18 C
Aigio
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Πανώλη: Συναγερμός για ύποπτα κρούσματα στη Δυτική Ελλάδα -Απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων σε όλη τη χώρα

Την απαγόρευση της μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια αποφάσισε πριν από λίγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας μετά τα κρούσματα πανώλης που εντοπίστηκαν στη Θεσσαλία και την Κόρινθο.

Η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους έχοντας ως στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, οι αρμόδιες υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων, αλλά και με την διαδρομή πιθανόν υπόπτων εισαγωγών.

Υπενθυμίζεται ότι δραστικά μέτρα στη μετακίνηση ζώων στην Αχαΐα, με πλήρη περιορισμό στην μετακίνηση ζώων σε ακτίνα 10 χλμ., στην Αιγιάλεια και άλλους δήμους της Αχαΐας έφερε από χθες Κυριακή η εμφάνιση κρούσματος πανώλης σε κτηνοτροφική μονάδα στην Κορινθία.

Το ζώο μετακινήθηκε στην περιοχή από μονάδα της Θεσσαλίας και ήταν ήδη άρρωστο.

Θανατώθηκαν όλα τα ζώα της μονάδας ενώ διερευνάται αν έχουν μετακινηθεί αιγοπρόβατα της μονάδας σε περιοχές του νομού Αχαϊας.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συναγερμός για την πανώλη επεκτείνεται πλέον σε επίπεδο περιφέρειας καθώς έχουμε ύποπτα κρούσματα και στους δύο άλλους νομούς. Τόσο στην Ηλεία όσο και την Αιτ/νια έχουν εντοπιστεί και εξετάζονται δύο ύποπτα ζώα.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα