17.9 C
Aigio
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Επιμελητήριο Αχαΐας:  Το «χρίσμα» Κασσελάκη και… άδειοι δρόμοι στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο όσοι ήλπιζαν ότι η μάχη για το Επιμελητήριο Αχαΐας θα είναι… παιχνίδι για ‘εκλεκτούς’ της Κυβέρνησης, μετά τις ευρωεκλογές και τον τρόπο με τον οποίο οι μικρομεσαίοι ψήφισαν… διαμαρτυρία για το τεκμαρτό και την ακρίβεια.

Τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν ενώ βάσιμο σενάριο φαίνεται πως είναι πλέον η «κάθοδος» ενός νέου σχήματος με άξονα την κεντροαριστερά όπου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του Στέφανου Κασσελάκη φαίνεται να διαθέτει ισχύ  ιδιαίτερα στην Πάτρα.

Ο πρώτος ο οποίος φαίνεται ότι παίρνει το μήνυμα πως, ούτε η ΝΔ, αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρέπει να θεωρούνται χώροι από τους οποίους θα λάβει σημαντική στήριξη και υποψηφιότητες, είναι ο νυν πρόεδρος Πλ. Μαρλαφέκας.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην πορεία προς την εκλογή προέδρου του Οκτωβρίου γίνεται αστάθμητος παράγοντας πια καθώς οι αντιπαραθέσεις κυριαρχούν. Το κόμμα δεν διαθέτει, προσωρινά ενόψει της εκλογής νέας ηγεσίας, διαπραγματευτική ισχύ για να καθορίσει τις εξελίξεις και αποτελεί «άδειο πουκάμισο» για τους επιμελητηριακούς.

Με στόχο τους μικρομεσαίους και αδικημένους της «φορο-λαίλαπας» με το τεκμαρτό του Υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο Γιώργος Βαγενάς (με ομάδα Αιγιωτών που είναι και στην Ομοσπονδία Εμπόρων) θέτει βασική υποψηφιότητα για το ’κεντροαριστερό σχήμα’.

Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές στο Επιμελητήριο Αχαΐας «ανακάμπτει» και ο παραδοσιακός κεντροαριστερός Παναγιώτης Κρίκης που φαίνεται επίσης να κοιτά ανοικτά προς την πλευρά του κ. Κασσελάκη.

Μένει να αποδειχθεί αν θα διεκδικήσει τα ηνία της παράταξης «Επιμελητήριο Για Όλους» την οποία έχει παραδώσει στον Αντώνη Κουνάβη ή αν θα κάνει κάποιο νέο σχήμα χωρίς «χρώμα» που είναι και το πιθανότερο για να πάρει το «χρίσμα» από τον κ. Κασσελάκη.         

«Πλασάρεται» μετά τις ευρωεκλογές

Μετά τις ευρωεκλογές και έχοντας εξ αρχής στόχευση τους μικρούς και μεσαίους ως «αδύνατους κρίκους» της ‘επιμελητηριακής πραγματικότητας’, πόντους φαίνεται ότι κερδίζει κυρίως ο Θεόδωρος Λουλούδης.

Ο εκδότης της «Πελοποννήσου» καλλιεργεί επαφές σε όλη την Αχαΐα ενώ στην Πάτρα εμφανίζει χαμηλό προφίλ, δείχνει προς τον επιχειρηματικό κόσμο ότι γνωρίζει ποια είναι η πραγματικότητα στην οικονομία, την οποία και ο ίδιος βιώνει δύσκολα, ενώ καλεί τον κόσμο να απορρίψει τον Πλάτωνα Μαρλαφέκα με το σκεπτικό ότι έχει ήδη δοκιμαστεί για πάνω από μια 11ετία, λειτουργεί μέσω ενός συστήματος που μοιράζει… καρέκλες και εξουσία στα ‘κλειστά’ μέλη μιας ομάδας.

Ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας φαίνεται ότι ήδη θεωρεί βασικό αντίπαλο τον Θεόδωρο Λουλούδη και βέβαια όλα τα νέα πρόσωπα που θέλουν να μπουν στην διαχείριση των επιμελητηριακών ζητημάτων.      

Απόπειρα αποκλεισμού

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νυν πρόεδρος επιχείρησε, μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του προέδρου Γιάννη Μασούτη, σε δύο συνεδριάσεις, να προχωρήσει σε αποκλεισμό της υποψηφιότητας του κ. Λουλούδη από τις επικείμενες εκλογές με προτεινόμενη φωτογραφική διάταξη προς το Υπουργείο Ανάπτυξης. Και οι δύο απόπειρες φαίνεται ότι κατέληξαν σε φιάσκο…

Στα τέλη Μαΐου συνεδρίασε η Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων όπου συζητήθηκαν προτάσεις νομοθετικών τροποποιήσεων για την εύρυθμη λειτουργία των Επιμελητήριών και επιχειρήθηκε να αποκλειστεί ο κ. Λουλούδης. Η εισήγηση της ΚΕΕΕ προέβλεπε η Διοικητική Επιτροπή να εγκρίνει πρόταση προς το υπουργείο Ανάπτυξης για να τροποποιηθεί ο Επιμελητηριακός Νόμος, ώστε να αρθεί το δικαίωμα του εκλογέα και κατά συνέπεια του υποψηφίου, σε όποιον είναι μέτοχος εταιρείας που έχει εξυγιανθεί.

Και δεύτερη προσπάθεια, προ ημερών 

Στις αρχές Ιουλίου για μία ακόμα φορά επιχειρήθηκε να περάσει παρόμοια διάταξη από τη Διοικητική Επιτροπή της ΚΕΕΕ προφανώς με τους ίδιους πρωταγωνιστές αλλά και το ίδιο αρνητικό για τους ίδιους αποτέλεσμα.

Αυτά περιήλθαν σε γνώση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και του Μεγάρου Μαξίμου το οποίο αντιλαμβάνεται ότι οι εκλογές στα Επιμελητήρια δεν μπορούν να εξελιχθούν σε ένα «κυβερνητικό εμφύλιο» και κατόπιν συζητήσεων αποφασίστηκε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του θεσμού των Επιμελητηρίων και να μην αποκλειστεί κανείς από τις προσεχείς αρχαιρεσίες.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα