Το “τέρας” της ενδοοικογενειακής βίας αποτυπώνεται καθημερινά στα αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας με δεκάδες καταγγελίες.
Οι αριθμοί αποτυπώνουν την δυσάρεστη πραγματικότητα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Πίσω από κλειστές πόρτες, θύματα, βιώνουν τον δικό τους εφιάλτη στα χέρια κακοποιητών. Η εφημερίδα Πατρίς παρουσιάζει την Ετήσια Έκθεση για την Αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας το 2023.
Τα νούμερα – που λένε πάντα την αλήθεια – δείχνουν και το μέγεθος του προβλήματος
Μέσα σε 12 μήνες τα θύματα έφθασαν τα 13.342. Η πλειοψηφία αφορά σε γυναίκες που έφθασαν τις 9.886, ένας πολύ μεγάλος αριθμός που σοκάρει. Η ηλικία όπου καταγράφονται τα περισσότερα θύματα είναι από 35 – 45 ετών ενώ έχουν καταγραφεί και περιστατικά βίας σε ηλικίες μέχρι και 7 ετών.
Οι άντρες θύματα ήταν 3.456.
Η ανάλυση των καταγγελιών έδειξε ότι τα θύματα στην πλειοψηφία τους ήταν 11.092 Έλληνες ενώ οι αλλοδαποί – γυναίκες και άντρες – ήταν 2.250 άτομα.
Η “χαρτογράφηση” των δραστών
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για τους δράστες.
Κατά το 2023 έχουν καταγραφεί 11.589 περιστατικά με αδική- ματα που αφορούν στον νόμο για την ενδοοικογενειακή βία. Σχεδόν 31 περιστατικά σε όλη την Ελλάδα καθημερινά. Οι δράστες έφθασαν τον αριθμό 12.221 άτομα 9.937 ήταν άνδρες και 2.284 γυναίκες. Οι περισσότεροι δράστες ήταν 10.153 Έλληνες και 2.068 αλλοδαποί.
Η σχέση θύματος δράστη αφορά κατά πλειοψηφία σε συζύγους ενώ παρατηρούνται περιστατικά βίας μεταξύ συγγενών στην ίδια οικογένεια (παιδί σε γονείς, σε παπούδες, αδέρφια κλπ.) ενώ θύμα βίας πέφτουν και τα ανήλικα παιδιά.
Πρωταθλήτριες σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι η Αττική με 4.782, η Θεσσαλονίκη με 1225, η Δυτική Ελλάδα με 896 και η Κρήτη με 902.
Τα έμπειρα στελέχη του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας κατέγραψαν βάση των καταγγελιών και τους «επικίνδυνους» μήνες. Εκεί δηλαδή που παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση κακοποιήσεων. Είναι οι καλοκαιρινοί μήνες. Ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ενώ αυξημένα περιστατικά εμφανίζονται και τον Σεπτέμβριο.
Σοκ όμως προκαλούν και οι αριθμοί για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν μέσα από την ενδοοικογενειακή βία. Σε όλη την Ελλάδα, το 2023 έχουν καταγραφεί 19 ανθρωποκτονίες ενώ έχουν καταγραφεί και 39 απόπειρες.
Το Panic Button
Στην Ετήσια Έκθεση για την Αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας για το 2023 γίνεται αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία των Θυμάτων.
Στα 18 Επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής βίας που λειτουργούν στη χώρα, προστέθηκαν άλλα 45.
Το panic button είναι πλέον θεσμός σε ολόκληρη τη χώρα από τον περασμένο Μάιο και προτείνεται από τους αστυνομικούς γιαεγκατάσταση σε κινητά τηλέφωνα στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Οι αστυνομικοί έχουν συγκεκρι- μένο πρωτόκολλο που ακολουθούν στις καταγγελίες και πάντα ρωτούν τους καταγγέλλοντες – γυναίκες και άντρες – αν επιθυμούν να μεταφερθούν σε δομή για την ασφάλειά τους. Υπάρχει συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο και οι κινήσεις των αρχών σε ότι αφορά στο θύμα καθορίζονται από τις απαντήσεις.
«Είναι υπόθεση όλων μας»
Τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής βίας, εκπαιδεύονται, επιμορφώνονται, συμμετέχουν σε διεθνή σεμινάρια. Ενημερώνουν όμως και τους πολίτες για τις δράσεις τους. Στην πρόληψη αλλά και την καταστολή.
Ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Αντιστράτηγος Δημήτρης Μάλλιος, στο εισαγωγικό του σημείωμα στην Ετήσια Έκθεση για το 2023 αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το φαινό- μενο της ενδοοικογενειακής βίας, αφορά όλη την ελληνική κοινωνία:
«Η καταπολέμηση και εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας, όπως και κάθε μορφής βίας, πρέπει να αποτελεί έναν αέναο αγώνα για την διασφάλιση της δικαιοσύνης και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από κάθε άτομο, σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής του ζωής. Στον αγώνα αυτόν, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν πίσω. Η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση. Είναι υπόθεση όλων μας».
patrisnews.com