Τα μισά και πλέον από τα νεοκλασικά κτίρια της Πάτρας βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν δείχνουν να έχουν το αντίστοιχο ενδιαφέρον για την συντήρηση τους.
Ο βασικός λόγος για αυτό είναι το οικονομικό αφού οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν τα χρήματα που απαιτούνται για ένα κόστος που φτάνει να είναι αρκετά μεγάλο, ενώ από την άλλη η πολιτεία δεν έχει προχωρήσει το πρόγραμμα «Διατηρώ» το οποίο θα έδινε τα κίνητρα στους ιδιοκτήτες για να ξεκινήσουν τη διαδικασία της συντήρησης των νεοκλασικών.
Μέσα από τα ταμείο Ανάκαμψης το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά τόσο τους ιδιοκτήτες, όσο και τους φορείς που θα ήθελαν να αναλάβουν την διαχείριση ενός νεοκλασικού τοπωνυμίου (υπάρχει τέτοια πρόβλεψη) στην διάσωση τέτοιων κτιρίων που αποτελούν ένα κομμάτι της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
Τα περισσότερα από τα νεοκλασικά κτίρια που έχουν διασωθεί είναι μέσα από το Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, χωρίς δηλαδή ο ιδιοκτήτης να έχει προχωρήσει στην συντήρηση τους με μόνο δικούς του πόρους.
Είναι ανάγκη λοιπόν η πολιτεία να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του προγράμματος αυτού, προκειμένου να σωθεί ένας σημαντικός αριθμός κτιρίων που εκφράζουν και αποτυπώνουν την νεοκλασική αρχιτεκτονική.
Στην Πάτρα υπάρχουν αρκετά τέτοια κτίρια, ορισμένα εκ των οποίων είναι σε φάση κατεδάφισης και έχουν μετατραπεί σε κίνδυνο για τους πεζούς και τους οδηγούς λόγω της εγκατάλειψης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πάτρα εκτιμάται ότι υπάρχουν γύρω στα 800 κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, έχουν δηλαδή με βάση την κείμενη νομοθεσία πάνω από 100 χρόνια ζωής.
patrasevents.gr