18 C
Aigio
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Mεσορρούγι: Εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Σπυρίδωνα Περεσιάδη 

Την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης Σπυρίδωνος Περεσιάδου στον τόπο καταγωγή του συγγραφέα και ποιητή, το Μεσορρούγι Αιγιαλείας. 170 χρόνια από τη γέννηση του  Περεσιάδου (1854) και 131 χρόνια από την παρουσίαση του θεατρικού έργο του “Η Γκόλφω”(Ακράτα 1893), διεξάγεται το εναρκτήριο, ‘1ο Φεστιβάλ Γκόλφω 2024‘, με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, την Αντιδημαρχία Δημοσίων Σχέσεων – Επικοινωνίας – Εθιμοτυπίας – Εκδηλώσεων Δήμου Αιγιαλείας, και την Κοινότητα Μεσορρουγίου Δήμου Αιγιαλείας, τιμά τη μνήμη του συντοπίτη Αχαιού συγγραφέα με ιερατικό μνημόσυνο και καλλιτεχνικό αφιέρωμα, στον γενέθλιο τόπο του, το Μεσορρούγι, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου. Ένα πλούσιο πρόγραμμα περιμένει προσκεκλημένους και επισκέπτες εκεί όπου με το έργο του, ο Περεσιάδης, κατέστησε τον Χελμό πανελλήνιο σημείο αναφοράς.

Τέλος, το αφιέρωμα αποτελεί ευκαιρία για να γνωρίσει κανείς –εκτός από τον τιμώμενο συγγραφέα– τα χωριά και τα αξιοθέατα της γύρω περιοχής Ύδατα της Στυγός, Βρύση της Γκόλφως, Λίμνη Τσιβλού), μέσα σε ένα κλίμα μοναδικής φθινοπωρινής γαλήνης.

Συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακράτας «Η Αναγέννησις», ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Ακράτας «Γεώργιος Λεφεντάριος» και ο Σύνδεσμος «Ο Χελμός» ενώ την παρουσίαση θα κάνει η συμπολίτισσα Ανθή Παμπούκη.

Έκθεση βιβλίου 

Στο πλαίσιο του Αφιερώματος και για πρώτη φορά, θα εκτεθούνε τα βιβλία του συγγραφέα στον τόπο όπου έζησε, εκεί όπου ενδεχομένως «συνέλαβε» μερικούς από τους ήρωες και τους χαρακτήρες των έργων του, εκεί όπου διαμόρφωσε μερικές από τις υποθέσεις και τις δράσεις των πρωταγωνιστών του, εκεί όπου υπαγόρευσε τα δημιουργήματα της φαντασίας του, σε συγγενείς και φίλους, για να πάρουν στη συνέχεια τον δρόμο προς τα τυπογραφεία, για να γίνουν βιβλία και να βρεθούνε στα χέρια του αναγνωστικού κοινού.

Είναι συλλεκτικές εκδόσεις αντίτυπα των οποίων  παραχώρησε προς έκθεση (και επανέκδοση), ο πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού Ανδρέας Φούρας. 

Τιμητική πρόσκληση

Την εκδήλωση θα τιμήσει, διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο, και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Καραθάνος ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία να ανεβάσει την Γκόλφω του Περεσιάδη με το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο και  στο ΡΕΞ, πριν από μια 10ετία.  Η Γκόλφω ήταν η πρώτη παράσταση της νεότερης ελληνικής δραματουργίας που πήγε στην Επίδαυρο όπου ο Νίκος Καραθάνος έδωσε τη δική του εκδοχή της ελληνικότητας.

“Η «Γκόλφω» ήταν το πιο καθαρό του έργο. Σαν να έκλεισε τα μάτια για να δει τον τόπο του. Ο τόπος του, κάτω από ένα βουνό, κάτω από έναν καταρράκτη, τα νερά της Στυγός, οι μύθοι, ήταν μια ήπειρος γι’ αυτόν. Πήγαινα εκεί −πήγα και στη βρύση που αναφέρει στην «Γκόλφω»−, τριγυρνούσα στα βουνά, έβλεπα τις βουνοκορφές, είχα πάει και πέρα από το Περτούλι, στον Ασπροπόταμο, και έβλεπα τα λιθάρια, καθαρά, κάτω στην κοίτη” (Ν. Καραθάνος LIFO 2-6-2024)

Το πρόγραμμα:

-7:30-10:00 πμ. Θεία Λειτουργία – Μνημόσυνο στον Ι.Ν. Παναγίας Μεσορρουγιώτισσας.

-11:00 πμ. -13:00 εκδηλώσεις στην Πλατεία Μεσορρουγίου.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με το φωνογραφημένο τραγούδι Γκόλφω της Μαρίκας Παπαγκίκα, 1919 (Εικονικό Μουσείο Αρχείου Κουνάδη).

ΟΜΙΛΙΕΣ. Θα ακολουθήσουν αναφορές στο έργο και το βιογραφικό σημείωμα Σπυρίδωνος Περεσιάδου από την Ανθή Παμπούκη, η παρέμβαση από τον Νίκο Καραθάνο αλλά και ομιλία για τον Περεσιάδη από την Ιωάννα Παπαγεωργίου, καθηγήτρια, Πρόεδρο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Το καλλιτεχνικό σκέλος της εκδήλωσης ξεκινά με το ηχογραφημένο τραγούδι«Ένα καράβι» των Μιχάλη Τερζή – Σωκράτη Κάσση, την απαγγελία ποιήματος από τη συλλογή “Καινούργιες Δάφνες” από τη Μαρία Μαργέτη, μουσική εισαγωγή του Σάκη Παπαδημητρίου και ανάγνωση των ποιημάτων

– «Σύρτε» από την Κατερίνα Μέτσιου, 

-«Χτυπάτε» από τον Νίκο Γραβάνη,

-«Άρρωστος Πολεμιστής» (Νίκος Γραβάνης),

-«Το κέντημα» από τη Μαρία Οικονομοπούλου,

-οι «Δυο σημαίες» από τη Νίκη Σταυροπούλου,

-η “Πρώτη Λειτουργία” και

-«Η κόρη του Χελμού» από τη Γωγώ Παναγοπούλου.

Οι αναγνώσεις των έργων του Σπυρίδωνος Περεσιάδου, με “μουσικές γέφυρες” από τον Σάκη Παπαδημητρίου, θα πραγματοποιηθούν από πολίτες της περιοχής, που στη μνήμη τους ο δημιουργός της θρυλικής «Γκόλφως», είναι παρών και ζει στην καθημερινότητά τους ως ο δικός τους άνθρωπος, ο διάσημος συγχωριανός τους, ο συντοπίτης για τον οποίο νιώθουν υπερήφανοι!

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ. Στην ενότητα “Δημοτικό τραγούδι” θα ακούσουμε τα παραδοσιακά «Πού ήσουνα Γκόλφω» (Γιώργος Γεωργικόπουλος), “Μονόλογος Γκόλφως” (Ειρήνη Παγώνη), «Μια βοσκοπούλα αγάπησα» (Γιώργος Γεωργικόπουλος), “Διάλογος Τάσου – Γκόλφως “(Νίκος Γραβάνης – Ειρήνη Παγώνη), «Με γέλασαν μια χαραυγή» (Βασιλική Καλύβα),  «Τώρα τα πουλιά» (Βασιλική Καλύβα), «Είν’ η αγάπη» (Λυδία Φωτοπούλου) και “Ήρθε παιδιά μ᾽ Χινόπωρο” (Παναγιώτης Σταθακόπουλος).

Θα μεσολαβήσει επίσκεψη στο σπίτι του Περεσιάδη και επιστροφή στην πλατεία και στην έκθεση με τα πρωτότυπα βιβλία “η ψυχή και το πνεύμα του τιμώμενου δημιουργού”.

Οι εκδηλώσεις “περιέχουν” και κεράσματα με τσίπουρα, λουκούμια, αναψυκτικά ενώ, τέλος, θα υπάρξει και γεύμα στην παρακείμενη “Ταβέρνα του Ντίνου”.

Επανέκδοση βιβλίων

Στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Γκόλφω 2024 και τα 30 από την ίδρυση και λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Ακράτας «Ζωή Ψαρρού» (1994), φιλοξενήθηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη Ακράτας από τις 10 Αυγούστου η έκθεση «ΓΚΟΛΦΩ – ΕΝΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΒΟΥΚΟΛΙΚΟ ΔΡΑΜΑ,» με 22 συμμετέχοντες, εικαστικούς Έλληνες καλλιτέχνες, σε επιμέλεια του Μάριου Σπηλιόπουλου.

Στην έκθεση η οποία ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακήοι καλλιτέχνες μετά από πρόσκληση, δέχτηκαν με ενθουσιασμό να δημιουργήσουν έργα εμπνεόμενοι από την ιστορία της Γκόλφως και του Τάσου, σκηνοθετώντας το δικό τους εικαστικό
βουκολικό δράμα, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, αποτίνοντας παράλληλα φόρο τιμής στη Ζωή Ψαρρού για την προσφορά της στην Ελληνική τέχνη με την ίδρυση και λειτουργία της Πινακοθήκης.

Ακολουθεί το επόμενο διάστημα η επανέκδοση του βιβλίου το επόμενο διάστημα, από τις εκδόσεις ΗΔΥΦΩΝΟ η επανέκδοση του βιβλίου ‘Γκόλφω’ ενώ στα σχέδια είναι η επανέκδοση και της ποιητικής συλλογής του Περεσιάδη ‘Καινούριες Δάφνες’.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα