26.3 C
Aigio
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

«Θηλιά» τα ενοίκια στην Πάτρα για φοιτητές και νέα ζευγάρια! Πόσα θέλεις για μια γκαρσονιέρα ή ένα μικρό τριάρι…

Κοιτάζοντας το χάρτη της Πάτρας (ένθετη φωτογραφία) με τις «πινέζες» που αφορούν σε διαμερίσματα που νοικιάζονται στο κέντρο της πόλης και τα περίχωρα, από Ρίο μέχρι και το Μπεγουλάκι, συνειδητοποιεί κανείς ότι με μια πρώτη ματιά το φθηνότερο που μπορεί να συναντήσει είναι ένα ενοίκιο της τάξης των 320 ευρώ / μήνα.

Με μια πιο αναλυτική αναζήτηση της περίπτωσης θα διαπιστώσει ότι αυτό αφορά σε μια γκαρσονιέρα μόλις 20 τετραγωνικών μέτρων, ημιυπόγεια και χωρίς πλήρη επίπλωση. Αλλά και οι τιμές από 350 έως 370 ευρώ το μήνα, αφορούν γκαρσονιέρες από 34 έως 37 τετραγωνικά μέτρα, δίχως επίπλωση, αλλά και μεγάλης παλαιότητας.

Εν ολίγοις, ένας φοιτητής που επιθυμεί να νοικιάσει έναν χώρο ανακαινισμένο, σε όροφο και με πλήρη επίπλωση, θα κληθεί να στραφεί σε περιπτώσεις που τα ενοίκια φθάνουν πάνω από 400 με 450 ευρώ ανά μήνα. Κι αν επιθυμεί και κάτι πιο σύγχρονο, και με όλες τις ηλεκτρολογικές συσκευές, τότε τα 500 με 650 ευρώ το μήνα, είναι ένα μπάτζετ που θα χρειαστεί, (φυσικά όχι ο ίδιος, αλλά οι γονείς)! Χωρίς όμως να είναι και βέβαιο ότι με τόσα χρήματα θα βρει ακριβώς αυτό που ψάχνει, καθώς διαπιστώνονται πολλές περιπτώσεις διαμερισμάτων προς ενοικίαση, που αν και η τιμή είναι στα 550 ευρώ ή στα 650 ευρώ, τα σπίτια και πάλι δεν έχουν πλήρη επίπλωση ή βρίσκονται στο ισόγειο και όχι σε κάποιο όροφο. Αναφέρουμε τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

  • Διαμέρισμα 48 τετραγωνικών μέτρων, στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, στον 5ο όροφο πολυκατοικίας, (χωρίς θέα όμως), αλλά και δίχως επίπλωση, ενοικιάζεται προς… 650 ευρώ το μήνα!
  • Σε άλλη περίπτωση, και αυτή στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, διαμέρισμα 55 τετραγωνικών μέτρων ενοικιάζεται προς 550 ευρώ το μήνα. Περιλαμβάνει γραφειάκι και κρεβάτι, όχι ηλεκτρικές συσκευές πλην ενός μικρού ψυγείου, όμως το διαμέρισμα βρίσκεται στο ισόγειο.
  • Διαμέρισμα που ενοικιάζεται στα 400 ευρώ ανά μήνα, στην περιοχή του Σκαγιοπουλείου, είναι μόλις 26 τετραγωνικά μέτρα, βρίσκεται στον 1ο όροφο, διαθέτει ένα μικρό κρεβάτι (που έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές από άλλους ενοικιαστές), ένα φουρνάκι μικροκυμάτων κι είναι στον 1ο όροφο πολυκατοικίας.

Αν δε, συγκρίνουμε τις τιμές ενοικίων με αυτές της Αθήνα, συμπεραίνουμε ότι κυμαίνονται σχεδόν στα ίδια επίπεδα, αφού ένα αντίστοιχο διαμέρισμα των 50 τετραγωνικών μέτρων, στο Αιγάλεω, για παράδειγμα, με πλήρη επίπλωση, (σαλόνι, τηλεόραση, διπλό κρεβάτι, ερμάρια, κουζίνα, φούρνος μικροκυμάτων, μεγάλο ψυγείο, μέχρι και σκεύη μαγειρικής και πιάτα), ενοικιάζεται 450 ευρώ ανά μήνα!

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Φυσικά το πρόβλημα των δυσθεώρητων τιμών ενοικίου στην Πάτρα δεν αφορά μόνον τους φοιτητές αλλά και τα νέα ζευγάρια και τις οικογένειες. Ένα πρώτο ενδεικτικό παράδειγμα του τι επικρατεί στην αγορά ακινήτου είναι ότι για να νοικιάσεις ένα διαμέρισμα 108 τετραγωνικών μέτρων, στον 1ο όροφο, στην περιοχή του Ψάχου, ούτε καν πλησίον του κέντρου της πόλης, θα χρειαστείς 750 ευρώ το μήνα για ενοίκιο, συν τα κοινόχρηστα.

Για διαμέρισμα, στο κέντρο της πόλης αντιθέτως, που είναι 75 τετραγωνικών μέτρων και βρίσκεται στον 3ο όροφο, με δύο υπνοδωμάτια, η τιμή του είναι στα 680 ευρώ ανά μήνα.

Με άλλα λόγια, ένα ζευγάρι που φτιάχνει τώρα τη ζωή του, θα θελήσει τον έναν μισθό μόνο για την κατοίκηση, κι αν υπολογίσει κανείς τα κοινόχρηστα, το ρεύμα, το νερό και τα λοιπά πάγια έξοδα, (ίντερνετ κ.α.), σίγουρα θα απαιτηθεί και μέρος του δεύτερου μισθού. Χωρίς να έχουν υπολογιστεί τα έξοδα διατροφής, ένδυσης, αλλά και μετακίνησης που επίσης βαρύνουν βάναυσα τον μηνιαίο οικογενειακό προϋπολογισμό. Και όλα αυτά, για ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά.

Γιατί αν υπάρχει παιδί, τότε οι οικονομικές απαιτήσεις εκτοξεύονται σε «ύψη» που εκ των πραγμάτων καθιστούν αδύνατη την ενοικίαση ενός τέτοιου διαμερίσματος με 700 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο. Άρα, το ζευγάρι θα στραφεί σε κάτι φθηνότερο, ένα σπίτι παλαιότερο, σε πιο απομακρυσμένη περιοχή, με πολύ λιγότερες ανέσεις.

ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα