Για τρένο και λιμάνι, για δημοτική περιουσία, για τα αναπάντητα αιτήματα των δημοτών
ΕΡΩΤΗΣΗ 1:
Υπάρχουν δύο εμβληματικά έργα για την σημερινή Πάτρα, χωρίς την διεκπεραίωση των οποίων δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ούτε η εικόνα και λειτουργία της πόλης, ούτε και η ανάπτυξη της: η έλευση του τρένου ως το νέο λιμάνι και η διαμόρφωση του θαλάσσιου μετώπου στην ευρύτερη περιοχή του μόλου.
Τα έργα επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από κινήσεις και πρωτοβουλίες του Δήμου Πατρέων, παρότι σε επίπεδο οριστικών αποφάσεων και χρηματοδοτήσεων απαιτείται η συνεργασία με θεσμούς και φορείς εκτός Πατρών και εκτός αυτοδιοίκησης.
Τρένο και λιμάνι υπήρξαν κομβικά στοιχεία της προόδου της Πάτρας και κατά τον 19ο και κατά τον 20ο αιώνα. Ο 21ος συμπληρώνει του χρόνου το πρώτο τέταρτο και –σε μια εποχή που γειτονικές και «ανταγωνιστικές» πόλεις της χώρας προοδεύουν και εξελίσσονται- για τους Πατρινούς μένουν ακόμα ζητούμενα και τα δύο: το τρένο και η κεντρική θαλάσσια εικόνα.
Ρωτάμε τη δημοτική αρχή που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας «τι προγραμματίζει να κάνει για τα δύο αυτά τεραστίων προοπτικών έργα;». Στο τέλος της θητείας σας, κ. Δήμαρχε, θα έχει κυλήσει μία πλήρης δεκαπενταετία, ταυτισμένη με μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και για την πόλη.
Θα θέλαμε να ξέρουμε –και είμαστε σίγουροι πως και οι δημότες της Πάτρας επίσης αγωνιούν και αναρωτιούνται: «Τι σχεδιασμός υπάρχει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και ποια πρόοδο μπορούμε να περιμένουμε στα θέματα «τρένο» και «παλιό λιμάνι»;.
Εντάσσουμε τα συγκεκριμένα ερωτήματα στο πλαίσιο της λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, ζητώντας να πληροφορηθεί η πόλη «ποιο είναι το πλάνο που έχετε καταστρώσει και ποιες κινήσεις κάνατε κατά το πρώτο οκτάμηνο της νέας θητείας σας, σε σχέση με τα δύο αυτά έργα».
Τέλος, ζητάμε την πρόβλεψή σας για το σε ποιο σημείο υλοποίησης θα βρίσκονται τα εν λόγω έργα όταν η Πάτρα θα συμπληρώνει δύο αιώνες σύγχρονης ιστορίας, το 2029.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2:
Λάγιος, Αγορά Αργύρη, Λουτρά, Θεατράκι Γερμανού, Παράρτημα: Πέντε δημοτικά ακίνητα που δεν αξιοποιούνται για λογαριασμό του Δήμου και των δημοτών. Η λίστα είναι ενδεικτική και όχι εξαντλητική.
Ο πρώην Λάγιος ρημάζει, παρά το επιχειρηματικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει και ενώ το πρότυπο λειτουργίας του υπήρχε εισφέροντας και χρήματα στο ταμείο του Δήμου.
Ο διαγωνισμός για το σημείο εστίασης στην Αγορά Αργύρη βγαίνει άγονος ξανά και ξανά, αφήνοντας ένα κεντρικό δημοτικό ακίνητο κενό και αναξιοποίητο επί χρόνια.
Τα παλιά Λουτρά έπαψαν να φιλοξενούν εκθέσεις, έκλεισαν οριστικά και δεν υπάρχει προοπτική ανακαίνισής τους. Υπενθυμίζουμε πως έχουμε ζητήσει το χώρο ως δημοτική παράταξη για να στεγάσουμε τα γραφεία μας, με αντάλλαγμα τον καλλωπισμό του κτιρίου και την επίλυση των λειτουργικών του προβλημάτων.
Το υπαίθριο θέατρο της Γερμανού έχει πάψει να λειτουργεί ή μάλλον προσφέρεται σε χρήση συγκυριακά και με κάποιους να έχουν προνομιακή πρόσβαση.
Τέλος το Παράρτημα εξακολουθεί να τελεί υπό κατάληψη –παρά τις κατά καιρούς εκκενώσεις και τις εισαγγελικές παρεμβάσεις- την ώρα που η Πάτρα στερείται κεντρικού πολυχώρου για συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις.
Ρωτάμε τι σχεδιασμός υπάρχει για τα συγκεκριμένα δημοτικά ακίνητα και για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας γενικά; Θα διεκδικηθούν κονδύλια; Θα τύχουν οι Πατρινοί της ίδιας μεταχείρισης που έτυχε το Υπουργείο Δικαιοσύνης που του παραχωρήσαμε την Οικία Σώκαρη; Υπάρχει πλάνο στέγασης των δημοτικών παρατάξεων –πού και από πότε;
ΕΡΩΤΗΣΗ 3:
Έχουν πληθύνει τελευταία οι δημότες που διαμαρτύρονται για την πλημμελή (ή και εντελώς απούσα) ανταπόκριση του Δήμου Πατρέων σε αιτήματά τους. Ο λόγος δεν γίνεται για την επίλυση ζητημάτων, αλλά για την απλή διαδικασία απάντησης με ένα, έστω, ολιγόλογο σχόλιο όποιας μορφής (ακόμα κι αν είναι της λογικής «το αίτημά σας προωθήθηκε», «ασχολείται με το θέμα σας η τάδε υπηρεσία μας», «δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε έως τότε», «το ζήτημα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές μας», «οι υπηρεσίες μας δεν μπορούν να ανταποκριθούν» κλπ).
Παράλληλα, εξάλλου, με τις επιστολές και τα μηνύματα που φτάνουν επίσημα στον Δήμο Πατρέων και πρωτοκολλούνται, υπάρχουν τα κοινωνικά δίκτυα του δήμου, η πλατφόρμα SenseCity, ακόμα και τα τηλέφωνα των Τμημάτων ή/και των πολιτικών τους προϊσταμένων.
Ρωτάμε –μεταφέροντας στην ουσία ερώτημα πολλών συμπολιτών μας- αν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο που έχει θεσπίσει ο Δήμος Πατρέων για τον τρόπο και το χρόνο απόκρισης στα αιτήματα των δημοτών. Υπάρχουν διαδικασίες που έχουν θεσπιστεί; Τηρούνται; Φτάνουν τα αιτήματα στα γραφεία των Αντιδημάρχων;
(Στη συνεδρίαση θα παρουσιαστούν συγκεκριμένων δημοτών αιτήματα που έχουν κατατεθεί με διάφορους τρόπους και παραμένουν εντελώς αναπάντητα)