17.5 C
Aigio
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ: Λιγότερη δημοσιότητα, περισσότερη δράση… ζητά ο Ψυχοθεραπευτής Εμμ. Σουρής

  – Ο Ειδικός Ψυχοθεραπευτής κ. Εμμανουήλ Σουρής έκανε παρέμβαση μέσω της «Πολιτείας» και ζητά αφενός να μειωθεί η ένταση με την οποία «παίζουν» καθημερινά τέτοια θέματα, αφετέρου να δημιουργηθούν δομές ακόμα και από τους Δήμους…

του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημερίδα ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

Παρέμβαση με αφορμή την έξαρση του φαινομένου των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας κάνει μέσω και της «Πολιτείας» ο Ειδικός Ψυχοθεραπευτής Phd(c), Mph Ψυχολόγος και Master of Public Health κ. Εμμανουήλ Σουρής, εφιστώντας την προσοχή στις αρμόδιες Αρχές αλλά και προς όλους, ότι η καθημερινή ενασχόληση και ενημέρωση για περιστατικά «δεν βοηθά».

Αυτό που εν ολίγοις λέει ο ειδικός Ψυχοθεραπευτής είναι ότι χρειάζεται να υπάρξει μια μείωση της συχνότητας αλλά κυρίως της έντασης με την οποία επικοινωνούνται και μεταδίδονται στο ευρύ κοινό τέτοιου είδους θέματα, εξηγώντας ότι αν αυτό δεν συμβεί τότε το τόσο σοβαρό φαινόμενο θα αποτελέσει «ένα ακόμα αναμενόμενο ζήτημα καθημερινότητας». Και αυτό εν τέλει θα είναι το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που αποτελεί ζητούμενο, δηλαδή, της μείωσης των κρουσμάτων.

Με άλλα λόγια, αυτό που ισχυρίζεται ο επιστήμονας, είναι ότι όσο ακούμε, τόσο συνηθίζουμε σε κάτι. Και ολοένα και λιγότερο μας προξενεί σοκ ή εντύπωση. Και σιγά – σιγά απλώς εντάσσεται κι αυτό, σαν κομμάτι, στην αλυσίδα των πραγμάτων της καθημερινότητας, που πια δεν προκαλούν καμία εντύπωση ή έκπληξη.

ΕΙΝΑΙ «ΕΞΑΡΣΗ» Ή ΟΧΙ;

Τελικά, όμως, κάνουμε σωστά να μιλάμε για έξαρση του φαινομένου ή μήπως δεν είναι; Διότι όντως προκαλεί εντύπωση ο αυξημένος αριθμός καταγγελιών, προσαγωγών και εν τέλει συλλήψεων που γίνονται για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Ακόμα και στην δική μας περιοχή, στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και ειδικότερα στην Πάτρα, τα περιστατικά είναι υπέρμετρα πολλά. Μέχρι και την περιόδου του τριημέρου του Πάσχα κατεγράφησαν συλλήψεις στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Από την πλευρά του, ωστόσο, ο κ. Σουρής έρχεται να μας απαντήσει ότι «Είναι κάτι που συνέβαινε πάντα. Και πριν είχαμε κρούσματα, τέτοιες υποθέσεις. Απλώς τώρα γίνονται γνωστές». Διευκρινίζοντας όμως ότι «δυστυχώς βαίνει αυξανόμενο το πρόβλημα».

ΠΑΡΑΝΟΙΑ, ΧΑΟΣ ΚΙ ΑΤΑΞΙΑ!

Επίσης, ο Πατρινός Ψυχοθεραπευτής εξηγεί ότι τα τελευταία δύο με τρία χρόνια η ελληνική κοινωνία αντικρίζει κατάματα τον εφιάλτη της συνεχώς αυξανόμενης βαρβαρότητας- αγριότητας των εγκληματικών συμπεριφορών. Ο κ. Σουρής καλεί ταυτοχρόνως, το κράτος αλλά και τους αυτοδιοικητικούς φορείς να αναλάβουν δράση. «Μπορούν να κάνουν κάτι ακόμα και οι Δήμοι. Μπορούμε όλοι μας. Είναι σοβαρό το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξουν δομές στήριξης, ενεργοποίησης γύρω από το πρόβλημα και τις εστίες του», δηλώνει.

«Το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά υπάρχουν και οι θεσμοί που επιβάλλεται να μην έχουν ρόλο σιωπηλού παρατηρητή σε μια νοσηρή μορφή οικογένειας που κανείς δεν αντιλήφθηκε ή δεν βρήκε τον τρόπο να δράσει εγκαίρως», επισημαίνει.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα