18 C
Aigio
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Πάσχα του καλοκαιριού …χωρίς αρνί λόγω πανώλης

Το τραπέζι του Δεκαπενταύγουστου που σχεδόν σε περιοχή της Ελλάδας έχει συνδυαστεί με την κατανάλωση του αρνιού, φέτος θα είναι διαφορετικό. Τα σφαγεία σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστά και την επόμενη εβδομάδα όπως άφησε να εννοηθεί με δηλώσεις του χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας.

Ο υπουργός Κώστας Τσιάρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι:

«θα ζήσουμε Δεκαπενταύγουστο χωρίς αρνί». Η συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου του ερμηνεύεται ως παράταση της απαγόρευσης μετακίνησης και σφαγής αμνοεριφίων. Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφεραν ότι είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια εκρίζωσης της νόσου, με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε συναγερμό, ωστόσο, όπως τόνισαν, η τελική απόφαση για την παράταση της απαγόρευσης θα ληφθεί αύριο, με βάση τα δεδομένα που θα υπάρχουν.

Εξάλλου πέντε νέες εστίες της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών εντοπίστηκαν Τετάρτη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τρεις στην Αιτωλοακαρνανία και δύο στην Ηλεία. Και οι πέντε εστίες συνδέονται επιδημιολογικά με την αρχική «κοιτίδα» της νόσου στις εγκαταστάσεις ζωεμπόρου στη Λάρισα. Ετσι, στη Δυτική Ελλάδα μεταφέρονται κτηνιατρικά κλιμάκια με στόχο να ελεγχθούν άμεσα 2.506 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με 436.500 πρόβατα. Μετά τον εντοπισμό των νέων κρουσμάτων, ένας νέος κύκλος ελέγχων ανοίγει. Μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί ή αναμένεται να θανατωθούν 18.335 αιγοπρόβατα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πάντως, από την άλλη, στη Θεσσαλία καθώς και σε άλλες περιοχής της χώρας η φράση «θα ζήσουμε Δεκαπενταύγουστο χωρίς αρνί» δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα. Τα τοπικά κρεοπωλεία, τα οποία προμηθεύονται αμνοερίφια απευθείας από τα σφαγεία τής κάθε περιοχής, δεν διαθέτουν αρνί ή κατσίκι, ωστόσο στα σούπερ μάρκετ της επαρχίας οι καταναλωτές μπορούν να βρουν εισαγόμενο κρέας.

Ερωτήματα των κτηνοτρόφων
Από την πλευρά τους, οι κτηνοτρόφοι θέτουν πλέον σημαντικά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα πώς η Ρουμανία συνεχίζει τις σφαγές ενώ σε εμάς έχουν απαγορευτεί, αν και σε αυτή τη χώρα έχουν θανατωθεί 230.000 ζώα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, λόγω της ζωονόσου έχουν οδηγηθεί για θανάτωση 15.000 με 16.000 αιγοπρόβατα, ενώ στη Ρουμανία ο αριθμός των θανατώσεων φτάνει τα 230.000 ζώα.

Ο υπουργός υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι αποτελεί προτεραιότητα η εκρίζωση της νόσου και επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση θα σταθεί με κάθε τρόπο δίπλα στους πληγέντες κτηνοτρόφους, με σειρά μέτρων στήριξης για την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου αλλά και για την αντικατάσταση των κοπαδιών τους, λόγω των θανατώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό πρόσθετη οικονομική στήριξη και αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από την πανώλη των αιγοπροβάτων και την αντιστάθμιση του εισοδήματος που θα απολέσουν ζητά ο κ. Τσιάρας με επιστολή (την κοινοποίησε και στους 26 ομολόγους του των κρατών-μελών της Ε.Ε.) προς τον επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι και την Ευρωπαία επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

aftodioikisi.gr – Νίκος Κοκκινόπουλος

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα