Τι πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση; Να συμπιέσει τα ποσοστά της αισχροκέρδειας που τι κάνουν;, χρησιμοποιούν τον πραγματικά εισαγόμενο πληθωρισμό για να αυξήσουν τα ποσοστά κέρδους τους.
Γιατί ναι, το πρόβλημα είναι διεθνές. Ναι, το φυσικό αέριο έχει ξεπεράσει την στρατόσφαιρα στις τιμές του, όμως να πάρουμε ένα παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Το 56% των κιλοβατώρων που παράγονται στην Ελλάδα δε χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Κι όμως, κάθε μία κιλοβατώρα ακόμα και αυτή που παράγεται με μηδενικό κόστος (δηλαδή πέφτει η βροχούλα, κινείται η τρουμπίνα ενός υδροηλεκτρικού έργου, παράγεται μια κιλοβατώρα με μηδενικό κόστος), εκείνη αυτή τη στιγμή –το ξέρετε αυτό- χρεώνεται σα να είχε πραχθεί με το πιο ακριβό φυσικό αέριο του πλανήτη. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που σταματάς.
Δηλαδή τι λες; Πας στη CVC που έχει τη ΔΕΗ, γιατί δεν είναι πλέον δημόσια η ΔΕΗ – είναι της CVC και κάποιων άλλων, και λες «έλα εδώ, από αυτή τη μονάδα παραγωγής το κόστος είναι μηδέν, δε θα χρεώνεις χονδρική σα να ήταν φυσικό αέριο, θα χρεώνεις το μηδενικό αυτό κόστος είναι ένα μικρό ποσό να βγάζεις κι εσύ ένα κέρδος». Πας στον άλλο που έχει ανεμογεννήτριες, άλλο το κόστος, πολύ μικρό κι αυτό, «πάρε το κόστος συν 5%». Φωτοβολταϊκά, «το κόστος σου συν 5%». Φυσικό αέριο, «το κόστος σου συν 5%».
Ο κ. Μητσοτάκης «κρύβεται» πίσω από τις Βρυξέλλες, το κάνουν αυτό οι Έλληνες πολιτικοί ξέρετε, όταν γίνεται κάτι κακό φταίνε οι Βρυξέλλες, όταν γίνεται κάτι καλό το κάνουν εκείνοι.
(Για τα υπερκέρδη) Θα τα μαγειρέψουν να μη υπάρξουν.
Υπάρχει αυτό το Χρηματιστήριο Ενέργειας που έφτιαξε ο κ. Τσίπρας. Δεν είναι Χρηματιστήριο, ένα καφενείο είναι, γιατί για να έχεις Χρηματιστήριο πρέπει να έχεις εκατοντάδες χιλιάδες παίχτες, όταν έχεις τέσσερις είναι καφενείο. Καθόμαστε, μαγειρεύουμε τις τιμές και τελειώσαμε. Και ξέρουμε ποιοι είναι οι τέσσερις. Αν θέλετε να σας τους πω κιόλας, είναι ο κ. Βαρδινογιάννης, ο κ. Περιστέρης, ο κ. Μυτιληναίος, ο κ. Λάτσης. Δε φταίνε οι άνθρωποι. Γιατί ξέρετε αν έρθω εγώ και σας δώσω 1 δισεκατομμύριο δεν φταίτε εσείς, εγώ φταίω που σας το έδωσα.
Το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας δεν περνάει από τέτοιο Χρηματιστήριο, γιατί να περνάει ο 100% σε εμάς; Θα έπρεπε αυτή τη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης να μην το κάνει αυτό αλλά θα στεναχωρούσε τους συγκεκριμένους κύριους γι’ αυτό δεν το κάνει.
Πάμε τώρα σε αυτό που είπατε γιατί εμείς είμαστε το πρώτο κόμμα, το ΜέΡΑ25, που ζητήσαμε έκτακτη φορολόγηση των υπερβαλλόντων κερδών, μετά το πήρε ο κ. Τσίπρας και έρχεται και ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή και λέει «θα το κάνουμε».
Το 90% του μηδέν ξέρετε πόσο είναι; Μηδέν. Εκτός αν θέλει για λόγους επικοινωνιακούς να μην είναι μηδέν. Θα επιλέξει ο ολιγάρχης πόσο θα είναι.
Η CVC θα αποφασίσει, αυτοί είναι τα αφεντικά στη ΔΕΗ αυτή τη στιγμή.
Θέλω να σας δώσω ένα παράδειγμα γιατί με ρωτήσατε: Μπορούν να εξαφανίσουν τα κέρδη; Πέρυσι η Amazon είχε 43 δις έσοδα στην Ευρώπη. Πόσο φόρο πλήρωσε; Μηδέν. Γιατί; Η Amazon έχει τρεις, τέσσερις άλλες θυγατρικές, αγοράζει η Amazon από μία θυγατρικής της ένα χαρτί το οποίο δεν έχει σημασία τι είναι. Μπορεί να είναι ένας τσελεμεντές, μία συνταγή για ντομάτες… Αγοράζεις από τη δική σου εταιρεία τον τσελεμεντέ αυτό σε ένα αντίτυπο που ισούται με τα κέρδη σου και δεν έχεις κέρδη γιατί είναι κόστος αυτό. Έτσι θα κάνει η CVC με τη ΔΕΗ.
Αν μειώσεις 50% τους λογαριασμούς της ΔΕΗ δεν έχεις βοηθήσει;
Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο, και είναι και άδικο απέναντι στον Πρωθυπουργό. Γιατί να πρέπει –όποιος κι αν είναι ο Πρωθυπουργός- να είναι το βάρος στον Πρωθυπουργό να αποφασίσει πότε θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός; Σε μια περίοδο που ο κατώτατος μισθός δεν αρκεί πια, οι κατώτατοι μισθοί των 600 ευρώ καθαρά…
Θα έπρεπε να γίνει Αυτόματη Τιμαριθμική Προσαρμογή του κατώταου μισθού, όχι όλων των μισθών. Δηλαδή ανεβαίνει αυτό το μήνα ο τιμάριθμός σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ 1,8%, ανεβαίνει και ο κατώτατος μισθός 1,8%.
Να μην αποφασίζουν οι εταίροι. Οι εταίροι θα έπρεπε να αποφασίζουν για τις συλλογικές συμβάσεις, για τους μισθούς, για τις συνθήκες δουλειάς, για τις άδειες, γι’ αυτά. Ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε να αφορά το επίπεδο του μισθού που η κοινωνία κρίνει ότι είναι το ελάχιστο με το οποίο πρέπει να πληρώνεται ένας μισθωτός για να ζήσει και για να μπορεί να αγοράσει…
Αυτή τη στιγμή που μας ακούει ένας μικρομεσαίος που έχει τρεις υπαλλήλους και λέει «τώρα τι λέει ο Βαρουφάκης, εγώ δεν μπορώ να πληρώσω αυτόν τον κατώτατο μισθό, πώς θα πληρώσω τον μεγαλύτερο;». Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κάθε εργοδότης είτε είναι μικρομεσαίος είτε είναι η Fraport δε θέλει να πληρώσει υψηλότερους μισθούς, ιδίως σε μια περίοδο ακρίβειας.
Κάθε εργοδότης τι θέλει όμως; Θέλει να πληρώσουν μεγαλύτερο μισθό όλοι οι άλλοι για να υπάρχει αγοραστική δύναμη. Γιατί όταν έχεις μία μείωση του πραγματικού εισοδήματος των φτωχών και των μεσαίων στρωμάτων της τάξεως του 20%, γιατί τόση είναι, δεν πουλάς. Οπότε εδώ υπάρχει, εμείς το λέμε στα μαθηματικά το (δίλημμα του κρατούμενου), θέλεις όλοι οι άλλοι να αυξήσουν το μισθό, δε θέλεις εσύ, τελικά δεν αυξάνει κανένας το μισθό και τελικά όλοι πάσχετε από πολύ χαμηλή αγοραστική δύναμη…
Θ σας πω τι θα κάναμε εμείς αν είμαστε στην Κυβέρνηση. Από τη μία θα λέγαμε Αυτόματη Τιμαριθμική Προσαρμογή και από την άλλη μεριά θα πηγαίναμε το ΦΠΑ στο 15% από το 24% και από το 13 στο 7%. Η αγορά θα έκανε πάρτι.
Ξέρετε επιχειρηματία που θα σου πει όχι να πάει ο ΦΠΑ από το 24 στο 15%;
Δεν είμαι απέναντι στη μείωση των εισφορών.
Εμείς έχουμε μία πρόταση από το 2018 για 15% flat tax για τους μικρομεσαίους φόρο εισοδήματος, 20% για τους μεσαίους και 30% για τους μεγάλους, από 500 υπαλλήλους και πάνω.
Αυτή είναι η σωστή πολιτική. Κάνεις ελαφρύνσεις στη φορολογία και στο ΦΠΑ της. Η αισχροκέρδεια γίνεται από αυτούς που έχουν κέρδη. Ο μικρομεσαίος δεν έχει τη δυνατότητα να μην περάσει τη μείωση του ΦΠΑ στον κόσμο του γιατί υπάρχει ανταγωνισμός. Βέβαια, αν πάτε σε μία λαϊκή αγορά οι μικρομεσαίοι δεν έχουν δεσπόζουσα θέση, τα σούπερ μάρκετ είναι αυτά τα οποία είναι το πρόβλημα. Να ενεργοποιηθεί επιτέλους η Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν είναι δυνατόν να έχουμε μία Επιτροπή Ανταγωνισμού που κοιμάται, κοιμάται έναν ύπνο πολύ ύποπτο. Γιατί όταν έχεις αύξηση του κόστους του σούπερ μάρκετ της τάξεως του 8-9% και αύξηση των τιμών του πάνω από 20% έχεις αισχροκέρδεια και είναι πεδίο δόξης λαμπρό για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Εθνικά
Από τότε που θυμάμαι να υπάρχω, ανησυχούσα για την Τουρκία, όπως ανησυχούμε όλοι. Ζήσαμε την κυπριακή τραγωδία, ζήσαμε τις συνεχείς απειλές, τις εντάσεις στο Αιγαίο. Ποιος ξεχνάει το καλοκαίρι του 1987 που παραλίγο να έχουμε πόλεμο με το Piri Reis που είχε βγει. Η Τουρκία είναι μία χώρα στην οποία το ένα δικτατορικό καθεστώς και άκρως προβληματικό και τοξικό, ολιγαρχικό καθεστώς διαδέχεται το άλλο. Αυτά τα καθεστώτα, είτε ήταν του Εβρέν, είτε ήταν του Οζάλ, είτε ήταν του Ντεμιρέλ, του Ερντογάν σήμερα, κάποια στιγμή επειδή είναι τόσο απολυταρχικά νιώθουν την καρέκλα να τρίζει κάτω από τα πόδια τους και κάθε φορά που το κάνουν αυτό σταθεροποιούν το καθεστώς τους ρίχνοντας και μια κρίση στο Αιγαίο, μια ένταση. Αυτό είναι μόνιμο το πρόβλημα. Ο Ερντογάν είναι πιο επιτυχημένος από όλους αυτούς γιατί έχει καταστήσει περιφερειακή δύναμη την Τουρκία. Είδατε το παιχνίδι που έπαιξε στη Λιβύη. Ουσιαστικά είναι κερδισμένος του εμφυλίου πολέμου της Λιβύης. Κότα στους Ρώσους, κότα στον Μακρόν, κότα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η θέση μας ως ΜέΡΑ25 από την αρχή ήταν ότι πρέπει να αποφύγουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η διπλωματία. Αλλά εάν πας τώρα, δεν είναι κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτό, αν πας να κάτσεις με τον Ερντογάν θα σου φορτώσει στο τραπέζι της συζήτησης απίστευτα πράγματα, μέχρι και τη Βοιωτία θα σου ζητήσει, όχι μόνο τα Δωδεκάνησα, την αποστρατικοποίηση, τη Θράκη, όλα αυτά. Και θα αναγκαστείς να φύγεις, εσύ ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Και μετά θα κατηγορηθείς από τη διεθνή κοινή γνώμη ότι δε θέλεις συζήτηση. Είχαμε κάνει μία πρόταση, την έχω παρουσιάσει και στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος μου λέει ότι δεν είναι κακή αλλά τη σκέφτεται. Έπρεπε η Ελλάδα να καλέσει όλα τα κράτη που βρέχονται από την Ανατολική Μεσόγειο σε μία περιφερειακή διεθνή συνδιάσκεψη στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη με ένα στόχο, ένα χάρτη της Ανατ. Μεσογείου, να καταθέσουμε όλοι, το κάθε κράτος προτάσεις, τις απαιτήσεις μας όσον αφορά στη χάραξη των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Δε θα συμφωνήσουμε αλλά τουλάχιστον σε ένα χάρτη όλοι μαζί να ξεκαθαρίσουμε ποιες είναι οι διαφορές μας και μετά να δεσμευτούμε, μετά από κάποια διαπραγμάτευση, με έναν τελικό χάρτη που να αντικατοπτρίζει όλες τις διαφορές να πάμε στη Χάγη. Έτσι τι αποφεύγεις; Όταν θα είναι όλοι αυτοί εδώ, αποφεύγεις τον Ερντογάν ο οποίος θα αρχίσει να σου μιλάει για τη Θράκη, γιατί δεν αφορά όλους τους υπόλοιπους. Και θα μου πείτε ο Ερντογάν δε θα έρθει… Η Χάγη είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχουμε. Αλλά ακόμα και να μην έρθει ο Ερντογάν σε αυτή την περιφερειακή συνδιάσκεψη, μπορεί να πει εγώ δεν κάθομαι στο ίδιο τραπέζι με τον Αναστασιάδη, έχουμε κερδίσει εμείς μία διπλωματική νίκη, έχει πει αυτός όχι σε κάτι το οποίο ακούγεται απολύτως λογικό.
Εκλογές
Δεν θα δώσουμε σε κανέναν ψήφο εμπιστοσύνης μετά τις εκλογές.
Αν είχα καούρα να είμαι υπουργός δεν θα είχα φύγει τη νύχτα του δημοψηφίσματος.
Εμείς φτιάξαμε το ΜέΡΑ25 γιατί θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά όσον αφορά σε συγκεκριμένα πράγματα, για την ηλεκτρική ενέργεια, για τα κόκκινα δάνεια που δεν συζητήσαμε – έχουμε συγκεκριμένη άποψη για το τι πρέπει να γίνει, είναι μεγάλο χτικιό τα κόκκινα δάνεια- αιμορραγεί η ελληνική κοινωνία με τα κόκκινα δάνεια, για το δημόσιο χρέος, για τα σχολειά μας, για το ΕΣΥ.
Μία συγκυβέρνηση μπορεί να λειτουργήσει, δεν είμαστε εναντίον της ιδέας μιας συγκυβέρνησης όμως πρέπει να βασιστεί σε μια σοβαρή συμφωνία για το τι θα γίνει.
Εμείς έχουμε κάνει τόσες προσκλήσεις, έχουμε καταθέσει και στο δημόσιο διάλογο, στο ΣΥΡΙΖΑ και στα άλλα κόμματα, να μιλήσουμε για τα κόκκινα δάνεια, δεν έρχονται, δεν θέλουν, θέλουνε να τους κάνουμε υπουργούς, ε δεν θα τους κάνουμε.
Εμείς θέλουμε τώρα εκλογές.