19.6 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ Κ. ΠΕΛΕΤΙΔΗ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ: “Έχουμε υποδομές, όχι εργαζόμενους. Και το κράτος ΔΕΝ δίνει στον δήμο όσα οφείλει”

Ο Δήμαρχος, Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στη δευτερολογία του, στο πλαίσιο του Συνεδρίου με θέμα «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό», το οποίο διεξάγεται από σήμερα, στο γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος», υπογράμμισε:

«Τα αποτελέσματα της πολιτικής που υλοποιείται διαχρονικά και στον τομέα του αθλητισμού, είναι αρνητικά και τα κριτικάρουμε κάθε φορά που βρισκόμαστε. Αφού λοιπόν τα κριτικάρουμε και αφού δε μας αρέσουν πρέπει να τα αλλάξουμε.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αλλάξουμε είναι αυτό, που το γνωρίζουμε μεν όλοι, αλλά δεν το ονοματίζουμε και δεν το παραδεχόμαστε όλοι, ότι δηλαδή δε φτάνει να κάνουμε τις υποδομές, αλλά οι υποδομές, για να μπορέσουμε να τις λειτουργήσουμε και να τις συντηρήσουμε, χρειάζονται εργαλεία.

Έχουμε γήπεδο, το χτίσαμε, αλλά από μόνο του δεν θα λειτουργήσει. Ειπώθηκε προηγουμένως για τα προγράμματα, «Αντώνης Τρίτσης», «Φιλόδημος» κλπ, με την αξιοποίηση των οποίων, δύσκολα ή εύκολα, μπορούμε να αποκτήσουμε μία υποδομή. Μετά;

Έχουμε τους εργαζόμενους; Δεν είναι κατανοητό σε όλους μας ότι χωρίς εργαζόμενους δεν μπορείς να λειτουργήσεις τίποτε; Θα έχουμε τα χρήματα για να μπορέσει η υποδομή να λειτουργεί απρόσκοπτα;

Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα και νομίζω ότι αν αυτά δεν απαντηθούν από όλους μας, θα συζητάμε για θρησκευτικό τουρισμό, αθλητικό τουρισμό, πράγματα που δε λύνουν τα λαϊκά προβλήματα και δε θα ζήσουμε με αυτά.

ΤΑ ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ…

ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ!

Κλείνω με ένα θέμα:

Όπως προσδιορίστηκε από το νόμο «Καλλικράτης για να λειτουργήσει ένας Δήμος πρέπει να έχει το 12% από το ΦΠΑ που εισπράττει το κράτος, το 20% των φόρων που πληρώνονται στο κράτος, το 11,2% του ΕΝΦΙΑ. Δεν τα είπαμε εμείς οι Δήμαρχοι αυτά,  αυτά λέει ο νόμος που ψήφισαν οι κυβερνήσεις.

Για το Δήμο Πατρέων, το ποσό που του αναλογεί με βάση τα παραπάνω είναι 91 εκατομμύρια. Τόσα έπρεπε να παίρνει από το κράτος ο Δήμος μας κάθε χρόνο. Αντί αυτών ο παίρνουμε 23 εκατομμύρια.

Πώς γίνεται να λένε ότι για να λειτουργήσουμε ως Δήμος χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα και να μας δίνουν κάτω και από το ¼ αυτών των χρημάτων; Αυτό είναι το κρίσιμο. Αν δεν το απαντήσουμε ποιος ο λόγος να ερχόμαστε να συζητάμε;

Μας λένε ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα. Μα τα προσδιορίσαμε ποσοστιαία από όσα χρήματα συγκεντρώνονται από άμεσους κι έμμεσους φόρους ετησίως. Άρα, τα χρήματα αυτά, το ποσοστό δηλαδή που δεν παίρνουμε, πάει κάπου αλλού. Πού πηγαίνει; Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανείς που δεν το καταλαβαίνει. Όλοι εδώ μέσα ξέρουμε πού βρισκόμαστε, αλλά και ο λαός μας καταλαβαίνει πού πηγαίνουν τα χρήματα. Δεν πηγαίνουν εκεί που πρέπει.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑ

Αν δεν έχουμε χρήματα λοιπόν, θα έχουμε ένα γήπεδο δημοτικό που δεν θα μπορεί να συντηρηθεί και να λειτουργεί, αφού δεν έχουμε προσωπικό. Μας απαγορεύεται η πρόσληψη προσωπικού.

Κάθε 31/12 εκάστου έτους έρχεται η εκάστοτε κυβέρνηση και λέει απαγορεύονται οι προσλήψεις. Προσπαθούμε εμείς, αλλά με το μάτι δεν λύνονται τα προβλήματα, ούτε με μαγικό ραβδί. Άρα πρέπει να πάμε και να θέσουμε το ερώτημα, θα έχουμε προσωπικό ή όχι; Αν όχι, τότε γιατί καθόμαστε και κάνουμε αυτή τη συζήτηση;

Αυτά αγαπητοί συνάδελφοι και σύνεδροι πρέπει να συζητάμε εδώ πέρα. Έχω έναν κατάλογο από την εκλεκτή ομάδα που είναι εδώ και που δουλεύει για το Δήμο Πατρέων κι έκανε σχέδια καταπληκτικά, μαζί με τους συνεργαζόμενους αθλητικούς φορείς, οι οποίοι απαρτίζονται από καταπληκτικούς ανθρώπους, αλλά για να υλοποιηθούν, πρέπει να έχουμε τα εργαλεία.

Άρα θα πρέπει να λύσουμε το πολιτικό ζήτημα πρώτα και όταν λέω πολιτικό ζήτημα είναι πού πηγαίνουν τα έσοδα που εισπράττει το κράτος, ποιος τα παίρνει; Αν δεν τα παίρνει ο λαός, δεν τα παίρνουμε για τον αθλητισμό, δεν τα παίρνουν οι Δήμοι, κάποιος άλλος τα παίρνει. Να ονοματιστεί λοιπόν αυτός που τα παίρνει. Κι αφού τον ονοματίσουμε, να δούμε, δικαιούται να τα πάρει; Εμείς λέμε ότι δεν δικαιούται.

Μιλάμε για το ρεύμα, για το Παμπελοποννησιακό στάδιο ξέρετε πόσο ρεύμα πληρώνουμε για να λειτουργήσει; Για μία μόνο βραδινή λειτουργία του χιλιάδες ευρώ. Το πραγματικό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος είναι το 1/5 της αξίας που απαιτούν να πληρώσουμε. Γιατί πρέπει να πληρώνουμε τα 4/5 σε αυτούς που κάνουν τη διαχείριση και το έκαναν χρηματιστηριακό είδος το ρεύμα;

Ποιος ο λόγος μια χούφτα άνθρωποι να εκμεταλλεύονται όλο το λαό; Εμείς αυτό δεν το αποδεχόμαστε και γι’ αυτό βάζουμε πρώτα στη συζήτηση το πολιτικό ζήτημα. Πάμε λοιπόν σ’ αυτό το κομμάτι να συζητήσουμε με την εκάστοτε κυβέρνηση και μεταξύ μας».

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα