16.3 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΥΙΑΣ: Τι σχεδιάσαμε, τι φτιάξαμε, τι προστατέψαμε;

του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημερίδα Πολιτεία)

Το Πάρκο στο Έλος της Αγυιάς που όχι μόνο αγαπήσαμε αλλά αποτέλεσε και σημείο για «γυρίσματα» βιντεοκλίπ από πασίγνωστο Έλληνα τραγουδιστή, δυστυχώς χρειάζεται ήδη παρεμβάσεις βελτίωσης! Μετά την κατασκευή του αφέθηκε στο έλεος καταστροφέων που καθένας συνέβαλε για την πρόκληση φθορών. Ήταν κάτι που εξ αρχής είχαν προβλέψει οι δημότες, και σε ρεπορτάζ της η «Πολιτεία», επισημαίνοντας την ανάγκη περιφρούρησης και φροντίδας.

Στο σχέδιο της δημοτική αρχής είναι να γίνουν παρεμβάσεις επισκευής όπου είναι απαραίτητο, ελπίζοντας ότι από Σεπτέμβριο το Πάρκο θα παρουσιάζει την αρχική του εικόνα. Η ελπίδα των πολιτών, βέβαια, αφορά και την περαιτέρω ανάπλαση του χώρου, με προσθήκη περισσότερων στοιχείων αλλά και την παράλληλη φροντίδα τους που θα διασφαλίζει την διατήρησή τους.

Και επειδή μετά από χρόνια «έπεσε» στα χέρια μας η Τεχνική Περιγραφή του έργου της Ανάπλασης του Έλους της Αγυιάς, που είχε εκδοθεί τον Ιούνιο του 2020 και μόλις πέρυσι πήρε «σάρκα» και «οστά» με την κατασκευή της ξύλινης πεζογέφυρας που διασχίζει τμήμα του Έλους και των ξύλινων παρατηρητηρίων, καλό είναι να θυμηθούμε «τι» προέβλεπε ως κατασκευές και ως συνολικό σχέδιο. Διότι ένα εύλογο ερώτημα είναι αφενός μεν πόσο απέχουμε από αυτά που προέβλεπε εκείνη η μελέτη, δηλαδή… «τι» απ’ όσα περιγράφονταν στην αρχική Τεχνική Περιγραφή, έγινε τελικώς, αλλά και πόσα από αυτά κατέστη εφικτό να περιφρουρηθούν και να μην φθαρούν από… ανθρώπινο χέρι, (όχι τόσο απ’ τον χρόνο, που άλλωστε δεν είναι πολύς).

ΤΙ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ Η ΜΕΛΕΤΗ

Ως αντικείμενό της, όπως επ’ ακριβώς περιγραφόταν στην εισαγωγή της, η Τεχνική Περιγραφή είχε: «την ανάπλαση και αξιοποίηση της περιοχής του έλους, εμβαδού περίπου 225 στρ.» και «την μετατροπή της περιοχής σε Οικολογικό Πάρκο, το οποίο θα περιβάλλει το έλος». Στο πλαίσιο του έργου προβλεπόταν «ήπια αναψυχή με τη δημιουργία μονοπατιών για περίπατο, αθλητισμό και οικολογική ενημέρωση με την πρόβλεψη ανάλογου εξοπλισμού, όπως παρατηρητήρια, πινακίδες επεξηγήσεων σε κομβικά σημεία, κιόσκια ενημέρωσης κ.λ.π.».

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω μελέτη αποτελούσε υποέργο με τίτλο «Οικολογικό Πάρκο του έλους» της εγκεκριμένης ενιαίας μελέτης «Ανάπλαση – Αξιοποίηση Περιοχής Camping – έλους Αγυιάς» η οποία υλοποιήθηκε κατόπιν Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού. Και επικαιροποιήθηκε για να εναρμονιστεί, αφενός με τα εγκεκριμένα τιμολόγια του ΥΠΕΧΩΔΕ, αφετέρου με τα οικονομικά στοιχεία της πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», (με χρηματοδότηση από δημόσια δαπάνη ύψους 3.150.000 ευρώ).

ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Στη μελέτη, λοιπόν, προβλέπονταν οι ακόλουθες διαμορφώσεις:

  • Περίπατος οικολογικής ευαισθητοποίησης
  • Περίπατος αναψυχής
  • Ποδηλατοδιαδρομή με τελική επιφάνεια έγχρωμο ασφαλτοτάπητα στο τμήμα εντός της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και χωμάτινη για το τμήμα εντός του έλους
  • Αθλητικές Διαδρομές
  • Χώροι αναψυχής (Πικ – νικ κ.λ.π.)
  • Διαμόρφωση χώρου για επανατοποθέτηση υφιστάμενων σε άλλη θέση οργάνων εξωτερικού χώρου και εμπλουτισμός με νέα
  • Τοποθέτηση νέου αστικού εξοπλισμού (καθιστικά, τραπεζόπαγκοι, απορριμματοδέκτες, επιδαπέδια φωτιστικά, βρύσες, βάσεις στήριξης ποδηλάτων)
  • Φύτευση κατάλληλων θάμνων και δέντρων
  • Ξύλινος διάδρομος, ο οποίος θα διασχίζει εγκάρσια το έλος δημιουργώντας μία διαδρομή περιπάτου
  • Hide (παρατηρητήριο μέσα στο έλος)
  • Παρατηρητήρια της άγριας ζωής
  • Κιόσκια με θέσεις θέας του έλους
  • Κιόσκια πληροφόρησης

ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ

Επιπρόσθετα προβλεπόταν το υποέργο της διαμόρφωσης του Οικολογικού πάρκου του έλους  με τις εξής εργασίες:

  • Χωματουργικές εργασίες – εκσκαφές και επιχώσεις
  • Επιστρώσεις εξωτερικού χώρου με διάφορα υλικά, όπως ξύλινα δάπεδα, επιστρώσεις πατημένου χώματος, κλπ
  • Ξύλινες κατασκευές διάφορων τύπων

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Άραγε, πόσα από τα παραπάνω έγιναν και ποια δεν έγιναν ποτέ; Και επίσης, ποια από αυτά που όντως κατασκευάστηκαν, βρίσκονται σήμερα σε βελτιωμένη κατάσταση; Βέβαια, πράγματι υπάρχει ένα δίκτυο διαδρομών, μέσου πλάτος περίπου 3,5 μ. που δημιουργεί δυνατότητα περιπάτου οικολογικής ευαισθητοποίησης περιμετρικά στο έλος και αθλητικών διαδρομών που διασχίζουν την περιοχή. Χωρίς όμως… «κιόσκια με καθιστικά» και προπαντός «με υλικό πληροφόρησης για το έλος» ή «οργανωμένες θέσεις για πικ-νικ» και άλλα που επίσης αναγράφονταν. Με δυο λόγια, έγιναν κάποια, όχι όλα. Αλλά κι αυτά, ήδη έχουν υποστεί φθορές.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα