτηκαν και πολέμησαν στην πρώτη πολιορκία του Κάστρου της πόλης, κατά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Οι μόλις τρεις Μοναχοί Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Αιγιάλεια, μόνο 20 λεπτά απόσταση από το Αίγιο, ακολουθούν το ιερατικό τους πρόγραμμα πρόθυμοι πάντα να σε υποδεχτούν, να σε ξεναγήσουν και να σου μιλήσουν για την ζωή και ιεροσύνη που κρύβει στα «σπλάχνα» του αυτή η Μονή που «μετρά» πολλούς αιώνες παρουσίες κι ίσως είναι από τις αρχαιότερες που υπάρχουν στην Ελλάδα.
ΤΑ ΙΕΡΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ
Σε μια υστεροβυζαντινή κασέλα και σε κατασκευή πέτρινη από τον ιερό τάφο, διαφυλάσσονται μεγάλα αξιοσέβαστα κομμάτια Τίμιου Ξύλου, Ακάνθινου Στεφάνου, Χλαμύδας και Σπόγγου.
Τα Άγια λείψανα από τα Άχραντα Πάθη αποτελούν θησαυρό και καύχημα της Μονής. Δώρο των Θωμά και Δημήτριου Παλαιολόγων στον κτήτορα της Μονής, ανεψιόν τους, Όσιο Λεόντιο.
Επίσης, η κάρα του Οσίου Λεοντίου και κιβώτια με λείψανα των: Αγίου Ιωάννου Προδρόμου και Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονος, Αγίου Χαραλάμπους, Αγίου Ξενοφώντος, Αγίου Γεωργίου, Παντελεήμονος, Βασιλείου, Μαρίνης, Αρτεμίου, Αγίας Κυριακής, Αγίου Στεφάνου, μέρος της χείρας Αρέθα και άλλα.
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Η Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών βρίσκεται σε υψόμετρο 450 μέτρων, στη δεξιά όχθη του Σελινούντα, κάτω από το ελατοσκέπαστο βουνό Kλω(ο)κός, μέσα σε οργιώδη βλάστηση και άφθονα νερά. Απέχοντας από το κέντρο του Αιγίου, το ανώτερο 20 λεπτά με αυτοκίνητο. Κι έναν δρόμο πρόσβασης εύκολο και απολαυστικής διαδρομής που αρχίζει από την Kουλούρα Αιγίου και διασχίζει το χωριό Μαυρίκι (Βόβοδα) ακολουθώντας τη δεξιά όχθη του ποταμού και περνώντας τον πάνω από γέφυρα φθάνει στο μοναστήρι.
ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ
Κατά την Τουρκοκρατία, η Μονή ήταν πνευματικό κέντρο και εθνικός προμαχώνας. Μόλις κηρύχθηκε η επανάσταση, οι μάχιμοι μοναχοί της Μονής κατέβηκαν στο Αίγιο και κατατάχθηκαν στο επαναστατικό σώμα του Παλαιών Πατρών Γερμανού που πήρε μέρος στην πρώτη πολιορκία του Κάστρου της Πάτρας. Τον Μάιο του 1821 η Μονή των Ταξιαρχών γίνεται αποθήκη τροφίμων, διαφόρων πολεμοφοδίων και εξακολουθεί να είναι έτσι μέχρι το 1827. Έτσι, από την αρχή ως το τέλος του μεγάλου αγώνα η Μονή των Ταξιαρχών υπήρξε μια αξιόλογη επαναστατική εστία. Ιδιαίτερη είναι η υλική προσφορά της στην επανάσταση του 1821. Στο χειρόγραφο κώδικα του μοναστηριού αναγράφονται με λεπτομέρειες τα χρηματικά ποσά, τα ασημικά κλπ, που δόθηκαν για τον αγώνα και μάλιστα πολλές φορές ύστερα από δανεισμό γιατί το μοναστήρι ήταν χρεωμένο με μεγάλο τόκο!
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Μετά την απελευθέρωση, η μοναχική κοινότητα των Ταξιαρχών παρουσιάζει πλούσια δράση στον πνευματικό, τον εκκλησιαστικό και κοινωνικό τομέα. Το 1833, είχε 74 μοναχούς. Οι εγγράμματοι μοναχοί κατέβηκαν στο Αίγιο και εργάστηκαν στα γύρω χωριά σαν εφήμεροι, δάσκαλοι, συμβολαιογράφοι και δικολάβοι (δικηγόροι). Το 1837, ο Ηγούμενος της Μονής, Μελέτιος Ροβήτος, ίδρυσε ελληνικό σχολείο στη μονή όπου δίδαξαν πολλοί μοναχοί και λαϊκοί με εξαιρετική μόρφωση. Από το ελληνικό αυτό σχολείο αποφοίτησαν πολλοί μοναχοί με αξιοσημείωτη μόρφωση που στελέχωσαν στη συνέχεια την ελληνική εκκλησία. Το 1880, ιδρύεται με άδεια του Υπουργείου Παιδείας, Γυμνάσιο το οποίο λειτούργησε ως και το 1926. Μετά την γερμανική κατοχή, που και πάλι η ελληνική ύπαιθρος βρισκόταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση, η Μονή Ταξιαρχών διαδραματίζει τον πνευματικό της ρόλο, με την ίδρυση Γυμνασίου – Οικοτροφείου που λειτούργησε δωρεάν μέχρι το 1970 και προσέφερε πάρα πολλά στα φτωχόπαιδα της υπαίθρου.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ «ΘΗΣΑΥΡΟΙ»
Χρυσοκέντητα άμφια και καλύμματα μεγάλης αξίας είναι τα ιερά άμφια κληρικών όλων των βαθμών που φυλάσσονται στην έκθεση της Μονής. Η ιδέα της περισυλλογής ήταν του αειμνήστου Μητροπολίτη Καλαβρύτων της Αιγιαλείας, Αγαθονίκου και το εκθεσιακό υλικό αποτελείται από:
- Την αρχιερατική στολή του μαρτυρικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’
- Tο Ωμοφόριο και επιμανίκια Nεοφύτου, ωμοφόριο Μεθοδίου Μητροπολίτη Αγκύρας, επιμανίκια Παλαιών Πατρών Θεοφάνη, κλπ.
- Επιτάφιο του κεντητή Αρσενίου (1589-90) που παρουσιάζει το Χριστό νεκρό πάνω στην Ιερά Σινδόνη και την Θεοτόκο να κρατά στην αγκαλιά της την κεφαλή του Χριστού και δίπλα τους οι δύο Μαρίες να θρηνούν, καθώς επίσης και τον Ιωάννη, τον Ιωσήφ και Νικόδημο. Η εικονογραφική αυτή σύνθεση παρουσιάζει μεγάλη φυσικότητα και έμμετρη λειτουργική επιγραφή
- Ο επιτάφιος της κεντήτριας Δέσποινας (1685)
- Το πιο αξιοθαύμαστο από τα χρυσοκέντητα άμφια της Μμονής είναι το επιτραχήλιο της κεντήτριας Kοκώνας (1807) που απεικονίζει 33 πρόσωπα και τον Χριστό να ευλογεί
- Συλλογή Σταυρών και Ευαγγελίων. Μάλιστα η συλλογή των Σταυρών της Μονής Ταξιαρχών είναι η αρχαιότερη που υπάρχει!
ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Και φυσικά δεν θα έλειπαν τα παραγόμενα υλικά της ελληνικής γης. Όπως την ξακουστή σε όλη την Ελλάδα ροδοζάχαρη και ροδόνερο που παρασκευάζεται από ειδικό τριαντάφυλλο, την ροδώνα, που καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση.