7 C
Aigio
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Πώς τα myDATA ανοίγουν τον δρόμο για αλλαγές στην φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών

Δεν αποκλείεται από το 2026 να ακολουθήσει η κατάργηση των τεκμηρίων με την υιοθέτηση των στοιχείων από το MyData

Η απόλυτη χρήση των δεδομένων των myDATA  και οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις  που σχεδιάζεται να τεθούν σε εφαρμογή το 2026 , αλλάζουν το τοπίο στο καθεστώς της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η  αποκλειστική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης  ανοίγει τον δρόμο για τη χάραξη  μιας νέας πολιτικής στο πεδίο της άμεσης φορολογίας με το στίγμα να αναμένεται να δώσει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ προαναγγέλλοντας παρεμβάσεις στον τρόπο φορολόγησης 730.000 ελευθέρων επαγγελματιών με ένα νέο πιο δίκαιο  σύστημα σε σχεση με αυτό που εφαρμόστηκε φέτος. 

Η αρχή θα γίνει από  το 2025,όταν  ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενοι θα φορολογηθούν με ένα μείγμα τεκμηρίων και χρήσης των δεδομένων των myDATA στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται.

Δεν  αποκλείεται  από το 2026 να ακολουθήσει η κατάργηση των τεκμηρίων με την υιοθέτηση των στοιχείων από το MyData. Η εφορία δεν θα αναγνωρίζει  κανένα άλλο παραστατικό για αγορές και πωλήσεις δεν θα «αναγνωρίζει» η Εφορία πέραν αυτών που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα myDATA.

Τα εισοδήματα του 2025 

Για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2025, η φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων θα στηριχτεί στα δεδομένα των myDATA. 

Αυτό σημαίνει ότι  καθαρά, φορολογητέα, κέρδη του επαγγελματία θα προκύπτουν με βάση τα στοιχεία των εσόδων και των δαπανών, όπως έχουν καταγραφεί στο σύστημαmyDATA, στο οποίο υποχρεούνται οι επιχειρηματίες να διαβιβάζουν τα έσοδα και τα έξοδά τους. Ό,τι διαβιβάζετα στα myDATA δεν θα μπορεί, να αλλάξει  από τον επιχειρηματία, με εξαίρεση τη δυνατότητα που υπάρχει για την ακύρωση μεμονωμένων τιμολογίων, όταν διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάποιο λάθος.   

 Άλλωστε, σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται και η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία, από την 1η Ιανουαρίου 2025, καταργούνται οι αποκλίσεις από τα δεδομένα των myDATAτόσο ως προς τα έσοδα όσο και ως προς τα έξοδα. Δηλαδή ό,τι διαβιβαστεί στην πλατφόρμα αυτό θα ισχύσει και για την επιβολή ΦΠΑ.

Οι αλλαγές που εξετάζονται  

Χωρίς να ανατρέπεται ο βασικός πυρήνας  του τεκμαρτού συστήματος υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος οι διορθώσεις  που σχεδιάζονται από το οικονομικό επιτελείο θα επικεντρωθούν στο κριτήριο του τζίρου με βάση το οποίο προσαυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά και στο κριτήριο του κόστους μισθοδοσίας το οποίο, ειδικά στις περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό με πολλά έτη απασχόλησης, προσαυξάνει σημαντικά το τεκμαρτό εισόδημα. 

Εξετάζεται επίσης να συνυπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα για την κάλυψη του τεκμαρτού ποσού, να υπάρξουν βελτιώσεις στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος καθώς ο φόβος του ελέγχου αποθαρρύνει τους αυτοαπασχολούμενους  για κούρεμα του φορο λογαριασμού.

Τέλος πάνω στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο για μείωση της επιβάρυνσης από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού που αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 στα 830 ευρώ ανεβάζει το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα από 10.920 ευρώ το 2023 σε 11.620 ευρώ το 2024. 

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα