23 C
Aigio
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

«Τρίγωνη» πλατεία: Μέχρι 31-12-2024 σε ισχύ τα έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα

Χθες Πέμπτη 22 Αυγούστου συνεδρίασε εκτάκτως η Δημοτική Επιτροπή Αιγιαλείας υπό την προεδρία του Δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου με μοναδικό θέμα Ημερήσιας Διάταξης την λήψη έκτακτων προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων, στα πλαίσια των έργων ανάπλασης, στην πλατεία Βαλφούρ («Τρίγωνη» πλατεία) στο Αίγιο.

Με εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου και στα πλαίσια των προτάσεων που γίνονται στη νέα Κυκλοφοριακή μελέτη του Αιγίου, αποφάσισε την παράταση του προσωρινού αποκλεισμού της κυκλοφορίας οχημάτων στις οδούς Ασημάκη Φωτήλα, έως την οδό Ταξιαρχών και στο τμήμα της οδού Κλ. Οικονόμου που βρίσκεται σε επαφή με την πλατεία Βαλφουρ.

Επί τάπητος η μελέτη…

Στα πλαίσια των προβλέψεων της νέας Κυκλοφοριακής μελέτης του Δημήτρη Σαρδελιάνου, τέθηκαν υπόψη και οι προτάσεις για μόνιμες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα πλαίσια της εξέλιξης των έργων ανάπλασης του εμπορικού κέντρου της πόλης.

Σύμφωνα με τον μελετητή, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος, την οικονομική ανάκαμψη των περιοχών και την υποστήριξη της δυνατότητας τουριστικής ανάδειξής, αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η παρέμβαση του δήμου το τμήμα της οδού Κλ. Οικονόμου από κοινού με την πλατεία Βαλφούρ και την οδό Ασημάκη Φωτήλα, έως την οδό Ταξιαρχών.

«Το τμήμα αυτό διαμορφώθηκε, με το έργο ανάπλασης της πλατείας Αγίας Λαύρας, ως ένα ενιαίο πλάτωμα κοινόχρηστων χώρων, στο οποίο περιλαμβάνονται χώροι πρασίνου, χώροι υπαίθριας επέκτασης των καταστημάτων αναψυχής, χώροι καθιστικών και λοιπού εξοπλισμού.

Για την υποστήριξη των λειτουργιών του χώρου η δυνατότητα διέλευσης οχημάτων οριοθετήθηκε με την χρήση εμποδίων που αποτελούν χρηστικά αντικείμενα του αστικού εξοπλισμού και διαφοροποίηση του υλικού επίστρωσης, χωρίς να διαφοροποιείται το επίπεδο του χώρου.

Με τον τρόπο αυτό η αναπλασμένη περιοχή λειτουργεί ως κοινόχρηστο πλάτωμα πολλαπλών λειτουργιών που αποτελεί αισθητικά και σημειολογικά την είσοδο στο εμπορικό κέντρο της πόλης» αναφέρει ο μελετητής στην εισήγησή του στο δήμο και την Δημοτική Κοινότητα Αιγίου.

Η μελέτη έχει ήδη εγκριθεί εδώ και λίγες μέρες από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου με ομόφωνη γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου της Πόλης του Αιγίου και βρίσκεται στην διαδικασία για την οριστική έγκρισής της από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Προτάσεις μόνιμου χαρακτήρα

Λαμβάνοντας υπόψιν και τις μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Αίγιο από το 2004, έως και το 2024, σύμφωνα με τον μελετητή «η διαμόρφωση της Κλεομ. Οικονόμου με διαπλάτυνση πεζοδρομίων έχει οδηγήσει σε σαφή μείωση της κυκλοφορίας οχημάτων, τουλάχιστον στο τμήμα της από Βαλφούρ έως Μητροπόλεως, όπως άλλωστε ήταν και ο στόχος της παρέμβασης αλλά και την διαμόρφωση φιλικότερου περιβάλλοντος για τους πεζούς».

«Στην περίπτωση που επιτραπεί και πάλι η κίνηση οχημάτων προβλέπεται να παρουσιάζουν τους φόρτους οι οδοί Ασημάκη Φωτήλα έως την οδό Ταξιαρχών 242 και Κλ. Οικονόμου το τμήμα που βρίσκεται σε επαφή με την πλατεία Βαλφουρ 189.

Οι φόρτοι οχημάτων και των δύο οδών με την συνύπαρξη αυξημένης κυκλοφορίας πεζών, (και λόγω της διαμόρφωσης του χώρου ως ενιαίο πλάτωμα κοινοχρήστων χώρων), δημιουργούν μη ασφαλείς συνθήκες για την κυκλοφορία των πεζών.

Πιθανή αλλαγή της αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης έτσι ώστε να εξασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες συνύπαρξης οχημάτων και πεζών δεν είναι τεχνικά δυνατή (αφού το έργο έχει κατασκευαστεί μετά από πλήρη έγκριση των μελετών και έχει χρηματοδοτηθεί η ολοκλήρωσή του) και ταυτόχρονα η παρέμβαση που έχει γίνει είναι πλήρως συμβατή με το συνολικό σχέδιο κυκλοφοριακής οργάνωσης της περιοχής» καταλήγει ο μελετητής.

Από τον προσωρινό αποκλεισμό της κυκλοφορίας στις οδούς Ασημάκη Φωτήλα έως την οδό Ταξιαρχών και στο τμήμα της οδού Κλ. Οικονόμου που βρίσκεται σε επαφή με την πλατεία Βαλφουρ εξαιρούνται:

-Τα ασθενοφόρα οχήματα

-Τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας.

-Τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

-Τα οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας.

Ωράριο Φορτοεκφόρτωσης

Για την εξυπηρέτηση των καταστημάτων προτείνεται να επιτρέπεται η διέλευση και ολιγόλεπτη στάση οχημάτων που εξυπηρετούν την τροφοδοσία αυτών, κατά τα ωράριο φορτοεκφόρτωσης από τις 06:00 με 9:30 και από 15:00 έως 17:00 με μικρά οχήματα μικτού βάρους έως 3,5 τόνων.

Τα λεωφορεία

Για την απρόσκοπτη λειτουργία της αστικής συγκοινωνίας προτείνεται η εκτροπή κυκλοφορίας των αστικών λεωφορείων, για όλες τις ημέρες της εβδομάδας, πλην του Σαββάτου, στην οδό Νικολάου Πλαστήρα με κατεύθυνση δυτικά και στροφή αριστερά στην οδό Ελίκης. Προβλέπεται, με τη τοποθέτηση πινακίδων, η απαγόρευση στάσης και στάθμευσης τόσο στην στροφή όσο και κατά μήκος της αριστερής λωρίδας της οδού Ελίκης για την απρόσκοπτη κυκλοφορία του λεωφορείου. Επίσης προβλέπεται η τοποθέτηση ελαστικών κώνων και διαγράμμιση για πεζούς.

Για την ημέρα του Σαββάτου και λόγω ύπαρξης Λαϊκής υπαίθριας αγοράς προτείνεται πορεία του λεωφορείου στη οδό Ταξιαρχών και στροφή αριστερά στον μονοδρομημένο πλέον δρόμο Ελίκης με τη τοποθέτηση ελαστικών κώνων και διαγράμμιση.

Η κατεύθυνση του λεωφορείου θα είναι προς την Ρήγα Φεραίου με μονοδρόμηση της οδού Ελίκης από το ύψος οδού Ταξιαρχών έως το ύψος της οδού Αιγιαλέως. Προβλέπεται η τοποθέτηση κάθετης σήμανσης όπως φαίνεται στο επισυναπτόμενο σχέδιο κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και στροφή δεξιά στην οδό Αιγιαλέως και πορεία έως την Οδό Κλεομένους Οικονόμου. Προβλέπεται η τοποθέτηση πινακίδων για την απαγόρευση στάσης – στάθμευσης στην αριστερή λωρίδα της οδού Αιγιαλέως καθώς και τοποθέτηση ελαστικών κώνων και διαγράμμιση στη συμβολή των οδών Ελίκης και Αιγιαλέως καθώς και στην συμβολή Αιγιαλέως και Κλεομένους Οικονόμου.

Τέλος προχωρά η απαγόρευση της κυκλοφορίας των ΙΧ στην Ασημάκη Φωτήλα από το ύψος της οδού Ταξιαρχών έως την οδό Κλεομένους Οικονόμου με την απαγόρευση της στροφής αριστερά από την Ταξιαρχών προς στη Ασημάκη Φωτήλα και την εκτροπή της κυκλοφορίας μόνο προς τα δεξιά.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα