Nέες παρεμβάσεις σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο την περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, καταρτίζεται λίστα με 100 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης προκειμένου να παρακολουθούνται καθημερινά από τα στελέχη της ΔΙΜΕΑ.
Παράλληλα, στις συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των βιομηχανιών τροφίμων και των πολυεθνικών, ζητείται η μείωση του μεσοσταθμικού κέρδους και των τιμών ιδιαίτερα το προσεχές φθινόπωρο όταν τα νοικοκυριά θα αντιμετωπίζουν πρόσθετα έξοδα. Οι δύο πλευρές συμφωνούν σε αλλαγές στον τρόπο που γίνονται οι προσφορές. Για παράδειγμα, αντί για μείωση τιμών κατά 20% για 15 ημέρες, προωθείται η μείωση 5% για αρκετούς μήνες. Οι επιχειρηματίες του κλάδου των τροφίμων, από την πλευρά τους ζητάνε μείωση του διοικητικού κόστους και την κατάργηση του «καλαθιού του νοικοκυριού».
Η λίστα με τα 100 προϊόντα που θα μπουν σε επιτήρηση περιλαμβάνει ελαιόλαδο, τυριά, μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, ζάχαρη, απορρυπαντικά για ρούχα και πιάτα, αλεύρι, μέλι, κατεψυγμένα λαχανικά, κοτόπουλα, κρέας κ.α.
Επίσης προχωράει η διαδικασία δημιουργίας πλατφόρμας η οποία θα δέχεται καταγγελίες από τους καταναλωτές για αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.
Επιπλέον, η ΔΙΜΕΑ ενισχύεται με 30 εξειδικευμένα στελέχη και η Επιτροπή Ανταγωνισμού με 50.
Βάρος δίνεται επίσης στις παραπλανητικές εκπτώσεις. Χιλιάδες έλεγχοι γίνονται καθημερινά με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ενώ η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τις τιμές με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Τα πρόστιμα είναι επίσης ένα σημαντικό όπλο στη μάχη καταπολέμησης της αισχροκέρδειας. Οι ελεγκτές έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιβάλλουν αυξημένα πρόστιμα που φτάνουν έως και 11 εκατ. ευρώ.
Ενόψει Σεπτεμβρίου οι ελεγκτές έχουν εστιάσει την προσοχή τους στα σχολικά είδη προκειμένου να αποφευχθούν ανατιμήσεις.
Οι εκπρόσωποι της αγοράς τονίζουν ότι τα περιθώρια κέρδους είναι ήδη πολύ χαμηλά στο λιανεμπόριο και ότι οι τιμές υποχωρούν.