12.4 C
Aigio
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

ΠΕΤΡΟΣ ΨΩΜΑΣ: «Οι ευκαιρίες της Πάτρας χάνονται, η μία μετά την άλλη»

 Σε σημερινή του συνέντευξη ο επικεφαλής του “Σπιράλ” της Πάτρας κ. Πέτρος Ψωμάς αναλύει τις θέσεις της παράταξής του για τα προβλήματα της Πάτρας και ασκεί κριτική στη δημοτική αρχή, ενώ στέλνει μήνυμα στον δήμαρχο Κ. Πελετίδη.

Συνέντευξη στον Αχιλλέα Ροδίτη 
Ο κ. Ψωμάς ασκεί κριτική για το ότι γίνονται «άναρχα» τα έργα στην πόλη, περιγράφει το πλάνο δράσεων της παράταξής του, στέλνει μήνυμα στον Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη τον οποίο κατηγορεί πως δρα ως κομματικό στέλεχος. Μιλά επίσης για τη Δημοτική Αστυνομία αλλά σχολιάζει και την πρόταση που έκανε προ ημερών με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Πολιτεία» η Πατρινή υψίφωνος Βασιλική Καραγιάννη, να δημιουργηθεί ένας θεσμός Όπερας στην Πάτρα…

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥ «ΣΠΙΡΑΛ» 
  • Ποιο είναι το πλάνο της παράταξής σας για τη νέα σεζόν; Ποια θέματα θα κυριαρχήσουν και ποιες δράσεις;

Το σπιράλ παραμένει ενεργό και δραστήριο από το ξεκίνημα της παρουσίας του στην Πάτρα τον Φεβρουάριο του 2019. Το δικό μας κίνητρο είναι η Πάτρα. Κοινή μας πεποίθηση παραμένει πως αυτή η πόλη αξίζει και μπορεί περισσότερα. Δεν πείσαμε τους Πατρινούς να μας εκλέξουν δημοτική αρχή, αυξάνουμε όμως διαρκώς της απήχησή μας στο ακροατήριο του Δήμου Πατρέων. Οι δράσεις μας, λοιπόν, θα συνεχίσουν να είναι Πατρινο-κεντρικές και ο προσανατολισμός μας παραμένει αυτοδιοικητικός.

Παρακολουθούμε στενά τις κινήσεις της δημοτικής αρχής και τα κενά που αφήνει η διαχείριση της, σε σχέση με τις αρμοδιότητες και κυρίως τις ανάγκες των Πατρινών. Παράλληλα, μέσα από τις θεματικές και γεωγραφικές Ομάδες Εργασίας μας, διατυπώνουμε προτάσεις, παίρνουμε πρωτοβουλίες, μιλάμε με τους ειδικούς, επικαιροποιούμε τις γνώσεις μας και εμπλουτίζουμε τους κύκλους των επαφών μας. Η πολυπρόσωπη ομάδα της δημοτικής παράταξης βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και αυτή η συνέχεια που μας χαρακτηρίζει είναι το μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, παράλληλα με την ανεξαρτησία μας που προκύπτει από την πολυσυλλεκτικότητά μας.

  • Κύρια θέματα στην ατζέντα μας: 

Οι προοπτικές της πόλης, τα μεγάλα έργα που καθυστερούν (παραλιακή ζώνη, μαρίνα, τρένο, υποδομές), οι ευκαιρίες για ανάπτυξη, δουλειές, τουρισμό, εξωστρέφεια. Και η καθημερινότητα των Πατρινών με όσα τη συνιστούν (καθαριότητα, περιβάλλον, εικόνα πόλης, λειτουργία, ασφάλεια, εξυπηρέτηση, αξιοποίηση δημοτικών δομών και υποδομών).

  • Σε επίπεδο δράσεων: 

Διατηρούμε ανοικτή την Έκθεση Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας που τονίζει τη σύνδεση της Πάτρας με τον Ολυμπισμό, διακτινώνουμε στην περιφέρεια τα σεμινάρια κομποστοποίησης, ανοίγουμε νέα θέματα μέσω ανοικτών δημόσιων συζητήσεων (επόμενο η δημοτική περιουσία), οργανώνουμε εκπαιδευτικές εκδρομές με προορισμό δήμους-πρότυπα ανά την Ελλάδα, οργανώνουμε δραστηριότητες που λείπουν (πρόσφατα επαναλάβαμε τη «Γιορτή της σαρδέλας», ετοιμάζουμε μια παρέμβαση για το Πατρινό Καρναβάλι) και άλλα πολλά. Θα είναι πλούσιο το μενού των πρωτοβουλιών μας μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

«ΤΑ ΕΡΓΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΡΧΑ» 
  • Η πόλη είναι ένα απέραντο εργοτάξιο. Αυτό προτάσσει ως επιχείρημα η δημοτική αρχή δείχνοντας ότι γίνεται έργο. Τι απαντάτε;

Το έργο πρέπει να γίνει. Αλίμονο αν μια δημοτική αρχή που διοικεί επί δεκαετία δεν έκανε και κάτι. Παλιές αποφάσεις βέβαια υλοποιεί. Με παραδειγματική καθυστέρηση. Το χειρότερο είναι πως τα έργα γίνονται άναρχα, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία, χωρίς έγνοια, χωρίς αισθητική, χωρίς καμία νοικοκυροσύνη.

Ανακοινώνονται χρονοδιαγράμματα που αποτυγχάνουν. Γίνονται εργασίες χωρίς σχέδιο και οργάνωση. Κλείνουν δρόμοι, χωρίς να έχει ληφθεί μέριμνα για τους κατοίκους, τα αυτοκίνητά, τους επισκέπτες, το κυκλοφοριακό. Μειώνονται οι οδοί διέλευσης οχημάτων και δεν έχουν βρεθεί –ούτε καν αναζητηθεί!- χώροι στάθμευσης, δεν έχει ενθαρρυνθεί ούτε διευκολυνθεί η μετακίνηση των δημοτών με εναλλακτικά μέσα. Ξεκινάνε έργα χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις. Όλα λάθος!

Ακόμα και το έργο που στο τέλος θα παραδοθεί, δεν θα ευεργετήσει τους Πατρινούς, γιατί γίνεται πρόχειρα. Παράλληλα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και τα πλείστα έργα που δεν έχουν ακόμα γίνει: παραλιακό μέτωπο, έλευση τρένου, αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων, ανακύκλωση, κανονισμός λειτουργίας πόλης, τουριστική ανάπτυξη, έργα για τη νεολαία και άλλα πολλά. Δεν κάνει έργο ο δήμαρχος, πασαλείμματα κάνει. Και πολιτική.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • Στα πολλαπλά προβλήματα της πόλης, θα μπορούσε να δώσει λύση η ύπαρξη Δημοτικής Αστυνομίας. Είναι ένα θέμα που σκοπεύετε να αναδείξετε; Και πώς;

Το αναδεικνύουμε συνεχώς. Εκατόν έξι (106) δημοτικοί αστυνομικοί δεν προσλήφθηκαν στην Πάτρα γιατί η δημοτική αρχή είχε ιδεολογική αντίρρηση. Είναι τραγικό. Θα είχαμε σήμερα 106 Πατρινόπουλα με δουλειά, μισθό και απασχόληση. Θα είχαμε 106 ανθρώπους του δήμου στην πόλη να κυκλοφορούν και να διευκολύνουν την καθημερινότητά μας.

Η Δημοτική Αστυνομία σε όλους τους δήμους της χώρας επιβλέπει τις πόλεις, αποτρέπει την μικρο-παραβατικότητα, βοηθά πολύ σε γειτονιές και συνοικίες με αυξημένα προβλήματα, διευκολύνει το κυκλοφορικό σε περιοχές και ώρες φόρτου, δίνει στον δημότη μία αίσθηση ασφάλειας, ελέγχει την τήρηση του κανονισμού λειτουργίας της πόλης. Τα εκπαιδευμένα ανθρώπινα μάτια και αυτιά είναι απείρως πιο χρήσιμα και αποτελεσματικά από τις κάμερες. Εμείς στην Πάτρα αρνηθήκαμε να τους προσλάβουμε. 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΝ Κ. ΠΕΛΕΤΙΔΗ

  • Τι θα θέλατε, μέσα από τη σημερινή μας συζήτηση, να διαμηνύσετε στον Δήμαρχο Πατρέων;

Να υπηρετήσει την ψήφο των Πατρινών κάνοντας αυτό που του ανέθεσαν: τον Δήμαρχο Πατρέων. Δυστυχώς, υπολείπεται του ρόλου του. Δρώντας ως κομματικό στέλεχος, προσβάλει την πλειοψηφία των δημοτών (ακόμα και ψηφοφόρους του) που δεν ασπάζονται την ξεπερασμένη ιδεολογία του. Παίρνοντας θέση για όλο το φάσμα της πολιτικής, δεν έχει τελικά χρόνο, αντοχές και διάθεση να εκπληρώσει τα δημαρχιακά του καθήκοντα. Και οι ευκαιρίες της Πάτρας χάνονται, η μία μετά την άλλη. 

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ… ΟΠΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

  • Μιλώντας με την Πατρινή υψίφωνο κα Βασιλική Καραγιάννη, μας λέει πως η Πάτρα έχει τέτοια σχέση με τον Πολιτισμό και την Τέχνη, ακόμα και την Όπερα, που θα μπορούσε να είναι μια πόλη διοργάνωσης Θεσμού Όπερας. Με αφορμή αυτό και την σχέση σας με τον Πολιτισμό, πως θα βλέπατε μια τέτοια προοπτική; (σχετ. ρεπορτάζ ΕΔΩ: https://politeianews.gr/vasiliki-karagianni-stin-achaiki-politeia-i-patrini-ypsifonos-proteinei-thesmo-operas-stin-patra/ )

Δυστυχώς ακόμα και οι πολιτιστικοί θεσμοί που είχαμε, υπολειτουργούν: Το Φεστιβάλ μας έπαψε να είναι Διεθνές, το ΔΗ.ΠΕΘΕ. μεταβλήθηκε σε στέκι ημέτερων με περιορισμένο ρεπερτόριο και δράσεις, το Πατρινό Καρναβάλι απαξιώθηκε συνειδητά (αν και τελευταία βλέπουμε προσπάθειες να επανακάμψει). Σαφώς κι έχει ανάγκη από νέους θεσμούς η Πάτρα. Έχει και την παράδοση και την κουλούρα και το κοινό.

Αν ανατρέξετε στο πολιτιστικό μας πρόγραμμα, είχαμε μιλήσει ακόμα και για Συμφωνική Ορχήστρα και Μουσικό Φεστιβάλ Νέων. Γιατί όχι και Όπερα. Και άλλα πολλά. Ότι νέο γίνει, βέβαια, πρέπει να μελετηθεί, να οργανωθεί και να ανατεθεί στους ειδικούς. Αν είναι να κάνουμε δράσεις βολέματος των δικών μας (όπως το πρόσφατο Συνέδριο Γλυπτικής) ή να παίρνουμε πρωτοβουλίες – πυροτεχνήματα χωρίς σχέδιο, καλύτερα να λείπει.

από εφημερίδα: ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα