28.9 C
Aigio
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Ηλεκτρικό ρεύμα: Σήμα για χαμηλότερες τιμές τον Οκτώβριο

Έως και 9% κάτω η τιμή της μεγαβατώρας μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, στο τραπέζι οι επιδοτήσεις και οι στρεβλώσεις που διχάζουν τις χώρες της ΕΕ

Μειωμένη σχεδόν κατά 9% είναι η μέση τιμή της μεγαβατώρας για το Σεπτέμβριο εμφανίζοντας τάσεις αποκλιμάκωσης έπειτα από ένα τρίμηνο ισχυρών ανατιμήσεων που ανάγκασαν την κυβέρνηση να βγάλει απ΄το συρτάρι τις επιδοτήσεις ρεύματος.

Με τη σημερινή εικόνα των τιμών και εφόσον δεν μεσολαβήσουν κάποια άλλα έκτακτα γεγονότα, οι τιμές για τον Οκτώβριο αναμένεται να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα ή ακόμα και χαμηλότερα καθώς η μέση τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώνεται μέχρι σήμερα στα 118,37 ευρώ έναντι 129,83 ευρώ τον Αύγουστο και 135,54 ευρώ τον Ιούλιο, που καταγράφεται στο θερινό ημερολόγιο ως ο ακριβότερος μήνας. Την πτώση των τιμολογίων συνεπικουρούν η μείωση κατά 8% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που αποτελεί και χαρακτηριστικό στοιχείο του φθινοπώρου καθώς επίσης και η αύξηση των εισαγωγών οι οποίες μέχρι σήμερα πλησιάζουν το 20% του όγκου συναλλαγών.

Οι χρεώσεις Οκτωβρίου

Ωστόσο η τελική τιμή που θα πληρώσουν οι καταναλωτές θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Τρίτη 1 Οκτωβρίου και θα καθοριστεί με βάση την εμπορική πολιτική των προμηθευτών ενέργειας τόσο στα πράσινα όσο και στα κίτρινα τιμολόγια ρεύματος, συνυπολογίζοντας και την εξέλιξη των τιμών της χονδρεμπορικής την τελευταία εβδομάδα του μήνα. Μια πρώτη γεύση των τιμολογίων του Οκτωβρίου έδωσε χθες η Μetlen που είναι ο μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας μετά την ΔΕΗ, η οποία ανακοίνωσε τη διατήρηση της ίδιας εμπορικής πολιτικής και τον επόμενο μήνα. Από τη στάση των προμηθευτών ενέργειας και τις τιμές αλλά και τις εκπτώσεις που θα προσφέρουν στην αγορά θα καθοριστεί η διατήρηση ή όχι και του μέτρου της επιδότησης του ρεύματος που έχει εφαρμόσει από τον Αύγουστο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αν και το ύψος των επιδοτήσεων έχει ελάχιστη συνεισφορά στο τελικό κόστος ρεύματος που πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά (της τάξεως του 1 έως 2 ευρώ  σε ένα μέσο μηνιαίο λογαριασμό), εντούτοις η κυβέρνηση επιλέγει να διατηρεί ως έκτακτο μέτρο στο τραπέζι όσο οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας «τσιμπούν» προς τα πάνω.

Για το Σεπτέμβριο η επιδότηση διαμορφώθηκε σε 1,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις έως 500 kWh το μήνα από 1,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ήταν τον Αύγουστο. Η επιδότηση αφορά μόνο στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος δηλαδή στα πράσινα και τα κίτρινα και όχι στα σταθερά τα οποία διατηρούν την ίδια τιμή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται άμεσα σε νέες προσθήκες χρωματιστών τιμολογίων με την υιοθέτηση από τον Νοέμβριο των πορτοκαλί τιμολογίων ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστούν πρωτοβουλίες και ως προς τα πράσινα τιμολόγια μέχρι τα τέλη του έτους.

Το μετρό των επιδοτήσεων σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ θα παραμείνει ενεργό για όσο διάστημα χρειαστεί παρόλο που για την κυβέρνηση οι ανατιμήσεις στο ρεύμα αποτελούν ένα βαθύτερο πρόβλημα, το οποίο εντοπίζεται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που εξακολουθεί να αποκλίνει από άποψη τιμών σε σχέση με την Κεντρική Ευρώπη.

Το χάσμα Βορρά –Νότου

Πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο υπάρχουν πρωτοβουλίες και του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος πρόσφατα απέστειλε επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στις στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που οδηγούν σε μεγάλες αποκλίσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κομισιόν παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα με τις τιμές, το οποίο αποδίδει στην πίεση της κλιματικής αλλαγής στα ενεργειακά συστήματα καθώς και στην ανάγκη μίας καλύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης εντός των χωρών της ΕΕ και των γειτόνων της.

Για σήμερα 25 Σεπτεμβρίου, η τιμή της χονδρεμπορικής στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 99,19 ευρώ η μεγαβατώρα, υψηλότερα από τις γειτονικές χώρες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας που βρίσκεται στα 88,38 ευρώ  η μεγαβατώρα αλλά και χαμηλότερα από την Ιταλία που οι αντίστοιχες τιμές βρίσκονται στα 114 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ωστόσο η Γαλλία εμφανίζει χονδρεμπορική τιμή πολύ χαμηλότερη στα 42,32 ευρώ και η Γερμανία και το Βέλγιο στα 75,14 ευρώ η μεγαβατώρα, την ίδια ώρα που στις σκανδιναβικές χώρες όπως η Νορβηγία, η Φιλανδία και η Σουηδία οι τιμές κυμαίνονται από 7,75 ευρώ η μεγαβατώρα έως 22,53 ευρώ φανερώνοντας τις τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης.

Τον διχασμό μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών στα τιμολόγια ρεύματος, επιβεβαιώνει και σε πρόσφατη ανάλυση της Εurelectric, διαπιστώνοντας πενταπλάσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στον ευρωπαϊκό νότο σε σχέση με την σκανδιναβικές χώρες και σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Η οργάνωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ηλεκτρισμού αποδίδει τις μεγάλες αποκλίσεις τιμών στην μείωση των διασυνοριακών ροών ενέργειας, επισημαίνοντας ότι ως και τον Απρίλιο οι τιμές είχαν πλησιάσει τα προ κρίσης επίπεδα ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εκτοξεύτηκαν λόγω της αυξημένης θερινής ζήτησης, των  αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου  και των χαμηλότερων διασυνοριακών ροών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο μέσος όρος χονδρεμπορικής τιμής στην Σκανδιναβικές χώρες να είναι κάτω από 20 ευρώ η μεγαβατώρα, μεταξύ 60- 80 € η μεγαβατώρα στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και πάνω από 100 ευρώ η μεγαβατώρα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα