17.9 C
Aigio
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Ο δήμος αναμένει το «ΟΚ» για να προχωρήσει με τις νέες αντιπυρικές ζώνες

Την τελική μελέτη η οποία χρηματοδοτείται και υλοποιείται μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του ΤΑΙΠΕΔ αναμένει ο δήμος Αιγιαλείας προκειμένου να περάσει στην επόμενη φάση της μελέτης για την χάραξη αντιπυρικών ζωνών σε οικισμούς της Αιγιαλείας που βρίσκονται κοντά σε δάση.

Με βάση τη σχετική ενημέρωση από τον Αντιδήμαρχο αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία κ. Φιλιππάτο στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής, ο δήμος Αιγιαλείας χρηματοδοτείται με το ποσό των 200 χιλ. ευρώ από το ‘Πράσινο Ταμείο’ για καθαρισμούς και δράσεις πυροπροστασίας σε ζώνες υψηλής επικινδυνότητας κατοικημένων περιοχών που βρίσκονται μέσα στο δάσος ή τη δασική περίμετρο.

Ο κ. Φιλιππάτος υπενθύμισε ότι ο δήμος Αιγιαλείας έγκαιρα είχε καταθέσει την πρότασή του, μέσω των Τεχνικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, για το πρόγραμμα «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών», μια πρόταση με δράσεις προϋπολογισμού 1,38 εκατ. ευρώ σε μια περιοχή παρέμβασης στους οικισμούς Σόλο, Ζαρούχλα, Σελιάνα, Λαμπινού, Αιγές, Βελλά, Συνεβρό, Βαλιμή, Άνω Ποταμιά, Καλαμία, Αγρίδι, Παρασκευή, Μικρόνι, Λόπεσι, Γκραίκα, Δάφνες και Πλάτανο.

Με βάση τον περιορισμό που υπάρχει από το Πράσινο Ταμείο, ο δήμος μπορεί για το 2024 να προχωρήσει στην της υποβολής μόνο μιας πρότασης για τα διοικητικά του όρια ενώ μετά την λειψή χρηματοδότηση, το ΤΑΙΠΕΔ υπό την αιγίδα του οποίου είναι η μελέτη, καλείται να επιλέξει τους οικισμούς ώστε ο δήμος να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππάτο, ο δήμος, ως όφειλε, προχώρησε σε ευρείες παρεμβάσεις και καθαρισμούς σε ποτάμια με έμφαση την περιοχή κοντά στα καμένα του Βουραϊκού, καλύπτοντας τόσο την Περιφέρεια που έχει το κύριο βάρος της ευθύνης για τα αντιπλημμυρικά και τη διευθέτηση της ροής των νερών όσο και του Δασαρχείου που φέρει την ευθύνη για τα αντιδιαβρωτικά.

Ο κ. Φιλιππάτος έκανε ενημέρωση για τις δράσεις του δήμου και επίπεδο πυρασφάλειας και το θέμα των αντιπλημμυρικών θα έρθει εκ νέου καθώς η προσήλωση παραμένει στο θέμα με τις φωτιές.     

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα