21.3 C
Aigio
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Το δημόσιο “θέλει” Μπούκα και Ακονιά ως ‘παρόχθιες εκτάσεις’ – Πως αντιδρά ο δήμος Αιγιαλείας και ιδιοκτήτες

Με τεκμηριωμένη εισήγηση, Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, ιδιοκτήτες αλλά και το Γραφείο Κτηματογράφησης του Αιγίου σπεύδουν στο Υπουργείο Οικονομικών για να… διορθώσουν τον χάρτη στην περιοχή των Καμαρών.

Στα πλαίσια της ανάρτησης του Κτηματολογίου στον Ερινεό, το δημόσιο σπεύδει εκ νέου εδώ και ένα μήνα περίπου, για να διεκδικήσει τους παραθεριστικούς οικισμούς Μπούκα και Ακονιά ως παρόχθιες εκτάσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση σε 326 ιδιοκτήτες ακινήτων, το δήμο αλλά και την Εκκλησία που βλέπουν τις περιουσίες να δηλώνονται ως δημόσιο κτήμα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας χθες Τετάρτη 12-6-2024 αποφασίστηκε η συγκρότηση διαπαραταξιακής αλλά και η προσφυγή σε εξειδικευμένο συνεργάτη, προκειμένου να λήξει μια χρόνια εκκρεμότητα με… ουρά και σε άλλες παραλιακές παρόχθιες περιοχές που επανήλθε και τείνει μάλιστα να νομιμοποιηθεί, λόγω της ανάρτησης των νέων Κτηματολογικών Χαρτών.  

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας και πρώην Αντιδήμαρχος σε θέματα αρμοδιότητας της Δ.Ε. Ερινεού Γιώργος Ντίνου εξήγησε στο σώμα ότι η Κτηματική επιχειρεί να καταστήσει δημόσια την περιοχή μεταξύ των Καμαρών και της περιοχής Λαμπίρι.

Η Μπούκα και η Ακονία θα περάσουν 100% στο Δημόσιο, αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση, υποστήριξε ο κ. Ντίνου, επισημαίνοντας ότι ήδη το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω της Κτηματικής απέρριψε το αίτημα που έκανε το Κτηματολόγιο για συνολικά 326 ακίνητα σε μια έκταση πάνω από 800 στρέμματα όπου επίσης υπάρχουν ιδιοκτησίες του δήμου, της εκκλησίας κά.

Η απόφαση του Υπουργείου με την οποία το δημόσιο εμφανίζεται να επιμένει κοινοποιήθηκε πρόσφατα, στις 20 Μαΐου.

Παράλληλα η Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας έστειλε ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες καλώντας τους να δηλώσουν εάν συμφωνούν η διαφωνούν με την έκθεση του κτηματολογίου, υποβάλλοντας αίτηση συγκατάθεσης μέσω της πλατφόρμας της εταιρείας.

Όποιος ιδιοκτήτης δεν σπεύσει άμεσα να δηλώσει συγκατάθεση μπορεί να τεθεί εκτός τες συζήτησης της νέας αίτησης του Κτηματολογίου, κατά του δημοσίου που θα εξεταστεί σε 2ο βαθμό στην επιτροπή των ενστάσεων.  

Σύμφωνα με την κ. Σαμοθράκη, γραμ. του Εξωραϊστικού Συλλόγου Μπούκας Καμαρών «Ο Άγιος Νικόλαος», οι ιδιοκτήτες αντέδρασαν ήδη και παρενέβησαν προχθές Τρίτη στην Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπ.Εθ.Ο&Οικ. με τόσο μια άμεση νομοθετική ρύθμιση ή εγκύκλιο τακτοποίησης της υπόθεσης.  

«Δεν αμφισβητούνται οι τίτλοι ούτε συμβόλαια ιδιοκτητών, απαιτείται όμως μια νομική τεκμηρίωση του αιτήματος για τις παρόχθιες ζώνες για να μην κριθούν όλες δημόσιο κτήμα» σχολίασε ο Κώστας Σπηλιόπουλος, επισημαίνοντας ότι παρόμοιο πρόβλημα φέρνει στην… επιφάνεια το Κτηματολόγιο και στην Συμπολιτεία όπου υπάρχουν θιγόμενοι ιδιοκτησίες και δημοτικά ακίνητα.

Την κάλυψη μέσω κρατικής ρύθμισης πρότεινε ο Χρήστος Γούτος με την δήμαρχο Δημ. Καλογερόπουλο να επισημαίνεται τις… παγίδες που μπαίνουν αν το θέμα μεταφερθεί στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας…   

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα