16.3 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Πάτρα: Ξεκινά ο διαγωνισμός για την πλατεία Προσφυγικών

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας έχει σταθερά στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες, την αλλαγή της εικόνας της πόλης προς το καλύτερο για τους κατοίκους της και με βάση αυτή την αρχή, διεκδικεί και υλοποιεί έργα και παρεμβάσεις που για δεκαετίες έλειπαν από την Πάτρα.

Ένα από αυτά τα σημαντικά έργα, είναι η αναζωογόνηση της ιστορικής συνοικίας των Προσφυγικών, έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, προχωρά και η αναβάθμιση της Πλατείας «Ελευθερίας» (Μικράς Ασίας) στα Προσφυγικά, με προϋπολογισμό 935.000 ευρώ  (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), για το οποίο ο Δήμαρχος Πατρέων διακηρύσσει τη διεξαγωγή ανοικτής ηλεκτρονικής διαδικασίας.

Το έργο υλοποιείται από τον προϋπολογισμό του Δήμου Πατρέων ως πολυετής δαπάνη, με κατανομή για το 2024 του ποσό των 561.000 ευρώ (επιχορήγηση από το Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου Ανάπτυξης) και για το 2025 του ποσού των 374.000 ευρώ, που θα καλυφθεί από ιδίους πόρους του Δήμου.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 12 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, σε δήλωσή του τόνισε:

«Η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, σε συνδυασμό με την αναζωογόνηση των Προσφυγικών, ένα μεγάλο έργο που είναι σε εξέλιξη, καθώς και την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης, μας γεμίζει χαρά. Μια ιστορική περιοχή του Δήμου μας, παίρνει αυτό που της αξίζει. Αναβαθμίζεται και μαζί της αναβαθμίζεται και η καθημερινότητα των δημοτών που ζουν σ’ αυτή. Η αυλή των σπιτιών τους γίνεται ανθρώπινη κι έτσι προχωρούμε σε ολόκληρη την πόλη μας. Τα Προσφυγικά αλλάζουν πρόσωπο. Αναζωογονούνται, όπως αλλάζει ολόκληρος ο Δήμος μας».

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ:

Την πλατεία περιβάλλουν οι οδοί Πόντου – Προύσσης – Φωκαίας – Περγάμου, εκ των οποίων οι οδοί Προύσσης και Περγάμου έχουν διαμορφωθεί και λειτουργούν ως πεζόδρομοι.

Το έργο της πλατείας, αφορά κυρίως ανακατασκευή δαπέδων -πλακοστρώσεις, συντήρηση – εμπλουτισμό φύτευσης, αποκατάσταση φθορών, αντικατάσταση φωτισμού, σύνδεση με τους δύο πεζόδρομους που συνορεύει η πλατεία, αντικατάσταση αστικού εξοπλισμού, αναδιαμόρφωση και ανακατασκευή της παιδικής χαράς, συντήρηση -ανάδειξη μνημείων της πλατείας.

Κεντρική ιδέα της αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης της πλατείας, είναι η προσπάθεια σεβασμού, διατήρησης και αξιοποίησης της υπάρχουσας ιστορικής σημασίας της και η δημιουργία ενός «πάρκου μνήμης» με ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της (τέσσερα αγάλματα – μνημεία).

Η πυκνή βλάστηση του χώρου θα τονιστεί, με στόχο τη δημιουργία μιας πλατείας – πάρκου, που θα λειτουργεί ως πνεύμονας πρασίνου για την περιοχή.

Πρόθεση του σχεδιασμού, υπήρξε ακόμα η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενσωμάτωση της πλατείας στην ευρύτερη γειτονιά. Για το λόγο αυτό, οριοθετούνται με σαφήνεια χώροι – είσοδοι – προσβάσεις σε όλες τις πλευρές της πλατείας. Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στη σύνδεση της πλατείας με τους δύο πεζόδρομους που έχουν κατασκευαστεί στις δύο πλευρές της.

Σκοπός της αρχιτεκτονικής πρότασης είναι αρχικά να αποκαταστήσει τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν και στη συνέχεια, με ήπιες παρεμβάσεις, να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των βασικών χαράξεων του υφιστάμενου σχεδιασμού της πλατείας, αλλά και να προτείνει νέα στοιχεία και τεχνικές που να συνδυάζονται αρμονικά με τον ευρύτερο χαρακτήρα της περιοχής και με μια σύγχρονη προσέγγιση και αισθητική, να συμβάλει στην σταδιακή αναβάθμισή της. Παράλληλα, η χρηστικότητα, η πρόβλεψη δραστηριοτήτων για πολίτες όλων των ηλικιών και η δυνατότητα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία αποτελούν στοιχεία της μελέτης.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα