Τις θέσεις του για τα έργα που είναι σε εξέλιξη στην Πάτρα και όχι μόνο κατέθεσε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της δημοσικής παράταξης «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι» και τ. Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβςλής.
Ένα εργοτάξιο η πόλη. Ναι μεν θετικό όμως η ταυτόχρονη εκτέλεση έργων τέτοιας κλίμακας προκαλεί προβλήματα. Τι άποψη έχετε;
Τα έργα που πραγματοποιούνται σε κάθε πόλη είναι, σχεδόν πάντα, ωφέλιμα. Υλοποιούνται είτε για να καλυφθούν οι ανάγκες της, είτε από την επιθυμία των πολιτών να αλλάξουν την πόλη τους. Και στις δύο περιπτώσεις η κατασκευή έργων για μια πόλη, εκ προοιμίου είναι κάτι το θετικό. Για τον λόγο αυτό τα έργα, ειδικά μέσα στις πόλεις, πρέπει να κατασκευάζονται με γνώμονα τους κανόνες της επιστήμης, της ασφάλειας και της ταχύτητας, έτσι ώστε να έχουμε ένα άρτιο και σύγχρονο έργο, ασφαλές αλλά και με την ελάχιστη δυνατή όχληση κατά την κατασκευή του.
Ολόκληρες επιστήμες έχουν αναπτυχθεί γύρω από τον ανωτέρω τρόπο κατασκευής και διαχείρισης έργων – π.χ. η Διαχείριση Τεχνικών Έργων – που όμως δεν αξιοποιούνται. Τα έργα στην Πάτρα αν κι είναι στη σωστή κατεύθυνση και τα περισσότερα πραγματοποιούνται μετά από ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αρκετές φορές κατασκευάζονται όχι με σωστό προγραμματισμό.
Τέτοια φαινόμενα αντιμετωπίζει η πόλη μας και μέσα στο φθινόπωρο οι συμπολίτες μας θα ζήσουν τα προβλήματα ακόμη περισσότερο στο «πετσί» τους. Πρόβλημα πλήρους κυκλοφοριακού φορτίου γιατί τα εργοτάξια είναι πολλά κι όλα ανοιχτά… (πεζοδρόμηση Μαιζώνος, ημιτελή καρκινοβατούντα έργα στην παλιά Πάτρα, σταματημένα λόγω μη χρηματοδότησης έργα στο Βλατερό, εναπομείνασες εργασίες στην Τριών Ναυάρχων κ.α.).
Έτσι, όλοι πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή μέχρι τα έργα να ολοκληρωθούν και με την ύπαρξη επισφαλειών απώλειας χρηματοδότησης τα εργοτάξια να είναι όσο το δυνατόν περιορισμένα σε μέγεθος. Η απόδοση των ολοκληρωμένων τμημάτων θα πρέπει να γίνεται γρήγορα και χωρίς εναπομείνασες εργασίες οι οποίες πολλές φορές προκαλούν τραυματισμούς συμπολιτών μας.
Σας βρίσκουν σύμφωνο οι επερχόμενες ραγδαίες αλλαγές στην Πάτρα; Αντιδρομήσεις κλπ;
Το Δημοτικό Συμβούλιο εδώ και αρκετά χρόνια έχει αποφασίσει να πεζοδρομήσει το ιστορικό κέντρο και η απόφαση αυτή από εμάς είναι σεβαστή. Για να γίνει πράξη αυτό, έχουν ήδη υλοποιηθεί μια σειρά από μελέτες και έχουν προγραμματιστεί έργα τα οποία αναπροσαρμόζουν την κυκλοφορία στην πόλη μας με μία σειρά κυκλοφοριακές μεταβολές όπως π.χ. αντιδρομήσεις (βλ. Κορίνθου-Κανακάρη, Κωνσταντινουπόλεως, Αράτου, Ζαϊμη), αμφιδρομήσεις (βλ. Αγίας Σοφίας) κλπ.
Το θέμα είναι ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούνται οι εν λόγω μεταβολές μιας και δεν γίνονται σύμφωνα με τα όσα η λογική και οι κυκλοφοριακοί κανόνες της επιστήμης ορίζουν, αλλά κατά το δοκούν. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε την ολοκλήρωση της πεζοδρόμησης και μετά να εφαρμοστούν οι αντιδρομήσεις και αμφιδρομήσεις. Με τον τρόπο αυτό η πόλη θα βραχυκυκλώσει πλήρως κυκλοφοριακά. Από την άλλη μεριά:
δεν γίνεται κουβέντα για τις χαμένες θέσεις πάρκινγκ, πού θα παρκάρουν μόνιμοι κάτοικοι
δεν γίνεται τίποτα για τον περιορισμό της παρόδιας στάθμευσης σε τμήματα οδών
δεν γίνεται τίποτα για τους συμπολίτες μας που θίγονται σοβαρά από τις κυκλοφοριακές αυτές αλλαγές και δεν τους παρέχονται αντισταθμιστικά οφέλη
δεν γίνεται τίποτα για την βελτίωση των υφιστάμενων πάρκινγκ
δεν γίνεται τίποτα για δημιουργία νέων χώρων ευρείας στάθμευσης όσων συμπολιτών θέλουν να εξυπηρετηθούν για λίγες ώρες στο κέντρο
δεν γίνεται τίποτα για την βελτίωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς
δεν γίνεται τίποτα με την ενημέρωση των συμπολιτών που έχουν θέματα κινητικότητας για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να κινηθούν
Συνεπώς, απαντώντας στο ερώτημά σας, «ναι» οι προγραμματιζόμενες αλλαγές στο κυκλοφοριακό σχεδιασμό της πόλης μας βρίσκουν σύμφωνους αλλά με την προϋπόθεση ότι άμεσα πρέπει να πραγματοποιηθεί το σύνολο όσων προανέφερα.
ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ & ΤΡΕΝΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ…
Η Πάτρα ποια «ταυτότητα» θα πρέπει να διαλέξει για να επιβιώσει στα επόμενα χρόνια, στις επόμενες δεκαετίες;
Η Πάτρα εδώ και χρόνια έχει χάσει τον στρατηγικό της προσανατολισμό. Δεν έχει στρατηγική στόχευση. Για να μπορέσει να ανακτήσει μέρος από την χαμένη της αίγλη απαιτείται κυρίαρχα συμφωνία ως προς τη στόχευση, συνεργασία των υπευθύνων και πολλή δουλειά. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στον τόπο μας, με αποτέλεσμα οι επιτυχίες στις όποιες διεκδικήσεις μας να είναι περιορισμένες αλλά και αποσπασματικές λόγω ασυμφωνιών ως προς τα επιδιωκόμενα.
Στο ερώτημα αν αυτό μπορεί να αλλάξει, η απάντηση είναι καταφατική. Η πόλη μας για τα επόμενα χρόνια έχει ένα μεγάλο στοίχημα. Να αλλάξει το πρόσωπο της και να αλλάξει ρότα. Το στοίχημα αυτό κυρίαρχα περνά από την ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου της και από την σύνδεση του νέου λιμανιού της με τον σιδηρόδρομο.
Πρόκειται για έργα ύψιστης προστιθέμενης αξίας τα οποία μπορούν να αλλάξουν το σημερινό αποτύπωμα της Πάτρας και να την κάνουν να αποκτήσει μια διαφορετική θέση στο τουριστικό, οικονομικό, επενδυτικό, αναπτυξιακό στερέωμα αλλά και στην συνείδηση του κάθε συμπατριώτη μας, κάνοντάς την σημείο αναφοράς.
Τώρα αν αυτό μπορεί να γίνει με την υφιστάμενη διοίκηση της πόλης, με τα επίπεδα αποτελεσματικότητας και συνεργατικότητας που έχει μέχρι σήμερα επιδείξει η Δημοτική Αρχή θα σας πω… δύσκολα.
Αλλά εύχομαι από καρδιάς αυτό να συμβεί, όχι μόνο με την παρούσα Δημοτική Αρχή, αλλά με κάθε δημοτική αρχή που έχει ή θα έχει τα ηνία του τόπου μας, γιατί τα οφέλη για το σύνολο των πολιτών θα είναι σημαντικά.
Ποια είναι τα δικά σας σχέδια για το μέλλον;
Ο λαός της πόλης μας,τίμησε την παράταξή μας η οποία είχε συσταθεί μέσα σε λίγους μήνες πριν τις εκλογές, δίνοντάς μας ένα 20%. Μέσα στα επόμενα χρόνια εμείς έχουμε αποφασίσει να τιμήσουμε την ψήφο των συμπολιτών μας και να προσφέρουμε στην Πάτρα από την θέση που ο λαός της μας εξέλεξε. Έχουμε επιλέξει τον δύσκολο δρόμο της δημιουργικής αντιπολίτευσης, με κυρίαρχο μέλημα τους δημότες. Θα επικροτεί και θα συμπαρίσταται σε κάθε θετικό που θα προκρίνει η δημοτική αρχή και θα κατακεραυνώνει ευρισκόμενη απέναντι, για κάθε θέμα που προωθείται και δεν εξυπηρετεί το λαό της Πάτρας ή εξυπηρετεί αλλότριους σκοπούς. Είναι πεποίθησή μας ότι αυτή θα πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση η πολιτική μας για να τιμήσουμε όσους μας ψήφισαν, πιστεύοντας ότι η πόλη θα εκτιμήσει της στάση μας και θα μας δικαιώσει στις επόμενες δημοτικές εκλογές του 2028.
Τι θα θέλατε να κρατήσουν περισσότερο από τη σημερινή μας κουβέντα οι αναγνώστες; Ποιο μήνυμα;
Η παράταξή μας έχει επιλέξει να πορεύεται, από την θέση που της έδωσε ο Πατραϊκός Λαός, υπερασπιζόμενη κάθε Πατρινό, διαφυλάττοντας την Κοινωνική Συνοχή και προασπίζοντας το Δημόσιο Συμφέρον. Η συμμετοχή μας και οι αποφάσεις μας εδράζονται στη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας και στην πρόοδο της Πάτρας και της κοινωνίας. Αυτό πιστεύουμε και αυτό κάνουμε.
ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ