Σύμφωνα με το προσχέδιο της Κομισιόν, τα κράτη μέλη θα πρέπει να επεκτείνουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους. – Συνυπολογίζονται και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα
Πριν από λίγες μέρες η Κομισιόν παρουσίασε την νέα πρόταση της για το κάπνισμα. Με την πρόταση αυτή, μπορεί να πετύχει ένα περιβάλλον χωρίς καπνό και αερολύματα, αντικαθιστώντας τις τρέχουσες συστάσεις από το 2009.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Euronews, το οποίο επικαλείται σχέδιο του εγγράφου, η πρόταση διευρύνει το πεδίο εφαρμογής των προηγούμενων κανόνων και εισάγει την απαγόρευση του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων καινοτόμων προϊόντων που δεν περιέχουν νικοτίνη.
Δείτε το προσχέδιο της πρότασης της Κομισιόν
«Ο καπνός βρίσκεται στην κορυφή της λίστας»
«Πολλοί καρκίνοι και άλλες ασθένειες μπορούν να προληφθούν εξ ολοκλήρου μέσω απλών αλλαγών στον τρόπο ζωής και το περιβάλλον μας», δήλωσε σε γραπτό σχόλιο η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη, προσθέτοντας ότι μια σημαντική πτυχή της πρόληψης έγκειται στην αντιμετώπιση των πρωταρχικών παραγόντων κινδύνου.
«Όταν πρόκειται για παράγοντες κινδύνου για καρκίνο και πολλές άλλες ασθένειες, όπως η καρδιά, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι πνευμονοπάθειες, ο καπνός βρίσκεται στην κορυφή της λίστας».
Τι θέλει να πετύχει η κομισιόν με την πρόταση
Σύμφωνα με την πρόταση, με τη μείωση της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα και τα αερολύματα, η αναθεωρημένη σύσταση αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία, μειώνοντας τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα που συνδέονται με την κατανάλωση και την έκθεση στον καπνό και τα αναδυόμενα προϊόντα καπνού.
Η Επιτροπή επιδιώκει να απαλλάξει τους δημόσιους χώρους από όλα τα αερολύματα, όχι μόνο από τον καπνό του τσιγάρου, αντανακλώντας τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που ενέχουν τα νέα προϊόντα καπνού, όπως τα vapes. Αυτό περιλαμβάνει επίσης προϊόντα που μπορεί να μην περιέχουν νικοτίνη, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Για να ενισχυθεί η προστασία από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα και για να «ενθαρρυνθούν οι σημερινοί καπνιστές να το κόψουν», η πρόταση επεκτείνει την απαγόρευση του καπνίσματος σε διάφορους υπαίθριους χώρους, οι οποίοι ρυθμίζονται κατά περίπτωση από τα επιμέρους κράτη μέλη.
Ποιοι θα είναι οι χώροι που θα απαγορεύεται το κάπνισμα
Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, οι υπαίθριοι ή ημιυπαίθριοι χώροι -που ορίζονται ως μερικώς στεγασμένοι ή κλειστοί χώροι, όπως ταράτσες, μπαλκόνια, βεράντες και αίθρια- που συνδέονται με εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών, όπως εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, θα πρέπει να καθίστανται χώροι χωρίς κάπνισμα.
Οι κόμβοι δημόσιων μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των στάσεων λεωφορείων και των αεροδρομίων, θα πρέπει επίσης να καλύπτονται, ενώ το κάπνισμα θα πρέπει να απαγορεύεται σε εξωτερικούς χώρους που σχετίζονται με χώρους εργασίας, νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας.
Περιλαμβάνονται επίσης οι χώροι αναψυχής όπου υπάρχουν παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων παιδικών χαρών, των λούνα παρκ, των πισινών και των ζωολογικών κήπων, καθώς και οι εκπαιδευτικοί χώροι από την προσχολική φροντίδα των παιδιών μέχρι το πανεπιστήμιο. «Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα», πρόσθεσε ο κ. Κυριακίδης.
Ευρύτερο σχέδιο Κομισιόν
Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν μέρος του ευρύτερου σχεδίου της Επιτροπής για την καταπολέμηση του καρκίνου, το οποίο αποσκοπεί στην επίτευξη μιας «γενιάς χωρίς κάπνισμα» έως το 2040, στη μείωση της χρήσης καπνού κατά 30% έως το 2025 και στη μείωση του ποσοστού του πληθυσμού της ΕΕ που καπνίζει σε μόλις 5%.
Οι κατευθυντήριες γραμμές δεν είναι νομικά δεσμευτικές, αλλά παρέχουν ένα πλαίσιο που μπορούν να ακολουθήσουν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών για τον περιορισμό του καρκίνου που σχετίζεται με το κάπνισμα. Η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής τους, το 2009-2012, παρατηρήθηκε ήδη μείωση της έκθεσης.