21.3 C
Aigio
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Εισόδια: Νέα δωρεά της Αιγαίας για την ολοκλήρωση αποκατάστασης των αγιογραφιών

Σε μια νέα δωρεά προς το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Αιγίου προκειμένου, μέσα στο ερχόμενο χρονικό διάστημα, να προχωρήσει και να αποπερατωθεί το έργο της ανακατασκευής και αποκατάστασης, προχώρησε τελευταία η “Αιγαίας ΑΜΚΕ” το κοινωφελές ίδρυμα της εφοπλιστικής οικογένειας των Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.   

Η δωρεά είναι της τάξης των 90.000 ευρώ  και αφορά στην κάλυψη του κόστους συντήρησης και επισκευής των αγιογραφιών το οποίο ξεκίνησε στα τέλη του 2023. Όπως έχει ήδη παρουσιάσει το Aigiovoice, η αποκατάσταση του Ναού είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο καθώς στα τέλη του περασμένου έτους, παραμονές της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου ολοκληρώθηκε η συντήρηση του μαρμάρινου σκαλιστού τέμπλου με τις δυτικότροπες εικόνες που είναι έργο του γλύπτη Δημητρίου Περάκη.

Το έργο της αποκατάστασης ξεκίνησε ήδη από το 2021 με την ευγενική χορηγία του εφοπλιστή κ.  Μαρτίνου και της οικογένειά του. Ο σπάνιας ομορφιάς ναός είναι ιστορικό μνημείο για την πόλη έργο του διαπρεπούς αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ που μελετήθηκε το 1893 ως σύμπλεγμα ρωμανικού, βυζαντινού και αναγεννησιακού ρυθμού.

Το εξωτερικό του ναού προχώρησε ήδη σε διαμόρφωση με βάση τη μελέτη που έχει υποβληθεί από το 2022 ενώ εργασίες απομένουν μόνο εσωτερικά, με βάση τη μελέτη που συνέταξε και επιβλέπει το Υπουργείο Πολιτισμού προ 10ετίας περίπου.

Οι πιστοί και ενορίτες αναμένουν με αγωνία την ολοκλήρωση των εργασιών στο μνημείο αυτή που πληγώθηκε από το μεγάλο σεισμό του 1995. Εκτιμάται ότι, εφόσον το έργο της αγιογράφησης τεθεί άμεσα σε έντονους ρυθμούς, ο Ναός μπορεί να είναι έτοιμος μέσα στο 2024 και ενώ θα συμπληρώνονται 110 χρόνια από τα πρώτα εγκαίνια (1914) και 124 χρόνια από τη θεμελίωση.

Ο σημερινός ναός κατασκευάστηκε προκειμένου να αντικαταστήσει παλαιότερο ναό ο οποίος κατέρρευσε στον σεισμό του 1861. Ξεχωρίζει η περίτεχνη σπάνια πετροκέραμη κατασκευή, οι οβελίσκοι καθώς και οι δύο εντυπωσιακοί τρούλοι μεσαίου μεγέθους που κοσμούν τα καμπαναριά. Ο ναός είναι χαρακτηρισμένος μνημείο ήδη από το 1982 από την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη.

Το ιστορικό

Το 2013 με υπουργική απόφαση προχώρησε η μελέτη αποκατάστασης του ναού, υπό την επίβλεψη του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Το 2016, το υπουργείο Πολιτισμού, έδωσε το «πράσινο φως» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ώστε να συμπεριλάβει την αποκατάσταση του ναού στο ΕΣΠΑ, με το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ.

Τελικώς το 2020 η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ανακοίνωσε ότι ο κ. Μαρτίνος ιδιοκτήτης της εταιρείας “ΑΙΓΕΑΣ/ΑΜΚΕ” απέστειλε επιστολή προς τον νέο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο με την οποία γνωστοποιεί εκ νέου ότι θα αναλάβει εξ ολοκλήρου την αποκατάσταση του Ιερού Ναού.

Η χαρμόσυνη εξέλιξη έφτασε σε συνέχεια των κοπιωδών προσπαθειών του Γέροντος Μητροπολίτου πρ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, ο οποίος επί πολλά προσπαθούσε διά την αποκατάσταση του εκκλησιαστικού αυτού μνημείου.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα