20.7 C
Aigio
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Αιγιάλεια: 15 χλμ. αντιπυρικών ζωνών άνοιξε ο στρατός στα ορεινά  

Εκεί όπου οι συνήθεις δυνάμεις της περιφέρειας και της πυροσβεστικής αδυνατούν να φτάσουν λόγω της πυκνής δάσωσης, φτάνει τελικά ο Στρατός με τα μέσα που διαθέτει.

Η εκχώρηση του από τον στρατό, με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών είναι αποτέλεσμα μιας σύμπραξης της Περιφέρειας Δ. Ελλάδος και του υπουργείου Αμύνης, επισημαίνει ο Φωκίων Ζαϊμης, αντιπεριφερειάρχης Δ. Ελλάδας. «Με αυτήν την συνεργασία αποδεικνύεται το αμοιβαία επωφελές κοινωνικό τους έργο».

Η διάνοιξη γίνεται σε μια περιοχή όπου δεν είχε περάσει μηχάνημα επί δεκαετίες και είναι ένα δύσβατο τοπίο με ογκόλιθους και πυκνή βλάστηση. Ένας δρόμος περίπου 10 χλμ. ανοίγει για να ενώσει την Αιγιάλεια με την νοτιοδυτική Αχαΐα και οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα μπορούν να ενεργούν εντός του δάσους, που ήταν απροσπέλαστο και θα έπρεπε να κάνουν έναν κύκλο περίπου 50 χλμ. για να προσεγγίσουν το μέτωπο της φωτιάς. 

Το σημαντικότερο είναι ότι οι χειριστές των μηχανημάτων έχουν διατεθεί από τον στρατό, καθώς δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό στην τοπική αυτοδιοίκηση για τόσο μεγάλα μηχανήματα. Εξ αυτού του λόγου ο κ. Ζαΐμης ελπίζει αυτή συνεργασία να λάβει μόνιμο χαρακτήρα.  

Με τις νέες συνθήκες ξηρασίας και πρόκλησης πυρκαγιών το θέμα της συνεργασίας ετέθη τον Ιανουάριο και έπειτα από τις υποδείξεις του δασαρχείου για τις περιοχές όπου απαιτούνται καθαρισμοί ξεκίνησαν οι εργασίες, που ολοκληρώνονται την Παρασκευή. Πρόκειται για δασικούς δρόμους, επείγουσας ανάγκης που δεν προσφέρονται για διέλευση οχημάτων, αλλά μόνο για την πυροσβεστική

Μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει περίπου 15 χλμ. και σύντομα αναμένεται οι εργασίες να συνεχιστούν με καθαρισμούς στις κοίτες των ποταμών, προκειμένου το φθινόπωρο να μην προκληθούν πλημμύρες το φθινόπωρο.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα