Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι και ο πιο αναγνωρίσιμος Έλληνας αθλητής και η εικόνα του με τη σημαία στην Τελετή Έναρξης θα κάνει το γύρο του κόσμου, τιμώντας όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες.
Την Τρίτη το απόγευμα η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής θα αποφασίσει ποιοι θα είναι Σημαιοφόροι στους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024. Τι ισχύει με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο;
Θα είναι ένας αθλητής και μία αθλήτρια μαζί, όπως έγινε στο Τόκιο με τον Λευτέρη Πετρούνια και την Αννα Κορακάκη, μία πρακτική που ξεκίνησε από το 2021 η ΔΟΕ στέλνοντας μήνυμα ισότητας των φύλων.
Ως είθισται, την άκρως τιμητική αυτή θέση καταλαμβάνει ένας αθλητής ή αθλήτρια που ήταν κάτοχος Ολυμπιακού μεταλλίου σε προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ωστόσο αυτή τη φορά, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα, αυτή η παράδοση μάλλον δεν θα συνεχιστεί.
Ο Μίλτος Τεντόγλου που δικαιωματικά θα είχε τη θέση του Σημαιοφόρου, έχει αρνηθεί ευγενικά αυτή την τιμή, καθώς δεν θέλει να αλλάξει τον προγραμματισμό και το πλάνο του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η θέση του Σημαιοφόρου, όσο τιμητική κι αν είναι, εμπεριέχει αρκετή δόση κούρασης και ταλαιπωρίας καθώς ο αθλητής είναι πολλές ώρες στο πόδι και φυσικά χάνει την προπόνηση εκείνου του απογεύματος, κάτι που είναι έξω από τη λογική του Μίλτου.
Ο επόμενος Ολυμπιονίκης είναι ο Λευτέρης Πετρούνιας, όμως, ο άρχοντας των κρίκων είχε επιλεγεί από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και ήταν Σημαιοφόρος στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Χρυσός Ολυμπιονίκης είναι και ο Στέφανος Ντούσκος, αλλά ο έμπειρος κωπηλάτης είναι ο πρώτος Ελληνας που μπαίνει στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, το Σάββατο 27 Ιουλίου και η εγκατάσταση της κωπηλασίας είναι σχεδόν 50 χιλιόμετρα μακριά από το Παρίσι, γεγονός που θα δημιουργούσε μεγάλη ταλαιπωρία για τον Γιαννιώτη πρωταθλητή. Επίσης ο Ντούσκος έχει ζήσει άλλες ιδιαίτερα τιμητικές στιγμές καθώς ήταν ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος στην Αρχαία Ολυμπία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Ανάλογη τιμή έχει βιώσει και ο Γιάννης Φουντούλης, ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας πόλο που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Τόκιο. Ο Φουντούλης μαζί με τους τότε συμπαίκτες του, μετέφεραν την Ολυμπιακή Φλόγα, στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Ετσι λοιπόν όπως είναι τα δεδομένα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο φαίνεται να είναι η ενδεδειγμένη λύση για να μεταφέρει πρώτος της ελληνική σημαία στην Τελετή Εναρξης στο Σηκουάνα στις 26 Ιουλίου.
Παράλληλα, ο άσος των Μπακς είναι και ο πιο αναγνωρίσιμος Έλληνας αθλητής και η εικόνα του με τη σημαία στην Τελετή Έναρξης θα κάνει το γύρο του κόσμου, τιμώντας όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες.
Ποια θα είναι η γυναίκα Σημαιοφόρος
Παρόμοια είναι και η κατάσταση στο θέμα της επιλογής της γυναίκας Σημαιοφόρου. Η Κατερίνα Στεφανίδη που θα ήταν το μεγάλο φαβορί υποφέρει από έναν τραυματισμό και δεν θέλει να ριψοκινδυνέψει λίγο πριν τον αγώνα, μία νέα υποτροπή λόγω της ταλαιπωρίας από την Τελετή Εναρξης.
Η Αννα Κορακάκη που επίσης είναι Ολυμπιονίκης, όπως είπαμε ήταν Σημαιοφόρος στο Τόκιο μαζί με τον Πετρούνια και εκ των πραγμάτων, δεν υπάρχει Ελληνίδα κάτοχος Ολυμπιακού μεταλλίου που μπορεί να φέρει τη Σημαία.
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα πρέπει να αναζητήσει άλλη προβεβλημένη αθλήτρια που να έχει τιμήσει την Ελλάδα και να είναι αναγνωρίσιμη για παρτενέρ του Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Η Μαρία Σάκκαρη και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, από τις αθλήτριες που έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή, μοιάζουν οι δύο επικρατέστερες με την πρωταθλήτρια του τένις να έχει προβάδισμα λόγω της θέσης στην παγκόσμια κατάταξη του τένις και της δημοφιλίας του αθλήματος.
Όλα, όμως, θα αποφασιστούν από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, το απόγευμα της Τρίτης…