17.4 C
Aigio
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

ΠΑΤΡΑ: Ο Δήμος ξεκινά μυοκτονίες για το πρόβλημα αρουραίων στο Ινστιτούτο Φυτών (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

 Ο Δήμος παρεμβαίνει και κάνει το καλύτερο δυνατό. Ξεκινούν πιο εντατικά οι μυοκτονίες αλλά όπως δηλώνουν Αντιδήμαρχος και Προϊστάμενος της αρμόδιος υπηρεσίας, υπάρχουν λόγοι που αυτές δεν μπορούν να γίνουν μαζικά και σε ευρεία κλίμακα

του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημερίδα Πολιτεία)
Αίσθηση προκάλεσε το ρεπορτάζ της «Πολιτείας» για τον συνωστισμό αρουραίων στον χώρο του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Πάτρας, στη συμβολή των οδών Αμερικής και νέας εθνικής οδού Πατρών – Αθηνών.

Κατ’ αρχάς, από πλευράς Αντιδημαρχίας ξεκαθαρίζεται πρώτα απ’ όλα ότι ο συγκεκριμένος χώρος «δεν ανήκει στη δικαιοδοσία του Δήμου. Γεγονός που έχει τη δική του ερμηνεία αναφορικά με το ποιος έχει το βάρος της ευθύνης για την διατήρηση του χώρου σε επίπεδα που να αρμόζουν στην περιοχή και προπαντός να μην προκαλούν πρόβλημα για τους περιοίκους.

Σε κάθε περίπτωση, οι δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των κατοίκων, για την εκτός ορίων κατάσταση που επικρατεί, φαίνεται να βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο και τον Δήμο Πατρέων που όμως από την πλευρά του ξεκαθαρίζει, μέσω των προϊσταμένων των αρμόδιων υπηρεσιών του, ότι για αντικειμενικούς λόγους έχει τα χέρια «μισο-δεμένα».

Και μόνο με συνεχείς, αλλά σε περιορισμένη κλίμακα, μυοκτονίες, προσπαθεί προς το  παρόν να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Προσπάθεια που, όπως τονίζεται θα συνεχιστεί και θα ενταθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο κ. Τάκη Πετρόπουλο, αυτή την περίοδο ξεκινά κι η νέα εργολαβία μυοκτονιών που θα λάβουν χώρα σ’ όλη την έκταση του Δήμου και σε στοχευμένα σημεία όπου διαπιστώνεται πρόβλημα, άρα η προσοχή θα στραφεί και στον συγκεκριμένο χώρο.

ΤΙ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ

ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ

Από την άλλη, αποσαφηνίζεται ότι οι δημοτικές υπηρεσίες δεν θα μπορούσαν, για λόγους που αναλύονται παρακάτω, να επέμβουν πιο δραστικά, (εξ ου οι μυοκτονίες περιορισμένης κλίμακας), αλλά επειδή το πρόβλημα είναι όντως οξυμένο, περιορίζονται στο να βάζουν φάρμακα σε πιο στοχευμένες επεμβάσεις.

Όσον αφορά εξειδικευμένα την περίπτωση του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών, το «εμπόδιο» των μαζικών μυοκτονιών αφορά δύο παραμέτρους. Η πρώτη, έχει να κάνει με την πανίδα. Καθώς, σε περίπτωση τοποθέτησης φαρμάκων ευρείας κλίμακας, θα κινδύνευε με εξαφάνιση και η πανίδα, μαζί με τα τρωκτικά που επίσης θα εξαφανίζονταν.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Η δεύτερη παράμετρος, σχετίζεται με πιο πρακτικά ζητήματα. Όπως εξηγεί ο Προϊστάμενος του γραφείου Μελετών Πρασίνου του Δήμου της Πάτρας κ. Βασίλης Κάντζαρης, εντός του ακινήτου βρίσκονται αδέσποτα σκυλιά τα οποία φροντίζονται από φιλόζωους. Αυτά, αφενός επιτίθενται στους υπαλλήλους, κάθε φορά που έχουν προσπαθήσει να προσεγγίσουν για να διώξουν τους αρουραίους, αφετέρου, είναι απαγορευτική μια πιο αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος, (παγίδες κλπ), αφού σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προέκυπτε κίνδυνος και για τα τετράποδα.

«Φιλόζωοι αφήνουν φαγητό για τα σκυλιά, όμως μαζεύονται και τα ποντίκια για να φάνε. Και παρατηρείται το φαινόμενο, να συνυπάρχουν τα αδέσποτα τετράποδα μαζί με τα τρωκτικά», αναφέρει ο Προϊστάμενος. Και καταλήγοντας, σημειώνει: «Εάν δεν απομακρυνθούν από εκεί τα σκυλιά, με κάποιο τρόπο, δεν γίνεται να αντιμετωπιστεί διά παντός το πρόβλημα των τρωκτικών».

ΒΑΖΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΟ

ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Έτσι, το μόνο που ο Δήμος μπορεί να κάνει σε αυτή τη φάση, είναι να τοποθετείται φάρμακο σε επιλεγμένα σημεία και με τρόπο που ναι μεν να θανατώνονται όσα τρωκτικά γίνεται, αλλά ταυτόχρονα δεν κινδυνεύουν τα αδέσποτα. Και αυτό ακριβώς πράττουν άνθρωποι των δημοτικών υπηρεσιών που επισκέπτονται το ακίνητο – ζούγκλα όσο πιο συχνά γίνεται και συγκεκριμένα, κάθε πέντε με επτά ημέρες. Παρ’ όλα αυτά, τονίζεται ότι αυτή η τακτική δεν μπορεί να οδηγήσει σε ριζική λύση του προβλήματος, παρά μόνο σε μια μικρή μείωσή του. Έτσι, η κατάσταση διαιωνίζεται.

ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ:

1ο θεμα (ποντικια) (2) (1)
1ο θεμα (ποντικια) (4) (1)
1ο θεμα (ποντικια) (6) (1)
1ο θεμα (ποντικια) (3) (1)
1ο θεμα (ποντικια) (1) (1)
1ο θεμα (ποντικια) (5) (1)

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα