15.6 C
Aigio
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στη Δυτική Ελλάδα τα… περισσότερα δαγκώματα από φίδια! Γιατί η πόλη γέμισε φίδια…

του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημερίδα Πολιτεία)

Μας… έζωσαν τα φίδια στην Πάτρα. Το είδαμε με το δάγκωμα της οχιάς σε 52χρονο, το είδαμε και στην οδό Μαιζώνος την περασμένη Δευτέρα όπου ένα φίδι προκάλεσε γενική αναστάτωση.

Η εφημερίδα «Πολιτεία» όμως εδώ και καιρό γράφει για το πρόβλημα που απλώς δεν είχε γίνει τόσο αισθητό όμως διαφαινόταν ότι διογκώνεται. Και προσφάτως, μόλις στο φύλλο της 6ης Μαΐου ήταν η πιο πρόσφατη δημοσίευση για το πρόβλημα των φιδιών που από τα ακαθάριστα οικόπεδα περνούν στους δρόμους, στα σπίτια, στα αυτοκίνητα, παντού. Αξίζει να θυμίσουμε ότι πέρυσι, βάσει στοιχείων του Ινστιτούτου Παστέρ αλλά και δηλώσεων του Διευθυντή του κ. Διονύση Σγούρα, αποκαλύφθηκε πως κάθε καλοκαίρι η Δυτική Ελλάδα είναι 1η στην Ελλάδα σε δαγκώματα φιδιών σε ανθρώπους, με «ναυαρχίδα» της ιστορίας την Αμαλιάδα. Ενώ και στην Πάτρα οι περιπτώσεις εμφάνισής τους την τελευταία διετία, ακόμα και στον αστικό ιστό, προβληματίζουν.

ΠΟΥ ΠΡΩΤΟ-ΕΙΔΑΜΕ ΦΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 

  • ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΛΟΝΤΟΥ…
ΦΙΔΙ - ΛΟΝΤΟΥ (1)

Πρόπερσι, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, σε πολυκατοικία της οδού Λόντου, ένας αστρίτης απαθανατίστηκε από φωτογραφικό φακό κατά τη διάρκεια κυνηγητού του μέσα κι έξω από το κτήριο. Κατάφερε να βρει διέξοδο προς τον ακάλυπτο. Εντοπίστηκε από δύο νεαρούς που μόλις είχαν γυρίσει από τη θάλασσα και κυριολεκτικά… πετάχτηκαν στον αέρα από τον τρόμο που ένιωσαν αντικρίζοντας το δηλητηριώδες φίδι, μήκος άνω του ενός μέτρου.

Κλήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία, άνδρες της οποίας προσπάθησαν να εγκλωβίσουν το φίδι αλλά η επιχείρηση αιχμαλώτισης ήταν χωρίς αποτέλεσμα. Ο αστρίτης αντέδρασε αστραπιαία και το έσκασε προς τις σκάλες που οδηγούσαν στο υπόγειο της πολυκατοικίας. Από κει βρήκε διέξοδο, από ένα παράθυρο, και κατευθύνθηκε προς τον ακάλυπτο περνώντας πάνω από σιδεριές.

  • ΣΕ ΒΕΡΑΝΤΑ, ΣΤΗΝ ΟΒΡΥΑ
ΦΙΔΙ - ΟΒΡΥΑ (1)
ΚΑΤΩ ΟΒΡΥΑ (2) (1)

Επίσης το καλοκαίρι του 2022, ο Οδυσσέας T. από την Οβρυά Πατρών μας έστειλε φωτογραφία φιδιού στο σπίτι του. Αστρίτης κι αυτός. Σκαρφάλωσε στη βεράντα. Ο ιδιοκτήτης μπήκε γρήγορα σπίτι κι έκλεισε την πόρτα, έκανε θόρυβο και ευτυχώς το φίδι χάθηκε στα διπλανά χωράφια.

  • ΣΤΗΝ ΑΓΥΙΑ
ΦΙΔΙ - ΑΓΥΙΑ (2) (1)
ΦΙΔΙ - ΑΓΥΙΑ (1) (1)

Πέρυσι, στην Αγυιά, 50χρονη  ήρθε τετ α τετ με οχιά την ώρα που πήγε να ανεβεί στο μηχανάκι της για να πάει στη δουλειά. Το φίδι είχε κουρνιάσει κάτω από τη σέλα του σκούτερ της γυναίκας και πετάχτηκε όταν εκείνη σήκωσε τη σέλα για να πάρει το κράνος της! Κλήθηκε η πυροσβεστική και στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση ακινητοποίησης του δηλητηριώδες φιδιού. Πράγματι, το φίδι αιχμαλωτίστηκε από τους πυροσβέστες οι οποίοι το μετέφεραν με ασφάλεια στο Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

  • ΣΤΗΝ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΦΙΔΙ - ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ (1)

Φίδι καταμεσής του δρόμου; Κι όμως, ναι. Και μάλιστα, στην Ελευθερίου Βενιζέλου, δίπλα σε ακαθάριστες εκτάσεις που μοιάζουν με ζούγκλα, πάνω από την Ακρωτηρίου. Έγινε αντιληπτό καθώς πετάχτηκε από ακαθάριστο οικόπεδο, σε πεζοδρόμιο απ’ το οποίο περνούν συνέχεια κάτοικοι ακόμα και παιδιά.

 

 ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΦΙΔΙΑ;

Είναι γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί ασυνήθιστα πολλά φίδια στην πόλη το τελευταίο διάστημα. Οι παραπάνω είναι μόνο σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στα κρούσματα φιδιών που έγιναν αντιληπτά από Αγυιά μέχρι Ελευθερίου Βενιζέλου και αλλού. Δύο πάντως είναι οι ερμηνείες που δίνουν οι Κτηνιάτροι αλλά και οι άνθρωποι που γνωρίζουν τα της φύσης: Ο πρώτος και βασικός λόγος είναι η αλλαγή που προκλήθηκε στην «αλυσίδα» από την θανάτωση με φόλες σε γάτες. Χάθηκαν οι γάτες, αυξήθηκαν τα ποντίκια, έρχονται τα φίδια για τα ποντίκια. Η απλή και αυτονόητη εξήγηση με βάση τη διατροφική αλυσίδα. Ο δεύτερος λόγος, όμως, είναι και τα αναρίθμητα ακαθάριστα οικόπεδα που παρά τα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπονται, εξακολουθούν και υπάρχουν κάθε καλοκαίρι. Και δεν είναι μόνο ιδιωτικά οικόπεδα αλλά και σημεία ακαθάριστα, από πλατείες και κοινόχρηστους χώρους, μέχρι σημεία κοντά σε χείμαρρους ή ακόμα και σε πεζοδρόμια και διαζώματα (πχ Ελευθερίου Βενιζέλου, Πατρών-Κλάους κ.λπ.).

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΑΠΟ ΔΑΓΚΩΜΑ ΟΧΙΑΣ

Το πιο κοινό δηλητηριώδες φίδι στην Ελλάδα είναι η οχιά. Οι επιδράσεις των δηλητηρίων των φιδιών χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:

–           στα τοπικά συμπτώματα και

–           στα γενικευμένα συμπτώματα,

Στην πρώτη κατηγορία είναι τα συμπτώματα που αφορούν σε πόνο, οίδημα (πρήξιμο), μελανιές και φυσαλίδες που επεκτείνονται μέσα σε λίγες ώρες και οι οποίες μπορούν να επιμολυνθούν από μικρόβια και να εξελιχθούν σε γάγγραινα. Στη δεύτερη κατηγορία, είναι τα συμπτώματα που εκδηλώνονται σε περίπτωση που απορροφηθεί το δηλητήριο και είναι τα πιο ανησυχητικά. Συμπεριλαμβάνουν έμετο, αδυναμία, ζάλη, ρίγος με πυρετό, εφιδρώσεις και αιμορραγικές εκδηλώσεις. Επίσης μπορεί να παρατηρηθούν ταχυκαρδία, υπόταση, σοκ, πνευμονικό οίδημα και οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Το πρώτο που κάνεις μετά από δάγκωμα είναι η ακινητοποίηση για να μην μπει το δηλητήριο στην κυκλοφορία του αίματος. Το ΕΚΑΒ συνιστά τα εξής: Όχι περπάτημα, αφαίρεση κοσμημάτων και στενών ρούχων (π.χ. κάλτσα), πριν αρχίσει το οίδημα, ακινητοποίηση του άκρου (όπου συνέβη το δάγκωμα) σε θέση χαμηλότερη από το ύψος της καρδιάς, καθαρισμός της πληγής με νερό και σαπούνι, όχι πάγος στο τραύμα, ούτε περίδεση. Η σύσταση να δένουμε σφιχτά με έναν επίδεσμο ή ύφασμα το μέλος πιο ψηλά από το σημείο της πληγής, για να εμποδίσουμε τη διάχυση του δηλητηρίου, είναι λανθασμένη. Όχι χορήγηση καφέ και αλκοόλ.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα