Ημείωση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί βασική δέσμευση του κυβερνητικού προγράμματος, που προβλέπει ότι από τις αρχές 2025 θα υπάρξει «πτώση» κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και άλλη μισή το 2027. Το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο το οποίο για να τεθεί σε εφαρμογή προϋποθέτει την έγκριση της Κομισιόν.
Το σχέδιο προβλέπει μείωση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα από τις αρχές του 2025 και όχι σε δύο δόσεις σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό. Μέσω αυτής της ενέργειας το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα προσφέρει μια «βαθιά» ανάσα στις επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους και εν γένει στην πραγματική οικονομία, διευκολύνοντας παράλληλα και το στόχο αύξησης του μέσου μισθού από τα 1.252 ευρώ σήμερα στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Όλα αυτό υπό τον κανόνα να μην κλονιστεί η δημοσιονομική ισορροπία. Κάθε μία ποσοστιαία μονάδα μείωσης αντιστοιχεί σε περίπου €400 εκ. μείωση εσόδων για τον ΕΦΚΑ, η οποία επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Με βάση τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, οι συνολικές εισφορές των εργοδοτών θα μειωθούν από το 22,29% που είναι σήμερα, στο 21,29% το 2025.
Για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο που διπλασιάζει από το 2025 τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, θα πρέπει οι Βρυξέλλες να εγκρίνουν την αύξηση του ανώτατου ορίου καθαρών πρωτογενών δαπανών από τα 3 δισ. ευρώ στα 3,5 δισ. ευρώ το 2025, προκειμένου να προχωρήσει σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αν εν τέλει η Κομισιόν ανάψει το «πράσινο φως», τότε θεωρείται πολύ πιθανό οι σχετικές ανακοινώσεις για την περαιτέρω μείωση των εισφορών, να γίνουν από τον πρωθυπουργό από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Τσακλόγλου: Οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν 4,4% την προηγούμενη τετραετία
Πρόσφατα ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου δήλωσε ότι κατά την προηγούμενη τετραετία η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ήταν της τάξης των 4,4 ποσοστιαίων μονάδων. Αυτό, όπως τόνισε, συνέβαλε καθοριστικά στην πτώση της ανεργίας κατά περισσότερο από 7 περίπου ποσοστιαίες μονάδες από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα.
Όπως δήλωσε ο κος Τσακλόγλου αυτή η μείωση των 4,4 μονάδων δεν έγινε εφάπαξ, αλλά σταδιακά, προκειμένου να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα. Πιο συγκεκριμένα:
- Με το ν. 4670/2020 μειώθηκαν οι εισφορές κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδας
- Με τους νόμους 4756/2020 και 4826/2021 μειώθηκαν άλλες 3 ποσοστιαίες μονάδες
- Τέλος, το 2022 μειώθηκαν ακόμα μισή μονάδα