21.3 C
Aigio
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Πάτρα: Ο δρόμος που… έκρυβε έναν «θησαυρό» θα ενοποιηθεί με το Ρωμαϊκό Ωδείο

 Αν και οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί, εν τούτοις θεωρείται βέβαιο το κλείσιμο της οδού Σωτηριάδου αφού τα αρχαιολογικά ευρήματα αφορούν ένα μοναδικό ψηφιδωτό στην επιφάνεια και αρχαία κτίσματα από κάτω, που εκτείνονται σ’ όλο το μήκος του δρόμου…

του Αχιλλέα Ροδίτη

Η οδός Σωτηριάδου στην Άνω Πόλη είναι ο δρόμος που οδηγεί από την Γερμανού στην Παντοκράτορος, περνώντας μπροστά από την κεντρική είσοδο του Ρωμαϊκού Ωδείου. Είναι ο δρόμος στον οποίο βρέθηκε ένας ακόμα αρχαιολογικός θησαυρός, κατά την διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών ανάπλασης της παλιάς Πάτρας, στο πλαίσιο έργου του Δήμου. Πρώτη η «Πολιτεία» αποκάλυψε ότι ίσως ο συγκεκριμένος δρόμος πάψει να χρησιμοποιείται και ενδεχομένως να μετατραπεί σε πεζόδρομο, αφού από την αρχή φαινόταν πως τα αρχαιολογικά ευρήματα, εκτός της τεράστιας σημασίας τους, δεν ήταν σε περιορισμένη έκταση αλλά σε όλο το μήκος της οδού.

ΕΝΘΕΤΕΣ - ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ ΑΡΧΑΙΑ (3) (1)

Και πράγματι, το σενάριο αυτό έρχεται πια πολύ πιο κοντά ως ορατή εξέλιξη, αν και ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια τελική απόφαση εκ μέρους του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το οποίο εδώ και καιρό έχει επιφορτιστεί και ασχολείται με το να έρθει στο φως και να εκτιμηθεί πλήρως και προσδιοριστεί όλη αυτή η αρχαιολογική ανακάλυψη. Που όσο προχωρούν οι εργασίες ανασκαφής δείχνει ότι μάλλον έχουμε να κάνουμε με μια ολόκληρη πολιτεία κάτω απ’ τα πόδια μας, λίγα μέτρα πιο κάτω από κει που για χρόνια ολόκληρα χτίζαμε και περπατούσαμε.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι φυσικά η οδός να κλείσει για οχήματα και να ενοποιηθεί η οδός με το Ρωμαϊκό Ωδείο. Και πάνω στη «λωρίδα» του πανέμορφου ψηφιδωτού που εκτείνεται στην επιφάνεια αλλά και των αρχαίων κτισμάτων ακριβώς από κάτω, να τοποθετηθεί ειδικό τζάμι, (αντίστοιχο υπάρχει στην είσοδο του Μουσείου της Ακρόπολης), και περιμετρικά να δοθεί χώρος για πεζούς. Παράλληλα, οι εργασίες ανασκαφής θα συνεχίζονται έως ότου φθάσουμε στην πλήρη αποκάλυψη του αρχαιολογικού θησαυρού που όχι τυχαία προκάλεσε το ενδιαφέρον της Κεντρικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τις τακτικές επισκέψεις Αρχαιολόγων της.

ΕΝΘΕΤΕΣ - ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ ΑΡΧΑΙΑ (4) (1)
ΕΝΘΕΤΕΣ - ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ ΑΡΧΑΙΑ (2) (1)

Οι εργαζόμενοι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πατρών δουλεύουν πυρετωδώς και με αρκετή δόση ιερότητας για αυτό που πρώτοι αντικρίζουν , όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε στη διάρκεια του ρεπορτάζ.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Οι ενστάσεις της Πυροσβεστικής για περίπτωση έκτακτης ανάγκης
ΣΤΗ ΜΕΣΗ (ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ) ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ ΑΡΧΑΙΑ (1)

Η αλήθεια πάντως είναι ότι δεν έλειψαν οι ενστάσεις για τυχόν κλείσιμο του δρόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκαν εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε επιτόπια επίσκεψη και αυτοψία. Με το σκεπτικό βέβαια ότι σε περίπτωση κινδύνου και έκτακτης ανάγκης θα είναι αδύνατη η πρόσβαση οχήματος. Διότι το τμήμα του δρόμου είναι γεμάτο σπίτια εκ των οποίων κάποια ανακαινίστηκαν τα τελευταία χρόνια, με υψηλό κόστος.

Από την άλλη όμως ένας τέτοιος αρχαιολογικός θησαυρός ούτε μπορεί και πρέπει να «ξανα-θαφτεί», ούτε βέβαια δύναται να μεταφερθεί, δεδομένου ότι μιλάμε για έναν ενιαία κτισμένο χώρο ακριβώς από κάτω. Κάτι που ήταν αναμενόμενο να βρεθεί στην παλιά Πάτρα η οποία έχει κτιστεί πάνω σε αρχαία. Γεγονός που απέδειξε το πλήθος των ευρημάτων στη διάρκεια του έργου ανάπλασης που εκτελείται. Διότι, θυμίζουμε, ότι αρχαία έχουν βρεθεί επίσης μπροστά στο παλιό Δημοτικό Νοσοκομείο, στον ναό των Εισοδίων, αλλά και σε τουλάχιστον τρία σημεία ακόμα.

Ο Δήμος από την πλευρά του αναμένει την απόφαση των Αρχαιολόγων θεωρώντας ότι πρόκειται για μια εξέλιξη ιστορικής σημασίας που ναι μεν θα αλλάξει πολλά από τα σύγχρονα δεδομένα στην Άνω Πόλη αλλά θα αναδείξει πολύ περισσότερα. Ενώ θα αναδείξει και την ίδια την Άνω Πόλη, ειδικότερα δε, στο συγκεκριμένο σημείο της περιοχής.

Συνεχίζονται τα υπόλοιπα έργα…

Στο μεταξύ, στο υπόλοιπο κομμάτι της Άνω Πόλης συνεχίζονται τα έργα ανάπλασης. Είχαν διακοπεί για ένα χρονικό διάστημα εβδομάδων, ξεκίνησαν όμως προ μηνός και συνεχίζονται με επίκεντρο την περιμετρική διαμόρφωση στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Ο δρόμος στρώνεται με πέτρα και όχι άσφαλτο και εκτιμάται ότι θα έχει πλήρως ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Ανάλογη είναι και η συνέχεια στην οδό Παντοκράτορος από την 25ης Μαρτίου προς την Σωτηριάδου, ενώ εργασίες εκτελούνται ταυτόχρονα και σε πολλά ακόμα σημεία πίσω απ’ τον Παντοκράτορα αλλά και στην περιοχή κάτω και γύρω από το Κάστρο της Πάτρας. Όπως επίσης και περιμετρικά του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου το οποίο, επίσης ανακατασκευάζεται αφού, ως γνωστόν, θα μετατραπεί σε πολυχώρο πολιτισμού και σε ένα Ψηφιακό Οπτικοακουστικό Μουσείο, με προϋπολογισμό στα 11 εκατ. ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ:

(ΔΕΞΙΑ) ΕΡΓΑ ΑΝΩ ΠΟΛΗ (2) (1)
(ΔΕΞΙΑ) ΕΡΓΑ ΑΝΩ ΠΟΛΗ (4) (1)
(ΔΕΞΙΑ) ΕΡΓΑ ΑΝΩ ΠΟΛΗ (3) (1)
(ΔΕΞΙΑ) ΕΡΓΑ ΑΝΩ ΠΟΛΗ (1) (1)
(ΔΕΞΙΑ) ΕΡΓΑ ΑΝΩ ΠΟΛΗ (5) (1)

ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ:

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα