21.3 C
Aigio
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

ΠΑΤΡΑ: Πώς τα ακριβά ενοίκια αύξησαν την οικοδομική δραστηριότητα…

«ΟΡΓΑΣΜΟΣ» ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημερίδα ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

Είναι φανερό ότι η στέρηση διαθέσιμων σπιτιών προς ενοικίαση, που ως γνωστόν οδήγησε στην εκτόξευση των τιμών στα ενοίκια, έχει τελικά οδηγήσει σε αύξηση και τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι παντού στην Ελλάδα, σύμφωνα μάλιστα με επίσημα στοιχεία, αλλά ακόμα και στην πόλη της Πάτρας, κάτι που μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς βολτάροντας στο κέντρο της πόλης και τις συνοικίες, επικρατεί ένας «οργασμός» ανακαινίσεων διαμερισμάτων.

Αυτό που τονίζουν, λοιπόν, κτηματομεσίτες και άνθρωποι της αγοράς ακινήτου, είναι ότι η έλλειψη διαμερισμάτων προκάλεσε τη σκέψη σε πολλούς ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, να προβούν σε ανακαίνιση έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει και η οποία είναι δυσανάλογη με τον αριθμό των διαθέσιμων σπιτιών προς κατοικία.

2) οικοδομη (2) (1)

Μόνο στην συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου (πρώην Καρόλου) και Κωνσταντινουπόλεως / Μαιζώνος, δύο διαμερίσματα τελούν υπό ανακαίνιση. Άλλες παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν λίγα οικοδομικά τετράγωνα πιο πάνω. Αλλά και λίγο πιο κάτω, στο ύψος της Ρήγα Φεραίου. «Η ‘έκρηξη’ ενοικίων λειτούργησε προς αυτή την κατεύθυνση κάνοντας πολλούς να το δουν σαν ευκαιρία. Να φτιάξουν δηλαδή τα παλιά διαμερίσματά τους ώστε να τα κάνουν ελκυστικά και να τα αξιοποιήσουν μπαίνοντας δυναμικά στον χώρο της ενοικίασης ακινήτων», δηλώνει στην «Πολιτεία» γνωστός κτηματομεσίτης της Πάτρας.

Βέβαια, δεν είναι μόνο ιδιώτες αλλά και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο και που προνόησαν αγοράζοντας φθηνά διαμερίσματα στο πρόσφατο παρελθόν, προκειμένου την κατάλληλη στιγμή να τα ανακατασκευάσουν και να τα εκμεταλλευτούν.

2) οικοδομη (1) (1)

Όπως και να ‘χει, η οικοδομή πήρε «μπρος» για τα καλά. Το δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αφού με θετικό πρόσημο ξεκίνησε το 2024 για την οικοδομική δραστηριότητα για το σύνολο της, (ιδιωτικής και δημόσιας). Τον Ιανουάριο του 2024, εκδόθηκαν σε όλη τη χώρα 2.123 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 457.344 τ.μ. επιφάνειας και 2.039.124 κ.μ. όγκου. Καταγράφηκε δηλαδή, αύξηση κατά 15,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 14,7% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 9,2% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα