Ενας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός σπιτιών έχει βγει “στο σφυρί’ στην Πάτρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο πολιτευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Θέμης Μπάκας.
Οπως σημειώνει σε κείμενό του :
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και αποτυπώνουν τη δυσμενή πραγματικότητα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα πλειστηριασμών e-auction.gr, μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2024 αναρτήθηκαν 364 πλειστηριασμοί κατοικιών στον Νομό Αχαΐας, εκ των οποίων οι 303 αφορούν τον Δήμο Πατρέων!
Η τιμή της πρώτης προσφοράς των αναρτημένων πλειστηριασμών ξεκινά από 3.000 ευρώ, ενώ 87 αναρτημένοι πλειστηριασμοί έχουν τιμή πρώτης προσφοράς έως 30.000 ευρώ και 176 αναρτημένοι πλειστηριασμοί έως 60.000.
Την ίδια ώρα, οι τράπεζες αποκόμισαν, το 2023, δυσθεώρητα κέρδη δισεκατομμυρίων, ενώ τα νοικοκυριά προσπαθούν να επιβιώσουν από τα χρέη, την ακρίβεια, τη φορολεηλασία και βέβαια τους πλειστηριασμούς, που εξελίσσονται σε εφιάλτη, κυρίως για τα ασθενέστερα λαϊκά στρώματα.
Σημειώνεται δε ότι από τις αρχές του 2022 η μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς έχει «αυτοματοποιηθεί», χωρίς να είναι απαραίτητη δικαστική απόφαση. Αν, δηλαδή, ένας πλειστηριασμός βγει άγονος δύο φορές, τότε η τιμή πρώτης προσφοράς μειώνεται στο 80% της αρχικής. Αν στη συνέχεια ο πλειστηριασμός είναι πάλι άγονος, τότε η τιμή πρώτης προσφοράς μειώνεται εκ νέου στο 65% της αρχικής.
Μέσα στο 2023, σχεδόν το ένα πέμπτο των πλειστηριασμών που αναρτήθηκαν είχε μειωμένη τιμή (είτε στο 80% είτε στο 65%).
Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι μέχρι και το 2022 δεν υπήρχε η επιλογή τραπεζικής χρηματοδότησης για αγορά ακινήτου από πλειστηριασμό. Το γεγονός αυτό περιόριζε σημαντικά τη δυνατότητα συμμετοχής όσων δεν διέθεταν μεγάλα ποσά στην «άκρη».
Η πιο πρόσφατη εξέλιξη που διευκολύνει σημαντικά τη συμμετοχή ιδιωτών είναι η δυνατότητα να λαμβάνουν τραπεζικό δάνειο για αγορά ακινήτου από πλειστηριασμό.
Η χρηματοδότηση αυτή μπορεί να φτάσει έως το 70% του ποσού της τιμής πρώτης
προσφοράς, ανάλογα πάντα με την πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη.
Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι μετά από τις αλλαγές που έγιναν στο νομικό πλαίσιο και την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, πληθαίνουν τα ακίνητα που αλλάζουν χέρια και αυξάνονται τα νοικοκυριά που χάνουν το σπίτι τους. Εξώσεις ντροπής σε οικογένειες, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά και εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις που δεν γίνονται γνωστές, συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό.
Ο Θέμης Μπάκας
Ιδού τα αποτελέσματα
Τα δυσμενή αποτελέσματα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι τα εξής:
* Σχεδόν 100.000 πλειστηριασμοί τη διετία 2022-23.
* Αύξηση πλειστηριασμών το 2023 κατά 17%, συγκριτικά με το 2022.
* Πάνω από 230.000 οι αναρτημένοι πλειστηριασμοί που «έρχονται».
* Μόνο το 3% των μη εξυπηρετούμενων οφειλών εντάχθηκε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό!
* Τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης επιστρέφουν σε ποσοστά χαμηλότερα και από τα μνημονιακά χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2019, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης ήταν 75,4%, το 2020 κυμάνθηκε στο 73,9%, το 2021 στο 73,3% και το 2022 στο 72,8%. Η μείωση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες το χρονικό διάστημα 2019-2022, σε απόλυτα νούμερα, αντιστοιχεί σε 102.695 κατοικίες. Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί μικρότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης, από το 2005 έως και σήμερα.
Σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το χρονικό διάστημα 2015-2019, πολύ δύσκολα χρόνια για την ελληνική οικονομία, όταν το ποσοστό ιδιοκατοίκησης αυξήθηκε κατά 11.000 κατοικίες, από 75,1% σε 75,4%.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει, από πέρυσι, συνολική πρόταση για την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Προβλέπει την κατάργηση του πτωχευτικού νόμου της Νέας Δημοκρατίας, την κατοχύρωση νομοθετικά της προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως έκανε την περίοδο που ήταν κυβέρνηση, τη ρύθμιση χρεών με 120 δόσεις και το «κούρεμα» της βασικής οφειλής για τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αναλυτικά, προτείνουμε:
*Τη συλλογική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
*Την προστασία από ρευστοποίηση πρώτης κατοικίας,
επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης.
*Τη συμμετοχή του Δημοσίου, με την επιδότηση μέρους
της ρυθμισμένης οφειλής μέσω του Ταμείου Αναδιαρθρώσεων.
*Την εποπτεία και τον συντονισμό της όλης διαδικασίας από
την Δημόσια Εποπτική Αρχή.
Η πρόταση μας αφορά κάθε φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα, που έχει περιέλθει σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ε, λοιπόν, όχι! Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, κάποιοι βολεύονται να τα «τσουβαλιάζουν» όλα. Υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται με συνέπεια και προσήλωση στο πλευρό της σκληρά δοκιμαζόμενης κοινωνίας.